subota, 8. lipnja 2024.

Slike iz knjige "Narodne nošnje Hrvatske" ("Spektar" Zagreb, 1975. godine)

 Zahvaljujem se gospodinu Mati Ferinac na posuđenoj knjizi. Ovaj post je zapravo produžetak onog posta o "opaklijama i šubarama" (vidi OVDJE). 

Kao dodatak su slike Anke Bubalović (udane u Lovas) u ilačkoj narodnoj nošnji. Matija Matošević je narodne nošnje detaljno opisao 1971 u razgovoru za Vinkovački List (vidi OVDJE). Uglavnom, on detaljno opisuje ilačku mušku i žensku nošnju. Evo detalja iz tog razgovora:

Za muškarce:

Na glavama imaju crne plišane šešire. Na tijelu imaju: Košulja koja je od domaćeg platna, na prsima je ukrašena ručnim radom, od vrata do pojasa sitnim rasplitom. Košulja je na dolnjem dijelu izrađena isto sitnim rasplitom. Gaće isto su od domaćeg platna kao i košulja bijele boje Gaće isto na dolnjen dijelu izrađene su sa sitnim rasplitom. Na gornjem dijelu imaju imaju posebno crni prsluk crne boje koji je prošaran crvenom i bijelom svilom. Oko pasa opasani su sa tkanicom – trobojnicom, domaće izrade, otkano u boji: crveno, bijelo i plavo, o kojoj tkanici vise pošest gombica od vune izšarane raznovrsnim bojama. Na nogama imaju bijele vnene čarape izrađene od domaće vune, a obuća su opanci kožni, zvani opančići.                                                                      

Djevojke na glavama imaju pletenicu od kose (perika), bijeli vijenac izrađen od voska koji se stavlja preko glave. Na tijelu imaju na gornjem dijelu bijeli oplećak, koji ima šlingovane rukave. Preko oplećka imaju marame crvene boje, takozvane pranđare. Na donjem dijelu imaju skute bijele domaće izrade, koji su na donjem dijelu izrađeni šlingom i to obično oblače po troje skute, a gornji skuti su vezenka izrađena svilom razne boje u cvijetnim  motivima, a između cvijetnih motiva posuto šljokicama. Oko pasa imaju pojas crvene boje izvezen sa srebrnim nitima. Naprijed imaju kecelje od svile crvene boje, takozvani zapreg. Na nogama imaju bijele čarape pletene od konca, a obuća su opanci kožni, zvani opančići. Snaše imaju sve isto kao i djevojke, samo na glavi imaju drugačije: zavoj zvani zlatara preko glave, a na prednjem dijelu imaju krila, po domaćem zvani krajevi. I zlatara i krajevi vezeni su sa srebrnim nitima.

Što se tiče drugih dodataka, odnosno nakita:

Ženske imaju oko vrata po jedan ili dva reda malih dukatića i jedan do dva reda velikih dukata zvani suferini koji se nose na prsima. Muški nemaju nakita. To su inače blagdanske, svečane narodne nošnje, a nosi ih svijet mlađih godina, dok svijet starijih godina slabije oblači narodnu nošnju. 

Anka Bubalović
Matej Bubalović
Stjepan Matošević

Nema komentara:

Objavi komentar