subota, 21. svibnja 2016.

Prva smotra tradicijskih glazbala u Ilači (Vinkovački list 17/2002)

napomena: neki redovi u izvorniku su nečitki, pa sam negdje nagađao što piše, a negdje nisam htio nagađati. Pavo Posavac

NASTUPILI SU BROJNI IZVOĐAČI IZ SLAVONIJE I GOSTI IZ DRUGIH KRAJEVA HRVATSKE
 

Prva ˝Smotra svirača tradicijskih glazbala˝ utemeljena je i održana u llači davne 1978. godine. Nakon punih 12 godina, od 1990. godine kada je održana posljednja, ova je prva obnovljena u tom našem porušenom, ali i obnovljenom srijemskom šokačkom mjestu. Ova vrlo uspješna ˝Smotra˝ održana je u ˝Hrvatskom domu˝ Ilača u prepunoj dvorani u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije, Centra starih znanja iz Zagreba i mjesnoga
KUDa ˝Matija Gubec˝. 

Uz prigodne riječi predsjednika ilačkoga KUDa Mate Ferinca, u nazočnosti brojnih uzvanika, ˝Smotru˝ je otvorio vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer.
Samoj ˝Smotri˝ prethodila je Radionica gradnje tradicijskih glazbala organizirana uz stručno vođenje poznatog hrvatskog graditelja Đure Adamovića.
Upriličena je od 18.-20 travnja s učenicima VI., VII. i VIII. razreda Osnovne škole
Ilača, na kojoj su polaznici bili educirani o osnovama gradnje tradicijskih glazbala, malim glazbalima i glazbenim igračkama, posebice poznatim klepetušama ili klepetalima od čička, što je kulminiralo njihovim zapaženim nastupom na subotnjoj ˝Smotri˝.
Ilačku ˝Smotru˝ otvorio je mjesni KUD ˝Matija Gubec˝, spletom plesova i pjesama, a potom su nastupili brojni izvođači na tradicijskim glazbalima, prije svega gajdama, ali i svirajući dude, samicu, i dvojnice: Marinko Dekanić iz Rokovaca, Martin Eržić iz Bošnjaka, Ivica Janjić iz
Županje, Anita Tomoković iz Osijeka, Tomislav Jagnjić iz Slavonskoga Broda, Domagoj Pavić iz
Đakova, Mihael Lehpamer iz Samobora i Antal Pap iz Koprivnice. Kao gosti na gajdama i bugariji svirao je trio Hrvata iz Pečuha iz susjedne Republike Mađarske.
Ilačkoj publici predstavili su se i gosti iz Dalmacije i Istre na tradicijskim glazbalima tih područja: diplama, Ijerici, mihu i šurlama. U bogatom programu ˝Smotre svirača tradicijskih glazbala˝ predstavile su se i pjevačke skupine iz Bošnjaka, Babine Grede i Drenovaca, te KUD ˝Slavonska vila˝ Marijanci-Kunišinci s valpovačkog područja i predstavnici KUDa ˝Tomislav˝ iz Županje.
Uz stručne komentare stručnog suradnika ˝Smotre˝ Đure Adamovića, graditelja

starih glazbala, ovu obnovljenu priredbu i prije Domovinskoga rata je vodio Ivan Bušić iz Vinkovaca.
Kao popratni sadržaji ilačke ˝Smotre" u Osnovnoj školi otvorene su dvije sadržajno vrlo bogate izložbe: ručnih radova žena Ilače i keramike ???a Kuveždića, postavljene u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci -ispred ˝Hrvatskoga doma˝, mjesta održavanja ˝Smotre˝, postavljena je
izložba krupnih uporabnih tradicijskih predmeta na otvorenom, čuvanih po šokačkim okućnicama.
Prema riječima Stjepana Đurko-tajnika ZAKUDa Vukovar-srijemske županije, ove Radionica-izgradnje tradicijskih glazbala, u selu edukacije mladeži o našoj tradicijskoj baštini, nastavljaju s radom i našem području. Uskoro već u Ni.... (nečitko) u povodu dana Općine, a u vrijeme dječje priredbe ˝Igre ?iku˝ kao i po drugim našim mjestima.

mr. sc. Ljubica Gligorević
Foto: Dražen Bota

Nema komentara:

Objavi komentar