subota, 21. svibnja 2016.

Velika Gospa 2002 (Vinkovački list 34/2002)

U Ilači svečano proslavljen blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Blažene
Djevice Marije na nebo

"Danas slavimo otajstvo proslave čovjeka" -rekao je msgr. Marin Srakić, đakovački i srijemski biskup, predvodeći svečano misno slavlje u svetištu Gospe Ilačke
Nekoliko tisuća vjernika pohodilo je u četvrtak, 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, svetište Gospe Ilačke da bi učvrstili svoju vjeru, da bi od Marije, Isusove Majke, izmolili milost. Na misama koje su se slavile od ranih jutarnjih sati okupljali su se hodočasnici iz raznih mjesta naše Županije, pa i oni iz udaljenijih mjesta. Središnje misno slavlje predvodio je msgr. Marin Srakić, biskup đakovačko-srijemski.
Danas slavimo otajstvo proslave čovjeka. U novije vrijeme nerijetko smo se pitali da li čovjek može biti toliko zlo, zašto je toliko zlo. Današnji blagdan Uznesenja Marije Djevice na nebo je potreba da sačuvamo povjerenje u čovjeka. Ovaj blagdan, prije svega, izraz je Marijine vjere u čovjeka. U Mariji se potpuno ostvaruje Isusovo otajstvo. Nitko kao Marija nije sjedinjen u Kristu. Danas mnogi vjernici pohode marijanska svetišta. Sve to dokazuje kako je svijet željan uzora. Ljudska i kršćanska stvarnost je da danas jednim okom gledamo prema nebu, a drugim prema zemlji. Danas, naime, slavimo Uznesenje Blažene Djevice Marije m nebo -rekao je msgr. Marin Sra kič, đakovački i srijemski biskup
Podsjetio je vjernike na ono što je o Mariji napisao Sveti Otac Papa Pio VI. Govoreći o svetištu u Ilački na glasio je da ga hodočasnici pohode više od 130 godina.
Vjernici Vukovarsko-srijemske županije na ovaj veliki blagdar hodočastili su i u Svetište Šumanovci kraj Gunje i u Prkovce, te i Aljmaš i još neka marijanska sve tišta.
M.V

Nema komentara:

Objavi komentar