subota, 21. svibnja 2016.

II. Smotra svirača tradicijskih glazbala (Vinkovački list 17/2003)

I ove su se godine u Ilači okupili svirači tradicijskih glazbala kako bi dali svoj doprinos očuvanju tradicije, tradicijskog života Slavonije, Baranje i Srijema. U subotu, 26. travnja, u prostorijama Hrvatskog doma, na II. Smotri svirača tradicijskih glazbala nastupili su brojni izvođači svirajući na tradicijskim glazbalima, prije svega na gajdama, ali i svirajući dude, samicu i dvojnice. Gosti na Smotri svirali su na diplama, ljerici, mihu i šurlama. U bogatom programu nastupile su pjevačke skupine iz Ilače, Gibarca, Bapske i Cerića i naravno domaći KUD Matija Gubec Ilača. Smotri je prethodila radionica gradnje radicijskih glazbala. Održana je u prostorijama Osnovne škole od 22. do 26. travnja, a u rad su se uključili učenici od VI. do VIII. razreda. O osnovama gradnje tradicijskih glazbala, o malim glazbalima i glazbenim igračkama govorio je i djecu podučavao Đuro Adamović, poznati hrvatski graditelj tradicijskih glazbala. Sudionici radionice nastupili su i na Smotri. Tijekom rada radionice imali su prigodu naučiti i kako se šaraju tikvice čemu ih je učila Ana Makarević iz Gradišta. Smotru je pratila izložba svatovskih peškira, te izložba slika. A da su se domaćini doista potrudili kako bi i ova Smotra bila uspješna i ostala u sjećanju po svojoj specifičnosti pokazao je i jedan mali detalj ispred Hrvatskog doma. Kako je Ilača poznata po svojim ljubenicama, izoran je dio zemljišta i posađene sadnice ljubenice, pa nek se zna da se Ilačani mogu pohvaliti proizvodnjom nadaleko čuvenih ljubenica.
Ispred Doma svoje je mjesto našla i klepetuša, koja će po svojoj veličini vjerojatno, kako se mnogi nadaju, ući u Ginnesovu knjige rekorda.
Drugu smotru svirača tradicijskih glazbala Slavonije, Baranje i Srijema organizirali su Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije, Centar starih znanja iz Zagreba i KUD Matija Gubec iz Ilače. M.V.



Foto: G. Panić

Nema komentara:

Objavi komentar