subota, 21. svibnja 2016.

Velika Gospa 2001 (Vinkovački list 33/2001)

Blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo dan je velikih hodočašća u marijanska svetišta. I ne samo taj dan. Marijanskim svetištima, k Isusovoj majci Mariji, štovatelji hode i uoči blagdana, poneki kilometrima pješačeći.
Sto je to u ljudima da Mariji, Majci Božjoj, pridaju takav kult? Odakle takva ukorijenjenost ovog blagdana u pučku pobožnost? O višeslojnosti štovanja Majke Božje moglo bi se napisati bezbroj novinarskih kartica. Prije svega, štujemo je kao Isusovu majku, kao Božju majku.
Jedno je sigurno, njeno ime dozivljemo u kriznim trenucima, u trenucima tuge, bolesti, neizvjesnosti, nadamo se njezinoj intervenciji i kada intimno znamo da ne zaslužujemo milost. Njezinom zagovoru ponajviše se utječemo na blagdan Velike Gospe. 

Marijanska svetišta u našoj županiji, Ilaču, Šumanovce pokraj Drenovaca i Prkovce, i ove su godine pohodili brojni vjernici. Molitvom krunice, pjesmom, svetom misom i procesijom, proslavili su najsvetiju među ženama, Majku Božju koju hrvatski narod na poseban način štuje. Oni koji nisu mogli poći na hodočašće, na sveta mjesta, kako ih nazivlje mons. dr. Pero Aračić, pastoralni teolog, gdje se može izvornije i vjerodostojnije doživjeti sveto ozračje i koja se otvaraju čovjekovim tjelesnim i duševnim potrebama, blagdan Gospina uznesenja proslavili su u najbližim crkvama. M.V.

Nema komentara:

Objavi komentar