subota, 7. svibnja 2016.

Marin Bubalović - svinjogojac (Vinkovački list 35/1973)

Mlad, ali već bogat iskustvom

Marin Bubalović, 25-godišnjak, relativno je mlad svinjogojac, ali su mu svinjci puni, ovih dana naročito, kada se u njima čuje glasanje mnogobrojne prasadi. I iskustva je, za kratko vrijeme od kako je svinjogojac, u tom poslu dosta stekao. Stoga smo ga, zapodjenuvši s njim razgovor, zapitali zbog čega, po njegovu mišljenju, nema mesa na našem tržištu. 

- Ove godine to je naročito došlo do izražaja, kaže M. Bubalović, jer je kukuruz dosta loš, svinje ga slabo jedu, a kako taj kukuruz ide u Stočnu hranu, smjesu, ni ona nije najbolja, a prilično je skupa. No, cijene svinjama u otkupu, mislim, sada i nisu tako loše,
Ovaj Ilačanin svinjogojstvom se bavi tek 4 godine. Počeo je od nabavke krmača, prasad kojih je tovio — najprije 10 kom., pa 20 i tako sve više. Kooperirao je, preko Veterinarske stanice Vinkovci, sa Kombinatom Belje. Tovio je svinje u tri ture. U jednoj 68 i u druge dvije po 128 komada tovljenika.
Sve je to bilo u jednoj, godini.
Sada drži 19 rasplodnih krmača, 2 nerasta i preko 130 kom. prasadi. I dalje kooperira s Veterinarskom stanicom iz Vinkovaca. Deset je krmača u njegovu vlasništvu, a 9 nazimica je dobio na kredit od Veterinarske stanice i one se upravo prase.
— Kako su vas kreditirali? — pitali smo M. Bubalovića. Da li ćete dug vratiti u novcu ili u prasadi?
— Dobio sam nazimice i za njih moram dati odgovarajuću težinu prasadi. Nazimice su bile težine 90 kg, što znači da ću za jednu nazimicu dati 4 — 4,5 kom prasadi, a prasad mora biti težine od 20 do 23 kg. težine. Poslije toga, krmača ostaje u mom vlasništvu.
U svinjcima M. Bubalovića nismo vidjeli, a bilo je to prošlog tjedna, ni jednog tovljenika, a razlog je, kaže on, u lošoj kvaliteti stočne hrane, osim toga svinje su dosta poboljevale od upale pluća i drugih bolesti, i inće, slaba je bila računica, i dok ne dođe novi, bolji kukuruz, što će pobolišati i kvalitetu krmne smjese, ne mislim toviti svinje. — (a)


Nema komentara:

Objavi komentar