subota, 7. svibnja 2016.

Marin Kolarević - tov junadi (Vinkovački list 36/1973)

Tov junadi - radi nabavke traktora

Svatko kada se počne baviti nekim poslom traži u njemu, ili već zna da će naći, odgovarajuću računicu. I ako je nađe, on s tim poslom i nastavlja. Tako je i Marin Kolarević (57 god) iz
Ilače počeo s tovom junadi da bi namakao novce za kupnju traktora. U početku, još prije nego što je naumio kupiti traktor, tovio je svega po jedno june. Međutim, kada je osjetio potrebu za traktorom, a novaca nije imao dovoljno, jer traktor je skup stroj, odlučio se da tovi bikove. Ovako je — kako nam je pričao ovih dana — izgledala njegova računica: Traktor stoji blizu 3 milijuna st.
dinara (prije tri godine), a za jednog bika može dobiti oko 300.000 dinara, i kada ih prodam eto traktora!
Nabavio je tek 7 kom. mladih bikova, još u stvari telad, a sin se predomislio i predložio da odmah kupe traktor. Tako su i učinili. Posudili novac i još prodali konje,-te kupli stroj. Kada je, kasnije, utovio onih 7 kom. bikova, prodao ih je, platio porez i nabavio 12 kom. teladi za tov. Bilo je to lani. I tih 12 komada je utovio i proljetos prodao kao junad. Sada je ponovono kupio 12 komada teladi.
— Taj vam se posao svidio, obraćamo se M. Kolareviću, kad ste s njim nastavili. Sigurno je i računica povoljna!?
— Svidio mi se, a i moram nešto raditi. Kada s traktorom poradimo sve u polju, treba raditi i štogod drugo, pa ja tovim junad. Sada, vidite, moram staju graditi, ciglu sam pripremio, i samo, ako bude dosta novca, treba da je izgradim.
Sa prethodnih 12 komada junadi Kolarević je dobro prošao, jer je kukuruz bio loša kvalitete, pa im je i cijena bila niska, a junad je taj kukuruz, za razliku od svinja, jela, no da je kukuruz bio kvalitetan, cijena bi mu bila veća, pa bi i troškovi tova bili veći, što znači manju zaradu na tom poslu.
Uglavnom, po riječima Marina Kolarevića, on će ih toviti sve dok u tome nalazi računicu.
Međutim, čini nam se, iako nam to nije rekao, da je ocijenio kako bi tov junadi mogao biti unosan posao, a na taj nas zaključak navodi činjenica da će izgradit staju za 20 komada junadi, što nije beznačajan izdatak. (a)


Nema komentara:

Objavi komentar