subota, 28. siječnja 2023.

Kartuše na starim geografskim kartama sa prikazom sela

 Na starim kartama našega područja, često se mogu naći i kartuše sa prikazima grbova, povijesnih događaja, simbolike ili života na selu. Evo, maloga pregleda istih.

I. karta iz 1733. sa pregledom vlastelinstva Kuffstein: 

kartuša sa podacima o karti

Ilača i okolica (obrnuto je napravljena, pa kada se okrene na pravu stranu, djeluje obrnuto)

II. karta iz 1745.


na karti je jedno od brojnih oblika imena Ilača - Illatsch (njemački oblik)

III. karta iz 1801.

oblik imena Ilače - Illacs (mađarski oblik)

IV. karta iz 1826.

Bosanska ili Đakovačka i Srijemska biskupija, kartuša sa grbom biskupije

kartuša sa grbom Slavonije, grbom virovitičke županije (cottus Verocze) i srijemske županije (cottus Syrmie)


V. karta iz 1835.

karta kraljevine Slavonije sa prikazom života 


Na kartuši iz 1835. godine, prikazana je scena gdje seljaci pretjeruju stoku preko rijeke. Postoji i jedan članak iz "Srijemskog Hrvata" od 15.08.1885. godine. Prenosim ga u cjelosti:

(Kako magjarske oblasti postupaju.) U četvrtak imali smo priliku uviditi u jednu odluku županije u Zomboru, koje kratki sadržaj cienimo, da moramo priobćiti našim čitateljem, da znadu što se i kako se u našoj blizini dogadja.

To je riešenje vrlo interesantno, jer se tiče nekolicine naših žitelja, te će dobro biti, da se i medju dalnjom publikom raširi.

Prošloga mjeseca zaplienio je solgabiro (kotarski sudac) iz Hodjaka 80 komada goveda žitelja iz Ilače, Gaboša, Nuštra, Trpinje i Antina nalazećeg se na paši u bodjanskom ritu, te je svu tu marvu u korist države proglasio propalom, radi toga, što nije preko Dunava pretjerana kod Gomboša ili Palanke, nego što su jadni naši ljudi, neznajući za tamošnje propise, svoju marvu kod Vukovara preko Dunava prevezli.

Županija u Zomboru potvrdila je odluku prve molbe, i tako stoje danas siromašni naši ljudi sasvim zdvojni, neznajuć gdje i kako bi si pomogli.

Kako nam očevidac pripovieda, to su se odmah kod razprave bili trgovci sakupili u nadi, da će se marvu bud pošto raztepsti i prodati.

Čujemo, da je u toj stvari i naša kr. podžupanija opetovano kroz svoga izaslanika posredovala i da se je gospod. perovodja Blašković tek u četvrtak u toj stvari iz Hodjaka vratio.

Moramo iskreno žaliti naše jadne ljude  gdje stradaju pravi zdravi; kud težkom mukom jedva smažu javne terete i daće, tud im se još konfiscira blago radi neznanja propisa tudjega teritorinma.

Ovostrani žitelji prolazili su s marvom već pet godina preko Dunava, a da im se nikakva neprilika pravila nije. Sad je uistinu govedje kuge u Magjarskoj iz Hrvatske zabranjeno prevažati preko riekah marvu, osim na opredieljenih za to točkah; ali akad već je to uvedeno u Magjarskoj, trebalo je da tamošnje oblasti na to upozore autonomne oblasti hrvatske, pa se nebi bilo u tom slučaju desilo, da sam načelnik vukovarski na svojih splavih prevaža žiteljem na drugu stranu marvu, koju će im poglaviti gospodin solgabiro propalom proglasiti.

To je najbolji dokaz, da se o svem s ovu stranu Dunava ništa nezna, jer ako tko bar, morao bi to znati jedan obćinski načelnik.

Oštećeni žitelji uložili su, kako dozuajemo, utok na visoko kr. ministarstvo za unutarnje poslove u Budimpešti, pa se je nadati, da će isto odluku zoraborske županijske oblasti ukinuti i žiteljem marvu povratiti.

Nema komentara:

Objavi komentar