četvrtak, 20. svibnja 2021.

Đeletovačko sijelo 1976.

 Vinkovački List, GODINA: 1976 BROJ: 8 STRANICA: 8

ĐELETOVAČKA TRADICIJA NASTAVLJENA

TREĆE SIJELO - IZUZETNI DOGAĐAJ

• Ostvarit će se posebne radio-emisije o izvornim prozaistima i pjesnicima Slavonije i Baranje

Taj nedjeljni susret narodnih pisaca slavonsko-baranjske regije u Đeletovcima, 22. veljače u tamošnjem Domu kulture, po ocjeni stručnog novinarskog auditorija RTV Zagreb - centar Osijek, dnevnika Glas Slavonije i Vinkovačkih novosti, glasila SSRN-općine Vinkovci, uključivši i Radio-stanicu Vinkovci, bio je zaista kvalitetna književna priredba. Ovo, treće po redu, sijelo 15-tak aktivnih i vrsnih prozaista, pjesnika i usmenih pripovjedača, potvrdilo je dosadašnje napore organizatora i pokrovitelja, da se upravo u tom obliku upriličava i njeguje okupljanje izvornih stvaratelja diljem Slavonije i Baranje. Stoga se mora odati priznanje Zajednici amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Vinkovci, te Mjesnoj zajednici, Folklornoj skupini Grančica i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu, iz mjesta domaćina, kao i tradicionalnom pokrovitelju zagrebačkom Večernjem listu, što su uznastojali da i ove godine dođe do održavanja sijela.

Ukupna karakteristika ovog najnovijeg iskaza vrijednosti entuzijasta u oblasti pisane i govorne umjetničke riječi, po mnogo čemu a posebice po raznovrsnosti i evidentnom napretku stvaratelja, znači krupan korak naprijed u pravcu objedinjavanja i pružanja društvenog stimulansa književnim inspiracijama brojnih poljodjelaca, industrijskih radnika, školaraca i pripadnika drugih profesija i zvanja. Malo je tko mogao zamijetiti bilo kakve suštinske razlike, pored razumljive autentičnosti i posebitosti svakog od nazočnih autora, kako u pristupu umjetničkoj interpretaciji vlastitih doživljaja, tako i namjeni ljudskih, angažiranih i usmjeravajućih poruka u stihu i proznim odlomcima. Osobito je ugodno primljeno sudjelovanje nekoliko talentiranih pisaca iz mlađe i najmlađe generacije, što je garancija i predstavlja najvjerodostojniju potvrdu o dosadašnjoj i daljnjoj opravdanosti Sijela narodnih pisaca Slavonije i Baranje.

Konačno, takav utisak dokazao je veliki odaziv ne samo pisaca nego i brojnih ljubitelja književnosti iz desetak okolnih mjesta, mahom suseljana Đeletovaca. Spomena vrijedan je i dekorativni ambijent, što su ga stvorili mladi članovi ovdašnjeg DVDa prikladno dekorirajući funkcionalnu pozornicu, pa i cijelu dvoranu - i inače cjelokupna propaganda koja je učinjena uoči održavanja III sijela slavonsko-baranjskih narodnjaka. I kao kruna svega, lijep gest su učinili novinari RTV Zagreb - centra Osijek, prethodno snimivši obilje materijala za niz tematskih radio-emisija o piscima iz naroda, od kojih će već uskoro biti emitiran zanimljiv literarni blok na temu dolazećeg proljeća. Sijelo su obogatili originalnom glazbenom kulisom tamburaši Grančice, sve u znaku napjeva Vesela je Šokadija i drugih nadaleko poznatih pjesama, odnosno narodnih igara iz ovog i ostalih dijelova ponosne slavonske ravnice.

Ana Lakić i Mato Ferinac

Još nam je zadatak, da se ukratko osvrnemo na ono svakako na j presudni je vezano za III sijelo, a to je novitet što su ga podastrijeli književni neimari. Opća spoznaja ponovljenog viđenja izvornih spisatelja, osobno smatramo, daje upečatljivu predodžbu o ponaosobnom ali i skupnom izdizanju većine ostvarenja, bilo da su u pitanju doajeni ili debitanti. U svakom slučaju, dužni smo izraziti veliko hvala okupljenim narodnjacima: 13-godišnjoj Ani Lakić i 14-godišnjem Mati Ferincu iz Ilače, pa 15-godišnjoj Anici Rusovoj Jemrić iz Šiškovaca - da pođemo od pionira večeri, koji su se prikazali u posve iznenađujućem lirskom ruhu. No, pravo osvježenje predstavljali su npr. Ljerka Živković iz Nuštra sa svojim kozaračkim intoniranim “Sjećanjem” ili, uzmimo, Nikola Jukić iz Slakovaca - za kojeg bi se slobodno moglo reći da otvara novu stranicu među piscima ovog sastava, u stilu angažirane poezije poput Zagrepčanina Niševića, itd.

Mato Ferinac Ana Lakić 

Ali i ostali, veterani Čika Tuna Garvanović iz Đeletovaca, Šima Petričević-Šokac iz Divoševaca, Karlo Bušić iz Županje, Ilija Dretvić, Ivan Jemrić Rus i Marko Klinac iz Lipovca, zajedno sa sve boljom Marijom Petikić iz Nuštra, Živkom Dakićem iz Cerića, Miroslavom. Vidakovićem iz Vinkovaca i, vjerojatno najjačim među njima, Markom Vincentićem iz Ugljara kraj Orašja - prezentirali su dopunski uvid u još veće stvarateljske potencijale. Pa nije bez osnove i spontana inicijativa, da se pokrene osnivanje zasebnog udruženja slavonsko-baranjskih izvornih pisaca, u koju svrhu je formiran inicijativni odbor, te također poradi na izdavanju stalne publikacije od šireg značaja. -I. G.

Nema komentara:

Objavi komentar