subota, 27. ožujka 2021.

Mladost-ljepota Slavonije 1973

Vinkovački List, GODINA: 1973 BROJ: 9 STRANICA: 3

IZ STARIH MIKANOVACA

,Mladost-ljepota Slavonije’

U utorak je u Starim Mikanovcima održana uspjela priredba “Mladost-ljepota Slavonije” koja već nekoliko godina okuplja brojne goste i natjecatelje iz većeg dijela Slavonije. Ova priredba je uvijek prilika, za sve one koji cijene narodnu nošnju i folklornu tradiciju uopće, da vide najljepše i najizvornije stare nošnje iz cijele Slavonije, jer se na priredbi natječu djevojke i snaše a uz ocjenu za opći dojam, posebno se ocjenjuje autentičnost, starost i kompletnost pojedine nošnje.

Na ovogodišnjoj priredbi natjecale su se 34 djevojke i snaše iz okoline Vinkovaca, Slavonskog Broda, Županje i drugih mjesta.

Stručni žiri je za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji proglasio Nadu Bertić iz Ilače (ustvari Manda Bertić - danas supruga Đuke Kuveždić, pučkog pjesnika - opaska Pavo Posavac), za najljepšu snašu proglašena je Katica Alatrović iz Cerne. Pratilje najljepše djevojke su iz Gundinaca i Beravaca a pohvaljene su i djevojke iz Babine Grede i Komletinaca. Uz Katicu Alatrović pohvalu je dobila i snaša iz Babine Grede.

Posebno se birala i najljepša Mikanovčanka u narodnoj nošnji, pa je izabrana Zdenka Turkalj, a pohvaljena je Marija Papa.

Uz kulturno umjetničko društvo Šokadija na priredbi su nastupili gosti iz Mađarske, Gara, Kulturno umjetničko društvo s kojim su Mikanovčani uspostivili raznovrsnu suradnju, kao i Kulturno umjetničko društvo Matija Gubec iz Tavankuta koje je izvelo dio svog žetvenog običaja “Dužijance”.

Za nagrade najljepšim djevojkama, snašama i njihovim nošnjama pobrinuli su se: Kulturno prosvjetna zajednica, Turističko društvo, PIK Vinkovci, Zdravljak i drugi.

S.B.

Nema komentara:

Objavi komentar