nedjelja, 28. ožujka 2021.

Malo crne kronike našega sela

 Malo seoske crne kronike. Vjerujem da se nekada pričalo o tome, a sada je to dio daleke prošlosti.

Iz Ilače:

U lovu kod Ilače, slučajno je opalila puška seljaku Marku Karaliću i hitac je pogodio njegovog kuma Luku Karalića, koji je ostao na mjestu mrtav. Ovaj je slučaj pobudio veliko saučešće, jer Luka ostavlja ženu u blagoslovljenom stanju i dvoje djece.

 "Riječ" 19. XII. 1928.

____________________________

Vinkovački List, GODINA: 1969 BROJ: 21 STRANICA: 5

SAZNALI SMO KOD SUDIJE ZA PREKRŠAJE

I .B. iz Ilače kažnjen je sa 100 dinara zbog nedozvoljene gradnje.

-

P. O. pekar iz Ilače kažnjen je sa dvije kazne i to prvom sa 150 dinara zbog neispravnih mjerila u prometu robom, a drugom od 200 dinara zbog proizvodnje kruha ispod kvalitete propisane po JUSu.

____________________________

Vinkovački List, GODINA: 1970 BROJ: 16 STRANICA: 9

Saznali smo kod sudije za prekršaje:

J. F. iz Ilače kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 150 dinara i oduzimanjem vozačke dozvole u trajanju 30 dana zbog toga što je upravljao putničkim automobilom bez vozačke dozvole.

____________________________

Vinkovački List, GODINA: 1971 BROJ: 2 STRANICA: 5

KRADLJIVCIMA U VLAKOVIMA

DEVET I PO GODINA STROGOG ZATVORA

Vijeće trojice Općinskog suda Vinkovci, pod predsjedništvom suca Dinka Cvenića, na drugoj javnoj raspravi, što je održana 8. siječnja, osudilo je na ukupno 9 godina i 6 mjeseci strogog zatvora i solidarnu naknadu štete licima koje su okrali u vlakovima u iznosu od 13.826 dinara Miodraga Simića (25 godina) iz Trlića u okolini Valjeva i Ivana Vulića (24) iz Ilače. Prvooptuženi Miodrag Simić osuđen je na 5, a Ivan Vulić, kao drugooptuženi, na 4 godine i 6 mjeseci strogog zatvora.

Iz podnesene optužnice, provedene rasprave, saslušanja svjedoka i dokaznog postupka, te priznanja optuženih, nedvojbeno je utvrđeno da su Miodrag Simić i Ivan Vulić 2. rujna 1970. godine, nakon prethodnog dogovora, na željezničkoj stanici Vrpolje iz kupea brzog vlaka, koji saobraća na relaciji Beograd-Sarajevo, uzeli za sebe tašnu s novčanikom u kojem se nalazilo 2.900 švicarskih franaka, novčanik sa 90 Švicarskih franaka i 290 dinara, te kompletan kozmetički pribor u vrijednosti 9.000 dinara, vlasništvo Hilma i Marije Hebibović iz Sarajeva. Prepredeni kradljivci iskoristili su vrijeme kada je popustila pažnja usnulih putnika i okrali su ih u toku vožnje.

Prije ove operacije, dvojka kradljivaca i džeparoša u drugoj polovini prošle godine, počevši od 26. srpnja ,pa do hapšenja u rujnu, nakon prijave bračnog para Hebibović iz Sarajeva i službene obavijesti i potjernice Stanice javne sigurnosti iz Sarajeva, izvršili su još pet džepnih krađa u vlakovima, oduzimajući putnicima novac i ostale vrijedne predmete.

Valja istaći da je tokom ove rasprave utvrđeno da su i prvooptuženi Miodrag Simič i drugogptuženi Ivan Vulić, svaki posebno već po pet puta bili u sukobu sa zakonom i da su osuđivani za krađe, teške i sitne krađe po vlakovima. Na određen način, osim kocke, to im je postalo i zanimanje. Upravo zbog činjenice da dosadašnje kazne nisu popravno djelovale na okrivljene, rekao je u obrazloženju presude sudac Dinko Cvenić, Vijeće trojice Općinskog suda Vinkovci izreklo je primjerne kazne za nova krivična djela, koja su počinili Miodrag Simić i Ivan Vulić u svojoj najnovijoj džeparoškoj avanturi po vlakovima. — rt —

____________________________

Vinkovački List, GODINA: 1974 BROJ: 14 STRANICA: 10

Kod suca za prekršaje

A. T. iz Ilače vozio je osobnim automobilom unazad i tom prilikom izazvao saobraćajnu nezgodu, pa mu je odmjerena kazna od 45.000 st. dinara.

____________________________

Vinkovački List, GODINA: 1974 BROJ: 10 STRANICA: 10

DOLIJALI KOCKARI

Kocka i krađa po vlakovima na kraćim relacijama nije tako raširena kao što je to slučaj u međunarodnim vlakovima i na dužim relacijama. Iako organi milicije i inspektori nastoje da ovakav kriminal suzbiju u što većoj mjeri, to im ne polazi najbolje za rukom, jer ima dosta besposličara koji žive od tuđeg rada i znoja.

Kockanje sa tri šibice je najlakši način da se dođe do pare a u slučaju da naiđu organi gonjenja, kockari ostavljaju svoj alat i nestaju s mjesta. Jedna takva igra sigurno će ostati u sjećanju ne samo Isaku Andrijeviću iz Pljevalja, nego željezničkom osoblju i radnicima Stanice javne sigurnosti iz Vinkovaca. Putujući međunarodnim vlakom koji saobraća na liniji Minhen-Atena Isak Andrijevic, privremeno zaposlen u Njemačkoj, u želji da dobije koju marku više nego što je zaradio, prihvatio je igru na tri šibice.

Dok se još koncentrirao na igru Radoje Zečević (26) student i Ramiz Zeba (29) student, oba iz Beograda, Isaku su odnijeli 300 zapadnonjemačkih maraka.

Vidjevši da ga kockari varaju, oštećeni im se suprotstavio i umjesto da se s uzetim novcem udalje, kockari su počeli još više napadati svoju žrtvu. Tom prilikom su Isaku uzeli novčanik sa još 2000 z. maraka. Kada su putnici pritekli u pomoć Andrijeviću kockari su s otetim novčanikom kod Ilače iskočili kroz prozor, a za njima i oštećeni Isak. Odmah je obavijesto željezničko osoblje u Ilači a oni SUP Vinkovci. Radnici SJS odmah su reagirali, i poslije pola sata traganja, kockare su pronašli u Šidskim Banovcima i lišili ih slobode. Sudac općinskog suda u Vinkovcima kaznio je Zeba sa 25, a Zečevića sa 20 dana zatvora. Prilikom lišenja slobode kod njih je pronađen sav novac od 2300 Z. maraka i 3000 dinara našeg novca. Poslije izdržavanja ove kazne, u Okružnom sudu će odgovarati za krivično djelo otimanja novca na drzak način. Prilikom skakanja kroz prozor lakše povrede zadobio je oštećeni Isak Andrijević.

P. Ilić

Nema komentara:

Objavi komentar