subota, 21. svibnja 2016.

Velika Gospa 2003 (Vinkovački list 33/2003)

HODOČAŠĆIMA U MARIJANSKA SVETIŠTA
Svečano proslavljen blagdan Velike Gospe
 

U petak, 15. kolovoza, u svim marijanskim svetištima i crkvama svečano i dostojanstveno proslavljen je blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Marijina na nebo. Rijeka hodočasnika i ove je godine pohodila aljmaško svetište, jedno od najstarijih i najposjećenijih u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji. U toj rijeci bio je znatan broj vjernika iz Vukovarsko-srijemske županije koji već tradicionalno na taj dan hodočaste u Aljmaš. Na tisuće vjernika hodočastilo je uoči i na sam blagdan u poznato vukovarsko-srijemsko svetište u llači gdje je središnju svetu misu na blagdan predvodio pomoćni biskup đakovački i srijemski msgr. Đuro Hranić. Tom prigodom blagoslovio je i
Gospin kip što ga je u hrastovini izradio poznati bogdanovački kipar Ivan Matković Lasta. I u Šumanovcima kod Gunje misnim slavljima i ispovjedima proslavljena je ova velika svetkovina, a ujedno i 630 godina postojanja tog svetišta u hrastovoj šumi između Gunje i Drenovaca.
To drugo svetište po starosti u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji svih tih godina postojanja tiho, nenametljivo i neprocjenjivo pridonosi vjeri i pobožnosti katolika ovog dijela Slavonije i Bosne.
Brojni hodočasnici pohodili su i svetište u Prkovcima u kojemu se štuje Lurdska gospa.
M.V.


Nema komentara:

Objavi komentar