ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

Razgovor sa Stjepanom Filićem, predsjednikom MZ Ilača (Vinkovački list 28/1987)

Razgovor sa S. Filićem, predsjednikom MZ Ilača

Vodovod osnovna, ali ne i jedina preokupacija


Prije nekoliko dana razgovarali smo sa Stjepanom Filićem, predsjednikom Mjesne zajednice Ilača. Prije svega, zanimalo nas je koje su akcije u tom mjestu u toku, što se radi.
Najveća akcija, koja je trenutno u toku u Ilači, rekao nam je S. Filić, je izgradnja vodovoda i dosad smo dovršili oko 70 posto vodovodne mreže (kopanje i polaganje cijevi). Preostaje nam još izgradnja crpne stanice. Naime, nedostaje nam nešto novaca i mi očekujemo pomoć naše društveno-političke zajednice da bismo tu stanicu mogli izgraditi. Crpna će se stanica izgraditi u našem mjestu, ali će služiti i za potrebe mještana Šidskih i Vinkovačkih Banovaca.
— Kada ćete, po vašoj ocjeni, završiti vodovod?
Prema ugovoru i našem raspoloženju, pa i prema financijskim sredstvima, vodovod bi trebao biti gotov do 1. listopada ove godine.

 — Ima li interesenata za korištenje vođe iz javne mreže?
Interesenata je dosta, a to se može ocijeniti po podatku da je oko 85 posto domaćinstava Ilače u prvi mah uplatilo određenu novčanu kvotu, što je bilo iznenađenje i za samu RO Vinkovački vodovod i kanalizacija, koja nam izvodi radove. Krenuli smo s financiranjem izgradnje vodovoda iz sredstava mjesnog samodoprinosa, ali su ta sredstva, s obzirom na inflaciju, bila nedostatna, pa smo išli na uplatu od 10 milijuna st. dinara po domaćinstvu, plus za kopanje po 2,6 milijuna.
Kad sam rekao da će vodovod biti gotov do 1. listopada, mislio sam na crpnu stanicu i osnovnu mrežu i ispitivanje njihovog funkcioniranja i tek će nakon toga početi priključivanje domaćinstava na vodovod.
— Kakvih još akcija imate i radi li se na njima, ili će doći na red poslije izgradnje vodovoda?
Velika je i akcija, što je vodi desetak mjesnih zajednica na jugoistočnom dijelu općine, telefonizacija, a te će mjesne zajednice, odnosno telefonska mreža iz njihovih mjesta biti vezana na
čvorno područje u Nijemcima. Za mišljeno je tu akciju provesti u četiri faze. Prva faza je gotova i
čini mi se da smo već na pola puta druge faze. Da opišem te faze trebalo bi dosta prostora. No, ja sam samo htio reći da se i ova akcija provodi uspješno.
— Kakva je zainteresiranost Ilačana za uvođenje telefona?
Toliko zainteresiranih kao za vodovod nemamo, jer je ovo skuplja investicija. Prema anketi koju smo proveli, u Ilači imamo stotinjak interesenata za telefon, jer se, koliko mi je poznato, radi o uplati od 50 milijuna st. dinara po korisniku. Možda je ta svota razlog da interesenata nema više.
— Imate li, srednjoročnim planom đo 1090. godine, predviđenih još kakvih akcija?
Ne puno, ali ih imamo. Jedna od tih akcija, koja već traje, je popravak i uređenje Hrvatskog doma. Dosad smo riješili pitanje fasade, krovne konstrukcije i limarije. U drugoj fazi bismo trebali riješiti unutrašnji izgled Hrvatskog doma.
Iduće godine asfaltirat ćemo 2—3 uličice i time bismo, najvećim dijelom, izvršili naš tekući srednjoročni plan.
(a)

Nema komentara:

Objavi komentar