ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

Oživljena aktivnost KUDa Matija Gubec (Vinkovački list 8/1985)

U ILAČI

Oživljena aktivnost KUDa Matija Gubec


Kulturno-umjetničko društvo Matija Gubec iz Ilače godinama je slovilo kao jedno od vrlo aktivnih društava na području naše općine, a takvo je i bilo. Ono je nosilo cijeli kulturno-zabavni život sela, a bilo je dobro poznato i izvan Ilače, pa i izvan naše općine.
Preko 60 diploma na zidovima njihovih društvenih prostorija, dobiveni za suradnju i sudjelovanje u raznim folklornim i uopće kulturnim manifestacijama, Priznanje kulturnopro-svjetnog sabora Hrvatske i, kao najveća počast, Nagrada grada Vinkovaca svjedoče o opsegu aktivnosti Društva i kvaliteti sadržaja koje je njegovalo. Vremenom je došlo do stanovitog zamora, izvjesne stagnacije izazvane pomalo i smjenom generacija, ali je donedavno rad ponovo oživio. Broj članova ponovo se povećao, dolaze mladi, probe se održavaju redovno, dva puta tjedno, a kako nam je ovih dana u razgovoru rekao Vladimir Baličević, tajnik KUDa i voditelj folklorne grupe, pomlađivanje društva uvršteno je u plan rada kao stalni zadatak, kako se ne bi dogodilo da ponovo dođe do prekida u kontinuitetu.
Ove godine KUD Matija Gubec proslavit će 40-tu godišnjicu svog rada poslije oslobođenja zemlje, pa će folklorna grupa postaviti dvije nove koreografije i to splet kola i pjesama iz cijele Jugoslavije s revolucionarnim sadržajem. te splet kola iz Posavine. U tom programu sudjelovat će dakako i njihov tamburaški orkestar i muška grupa pjevača koja ie svojevremeno prenosila glas Ilači, svježinom i snagom zdravih grla, izborom pjesama i izvornom interpretacijom. U ovoj godini svakako će nastupiti na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima i drugim regionalnim folklornim manifestacijama, a očekuje se da će nastupiti i na Međunarodnoi smotri folklora u Zagrebu.
Društvo je vremenom razvilo široku suradnju s KUDovima širom SR Hrvatske, pa i u drugim republikama, tako da imaju običaj reći, kako se njihove veze protežu od Zagreba do mora. Surađuju s društvima u Dugom Selu, u Jezerima na Murteru, iz Davora, iz Tavankuta u Vojvodini, a usmjeravaju obnoviti nekad vrlo dobru suradnju s društvom iz Husina kod Tuzle. Osim toga, u KUDu planiraju jedno duže .gostovanje ovoga ljeta, na Šibenskoj rivjeri.
Među svoje zadatake Društvo ubraja i rješavanje; jedne važne potrebe sela, naime uređenje
Hrvatskog doma. Bio ie to u svoje vrijeme prostor u kojemu su se odvijali svi kulturno-zabavni sadržaji, ali je poslije zapušten, kao da nije ničija briga. Sada se u dogovoru s
Mjesnom zajednicom Ilača nastoji naći rješenje da se Dom osposobi, tako da Ilača bude u mogućnosti primiti programe izvana za kojima u selu postoji potreba, ali -nema uvjeta-,

 s. b.

Nema komentara:

Objavi komentar