nedjelja, 8. svibnja 2016.

Proslava dana borca u Ivancima (Vinkovački list 26/1975)

PROSLAVA DANA BORCA: SVEČANO U IVANCIMA

U povodu Dana borca, Mjesna organizacija Udruženja boraca NORa Ilača priredila je svečanost u Ivancima, kojih, ustvari, više i nema, jer je velik broj Ivančana pao u NOBi ili kao žrtve fašizma, a oni preživjeli, nakon rata raselili su se u susjedna mjesta: Ilaču, Tovarnik, Šid i druga.
Na mjestu, gdje su nekad bili Ivanci, uz spomen-grobnicu većem broju palih boraca NORa i žrtvama fašističkog terora, okupio se velik skup ljudi, kojem su prisustvovali mnogi borci toga kraja i mještani okolnih sela.
Svečanost je otvorio Petar Sertić, predsjednik Mjesne organizacije Udruženja boraca NORa Ilače, a zatim je tajnik te organizacije, Mato Hajmburger, govorio o stradanjinia Ivančana u II svjetskom ratu, ali i o njihovoj herojskoj borbi, protiv okupatora i domaćih izdajnika. Tako je iznio da je u Ivanćima nekad bilo preko 80 kuća Srba i Hrvata, koji su živjeli u slozi, što se pokazalo i u II svjetskom ratu, kad su
se — rame uz rame — borili protiv zavojevača. U Ivancima, koji su iz svoje sredine dali oko 100 boraca NORa, fašisti su na zvjerski način ubili preko stotinu mještana, među kojima i tridesetero male djece.
Na ovoj svečanosti govorio je i Pajo Trkulja, čija su dva sina poginula u borbi protiv okupatora.

Fašisti su mu ubili ženu i tromjesečnog sina, ali on se ne predaje, već sa svoje dvije kćerke odlazi u partizane. Pajo Trkulja iznio je primjere herojstva i mnogih drugih Ivančana, dobar broj kojih je pao u borbi za slobodu.
Na spomen-grobnicu u Ivancima položeni su vijenci društveno-političkih organizacija i rodbine poginulih, a svečanost je nastavljena drugarskim zborom i evociranjem uspomena na herojske dane Narođnooslobodilačkog rata. — (a)

Nema komentara:

Objavi komentar