nedjelja, 8. svibnja 2016.

Podržana akcija za uređenje spomen-obilježja sela Ivanci (Vinkovački list 49/1976)

NA SASTANKU U ILAČI

Podržana akcija za uređenje spomen-obilježja sela Ivanci

— Sudionici sastanka prihvatili idejni projekt spomen-obilježja i utvrdili neposredne zadatke


U zgradi osnovne škole Ilača, održan je u petak, 10. prosinca, sastanak Odbora za izgradnju i uređenje Spomen-obilježja sela Ivanci, kojemu su također prisustvovali članovi mjesne organizacije SUBNORa, predstavnici društveno-političkih organizacija naše komune i Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Osijeka, te gosti iz Vukovara, Šida i Beograda.
Nakon što je predsjednik mjesnog udruženja boraca Pero Sertić otvorio sastanak, pozdravio sve prisutne i ukratko se osvrnuo na značaj uređenja Spomen-obilježja sela Ivanci, član Odbora Slavko Kosanović iznio je povijesne podatke o ovom razrušenom, spaljenom i raseljenom selu. Kako je rečeno, selo Ivanci je pred početak NOBe imalo 82 domaćinstva sa 396 žitelja, selo je dalo stotinjak boraca, od kojih je polovica izginula, a svi mještani su aktivno pomagali narodno-oslobodilački pokret, zbog čega je 30. studenog 1943.
godine neprijatelj potpuno razrušio i spalio cijelo selo, a stanovništvo raselio. Na ovaj događaj danas podsjeća samo spomenik, na kojemu su upisana imena 44 borca i 73 žrtve fašističkog terora.
Općinska boračka organizacija i mjesno udruženje boraca Ilača već se duže vrijeme zalažu za trajno obilježavanje sela Ivanci, radi čega je formiran odbor i izrađen idejni projekt uređenja i izgradnje Spomen-područja sela Ivanci. Na sastanku je jednodušno prihvaćen predloženi idejni projekt, kojim je obuhvaćeno područje od oko 16 hektara, na kojemu će se urediti Spomen-obilježje, podići novi spomenik, rekonstruirati nekadašnja glavna ulica i mjesta na kojima su bile kuće, te urediti sportsko-rekreacioni centar i ostali prateći objekti. B. OZ.

Nema komentara:

Objavi komentar