nedjelja, 8. svibnja 2016.

O Zakonu o udruženome radu (Vinkovački list 35/1976)

ILAČANI IMAJU VLASTITE STAVOVE

Osnovno je -koncept PIKa dosad najprihvatljiviji
— U javnoj raspravi o Nacrtu ZURa i oblicima udruživanja poljoprivrednika u llači sudjelovalo oko 70 mještana


U nedjelju prijepodne, 29. kolovoza, s početkom oko 9 sati, u Hrvatskom domu u llači okupilo se preko 70 društveno-političkih aktivista i individualnih poljoprivrednika, koji su se odazvali pozivu svoje Mjesne konferencije SSRN da masovno i aktivno sudjeluju u javnoj raspravi, kako o Nacrtu Zakona o udruženom radu, tako posebno o oblicima udruživanja rada i sredstava u poljoprivredi, s akcentom na Prijedlog programa unapređenja kooperativnih odnosa u organizaciji PIKa Vinkovci.
Uvodnu riječ općenito o karakteristikama i značaju Nacrta ZURa dao je tajnik Općinske konferencije SSRN Vinkovci Stjepan Dujmić, dok je o predloženoj koncepciji udruživanja poljoprivrednih proizvođača govorio inž. Franjo Levaković, direktor Poljoprivredne službe PIKa Vinkovci. Nakon toga vodila se gotovo trosatna vrlo konkretna i principijelna diskusija, u kojoj je sudjelovalo više individualnih poljoprivrednika, Ilače, s tim da su pozitivno ocijenili cjelokupnu akciju.
Ono što je najviše dominiralo u raspravi, u svakom slučaju, predstavlja jasno izraženo zanimanje ilačana za najkonkretnije oblike kooperativnih odnosa između privatnog i društvenog sektora, koji su sadržani u dobrom dijelu načelnih stavova i kasnijim odredbama Nacrta ZURa. Zapravo, aktivisti i poljoprivrednici Ilače listom smatraju da predložena rješenja znače korak naprijed, te da u nastupajućem razdoblju treba iznaći najprihvatljivije varijante.
U tom smislu, konstatirano je zmeđu ostalog na nedjeljnom skupu u Ilači, da treba nastaviti s razmatranjem prijedloga PIKa Vinkovci, jer daje garanciju za objektivnu realizaciju obostranih interesa, a prije svega što se tiče uključivanja cjelokupnog vinkovačkog kraja u ostvarivanje tzv. zelenog plana, odnosno dugoročne bitke za povećanje proizvodnje hrane i unapređenje sveukupne poljoprivredne proizvodnje u Slavoniji, Hrvatskoj i cijeloj našoj zemlji. — I. G.

Nema komentara:

Objavi komentar