nedjelja, 8. svibnja 2016.

II susret izvođača izvornih melodija na starim instrumentima (Vinkovački list 17/1976)

II SUSRET GLAZBENIKA NA STARIM NARODNIM INSTRUMENTIMA, ODRŽAN U ILAČI
ZVUCI NASLIJEĐA


II susret izvođača izvornih metodija na starim insrtrumentima, održan u nedjelju u
Ilači, ponovo je bio potvrda da naslijeđe stare Slavonije još živi u narodu našega kraja.
Glazbenici, majstori svojih glazbala: tambure samice, gajdi, dipli, frule, cimbala, okupili su se u Ilači iz mnogih krajeva Slavonije i Baranje, a njihov broj govori ne samo o održavanju tradicije, nego i njenom oživljavanju. Na susretu je tako nastupilo čak deset samičara koji su svirali uz grupe pjevača iz Štitara, Novih Jankovaca i Privlake.
Dvojica gajdaša, Adam Vuksanović iz Semeljaca i Marko Drventić iz Gajića pružili su prisutnim posjetiocima ugođaj arhaičnog jecavog zvuka glazbala s mijehom. Cimbalist Izak Jožef i pjevač Izak Janoš iz Korođa, izveli su stare mađarske pjesme.
Đuro Buzov iz Štitara svirao je na fruli, a jedini diplaš koji još živi na cijelom području Slavonije i Baranje, opet Marko Drventić iz Gajića, dočarao je slušaocima zvuk toga instrumenta koji, po svemu sudeći, ipak izumire.
Domaćin susreta bilo je Kulturno umjetničko društvo Matija Gubec iz Ilače, koje je upotpunilo program izvedbama pjesme i kola svojih sekcija: tamburaškog zbora, folklora i muškog pjevačkog zbora, sa solisticama, sestrama Anicom i Ivankom Čičerić.
Suorganizator susreta je ZAKUD, scenario i režiju radio je prof Himzo Nuhanović u suradnji s Deme Danijelom, a voditelj je bio Ivan Bušić. — s. b.

Nema komentara:

Objavi komentar