ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

Ivanci - biti ili ne biti (Vinkovački list 1/1964)

IVANCI - BITI ILI NE BITI? 

DECEMBARSKO POSLIJE PODNE NEKOLIKO DANA PRIJE NOVE 1964. GODINE. NASELJE
IVANCI UDALJENO 3,5 KM OD ILAČE I 4,5 KM OD NIJEMACA KAO NAJBLIŽIH SELA I CENTARA
SNABDIJEVANJA, POKRIO JE SN1JEG I ZAMEO I ONE JEDINE PUTEVE I SAOBRAĆAJNICE SA VANJSKIM SVIJETOM. MJEŠTANI OVOG ZAISTA MINIJATURNOG NASELJA SA 32 STAMBENE ZGRADE, ŠKOLSKOM ZGRADOM I UPRAVNIM PROSTORIJAMA EKONOMSKE JEDINICE POLJOPRIVREDNOG DOBRA VUKOVAR TE NEKOLIKO DRUGIH OBJEKATA JOŠ VISE SAD OSJEČAJU TEŠKOĆE BROJNIH PROBLEMA, KOJI IH TIŠTE VEC GODINAMA.


 S malim zemljišnim površinama koje ukupno iznose svega 170 kj. brojčano i sami mali, uklješteni među društvenim posjedima poljoprivrednih dobara iz Vukovara i Nijemaca, mještani Ivanaca ostavljeni često puta sami sebi i svojim nedaćama i problemima bore se godinama za svoj opstanak. Istina, bilo je i pomoći. Međutim, kako rekoše mještani u razgovoru s predsjednikom Općinske skupštine Dragutinom Žanićem, sekretarom Općinskog komiteta SKH i narodnim zastupnikom u Organizaciono-političkom vijeću Sabora SRH Ivanom Tanerom i načelnikom Odjela unutrašnjih poslova Općinske skupštine Momčilom Zdjelarom, koji su ih posjetili ovih dana, ona je mogla i trebala biti potpunija. Nekako se previše osjećao periferni smještaj naselja na krajnjem istoku općine i zapostavljenost u nekim osnovnim životnim pitanjima.
 

KADA SU TO POSLIJE PODNE 
i večeri pri svijetlu još uvijek petrolejske lampe iznosili svoje probleme, mještani Ivanaca nisu propustili a da istaknu svoju zahvalnost za pomoć koju je naselju pružila nekadašnja vojna ekonomija, kasnije Poljoprivredno poduzeće Tovarnik u izgradnji zgrade gdje je smještena škola, kao i uopće u rješavanju drugih pitanja naselja. Bilo je također u proteklom periodu i pokušala da se riješe neki od osnovnih Problema mještana i naselja kao cjeline u sklopu bivšeg kotara Vinkovci, njegovih organa i općine Vinkovci, ali oni, iako sagledani, još uvijek nisu riješeni do kraja.

MJEŠTANI IVANACA I OPĆINSKA SKUPŠTINA VINKOVACA TREBAJU ZAJEDNIČKI PRONAĆI NAJPOVLJNIJA RJEŠENJA
Nije trebalo mnogo vremena, kada se ovih dana predsjednik Općinske skupštine našao u naselju Ivanci, do se spontano i bez organiziranog poziva njegovi mješZani okupe i ispune do posljednjeg mjesta nekoliko redova klupa u kojima uče njihova djeca, i da u razgovoru s njim pretresu svoje probleme i teškoće, te da se
na kraju zajednički dogovore o akcijama, koje treba poduzeti da bi sutra i njima i njihovoj djeci bilo bolje. S velikom pažnjom i zanimanjem slušali su sredovječni ljudi, starosjedioci ovog naselja, mladići, djevojke i žene izlaganje predsjednika Žanića o perspektivnom razvoju komune narednih godina, posebno ovog dijela, gdje se nalaze Ivanci i o planovima da se ovdje podignu plantaže topola kombinata Spačva. Naime, na ovome terenu bi došlo poslije komasacionih i melioracionih zahvata do grupiranja zemljišnog posjeda društvenog sektora u kojem slučaju bi se trebalo tražiti sasvim novo rješenje u odnosu na naselje Ivanci i njegove mještane. Upravo zajedničkim snagama i nastojanjima mješiona Ivanaca i Općinske skupštine treba prići realiziranju jednog od niza mogućih riješenja, a to je da se postepeno izvrši preseljavanje mještana Ivanaca i osiguranje životne egzistencije u drugim dijelovima općine.

OVDJE BI SVAKAKO trebala doći do izražaja potpuna dobrovoljnost i samostalno odlučivanje svakog pojedinog domćinstva. Jer, različita su i rješenja, bilo da se netko izjasni za zaposlenje izvan poljoprivredne djelatnosti, ili i nadalje želi da mu se bilo kupovinom, odnosno zamjenom zemlje, omogući bavljenje poljoprivredom. Tu je i pitanje preseljenja materijala sadašnjih, kao i izgradnje novih kuća, u čemu je Općina spremna da pomogne u granicama svojih mogućnosti i stvarnih potreba i realnosti zahtjeva. U protivnom, neodložno se postavlja pitanje elektrificiranja naselja, izgradnja pristupne ceste i još nekih drugih komunalnih objekata o kojima ovise koliko toliko normalni uslovi života na ovome području.

PREDSJEDNIK MJESNOG ODBORA Ivanci Đuro Kosanović, koji je prvi uzeo riječ poslije izlaganja predsjednika Općinske skupštine Vinkovci Dragutina Žanića, iznio je želje i potrebe mještana, pa je ujedno stavio upit i zahtjev da se ustanovi što je sa 600.000 mjesnog samodoprinosa, koji su uplatili mještani Ivanovaca svojevremeno u fondove Općine Tovar
nik. Bez poziva i spontano, upravo kako su se sakupili ovdje, javljali su se redom za riječ mještani ovog naselja i otvoreno, ljudski, od srca iznosili svoje tegobe i spremnost do i sami pridonesu riješenju pojedinih pitanja Prije svega to je sudjelovale u akciji izgradnje pješačke staze do Ilače. za čega će se osigurati izvjesna malerijalna sredslva. Mjesne zajednice, zatim i na drugim objektima, koji će biti neophodni stanovnicima ovog naselja, ukoliko se i odluče za boravak na drugim područjima komune Vinkovci, pa i dalje. Na kraju, zajednički je zaključeno da se izabere poseban odbor mještana Ivanaca koji će putem ankete i drugih formi ispitati mišljenje svakog pojedinog domaćinstva o pitanju preseljenja, otkupa ili zamjene zemlje, drugog zaposlenje i slično. Tada će se u suradnji s istovjetnom općinskom komisijom, koja je već boravila ovdje, formulirati zajednički prijedlog Općinskoj skupštini za konačno rješenie pitania Ivanaca i njegovih mještana.






Nema komentara:

Objavi komentar