ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

45 godina od rušenja Ivanaca (Vinkovački list 47/1988)

45 GODINA OD RUŠENJA IVANACA
IVANCI -SELO IZBRISANO RATOM


Prošlo je 45 godina od 30. studenog 1943. godine, kada su njemački tenkovi izbrisali malo selo
Ivance sa zemljopisne karte. U znak sjećanja na ovaj događaj, podsjetimo naše čitaoce na povijest ovoga sela. Rođeni po završetku prvog svjetskog rata iz salaša vukovarskog grofa Eltza danog na dar solunskim dobrovoljcima i bezemljašima, Ivanci su živjeli kratko. Tek dvadeset godina. Nisu stigli sagraditi ni školu ni crkvu. Godine 1943. njemački tenkovi izbrisali su Ivance sa zemljopisne karte. A da tenkovi dođu u Ivance pred sam kraj 1943. godine, imali su posebne razloge.
Ivanci su od prvog dana rata poveli svoju borbu protiv ustaša u obližnjim selima od kojih ih je dijelilo samo nekoliko kilometara.
S obje sirane ova se bitka vodila bez milosti. O tome najbolje govori podatak da je iz 84 kuće s ukupno 396 žitelja, u partizane otišlo preko stotinu, među kojima je bilo više od 20 djevojaka. Poginulo ih je 44, rat preživjelo 56.
U stvari svi su bili borci. Cijelo selo, djeca koja su prijavljivala svakog sumnjivog neznanca na putu, žene koje su plele za partiza ne, kuhale i njegovale ranjene borce.
Budući da je na ovom području izgrađen samo jedan spomenik i put do njega, a svi dosadašnji pokušaji da se napravi Spomen kuća ili drugo obilježje, zbog nedostatka financijskih sredstava ostali su bezuspješni, valja očekivati da će Komisija za njegovanje revolucionarnih tradicija Općinskog odbora SUBNORa Vinkovci u svoj program rada za slijedeću godinu uvesti i Ivance.
(ž)

Nema komentara:

Objavi komentar