subota, 21. svibnja 2016.

3. Smotra svirača tradicijskih glazbala (Vinkovački list 17/2004)

U llači održana 3. Smotra svirača tradicijskih glazbala

Dvorana Hrvatskog doma u llači bila je u subotu, 24. travnja, premalena da primi sve one koji su željeli prisustvovati 3. Smotri svirača tradicijskih glazbala, manifestaciji koja ima svoju tradiciju i koja je po svom sadržaju jedinstvena u Slavoniji, Baranji i Srijemu. To su, između ostalog, u svojim prigodnim govorima, otvarajući Smotru, naglasili Mato Ferinac, predsjednik KUDa ˝Matija Gubec˝ Ilača i Jakob Asić, donačelnik Općine Tovarnik. Naime, prva Smotra je održana 1978. godine i održavala se sve do Domovinskog rata. Ponovo je obnovljena prije tri godine čime je potvrđeno nastojanje organizatora i mještana da se od zaborava sačuvaju tradicijske vrijednosti. Kada je Ilača u pitanju to su glazbala. Nastupili su brojni izvođači. Luka Vidošić iz Nove Gradiške i Ivan Vorgić iz Tovarnika svirali su na samici. Uz članove KUDa ˝Šokadija˝ nekoliko pjesama na samici odsvirao je i Marko Kajfež iz Batrine. Ivan Galović iz Županje pokazao je svoje umijeće sviranja na
čak tri tradicijska glazbala, na samici, fruli i gajdama. Nastupio je i jedan trio. Anita Tomoković iz Osijeka i Andor i Rihard iz susjedne Republike Mađarske svirali su na gajdama i dudama. Na dudama je svirao još jedan gost iz Mađarske, pa se slobodno može reći da je ova ilačka Smotra i međunarodna.
Predstavio se i najpoznatiji hrvatski graditelj tradicijskih glazbala i učitelj sviranja Đuro Adamović, nezaobilazni sudionik ove Smotre, čovjek koji je zajednički s Ilačanima inicirao obnavljanje Smotre u llači. U programu su nastupila i djeca iz Ilače koja su su se prije dvije godine igrala s udaraljkama klapetušama, te mjesni KUD ˝Matija Gubec˝, ilačka Pjevačka skupina i KUD ˝Mladost˝ iz Vođinaca. Dio mediteranskog ugođaja u Ilaču i u Hrvatski dom, u kojemu se održavala Smotra, donijeli su članovi KUDa ˝Koledišće˝ iz Jezera s otoka Murtera. Nakon Smotre posjetitelje je zabavljao Tamburaški sastav ˝Dike˝ iz Vinkovaca, a potom je zabava potrajala do duboko u noć.
Kao popratni sadržaji održane su dvije izložbe, izložba jastuka i ponjavaca kojom se željelo posjetiti na izgled sobe jedne rodilje prije tri i više desetljeća, te izložba slika nastalih tijekom rada likovne kolonije ˝Vodice 2003˝. Da je Smotra u llači, tog dvadeset četvrtog dana travnja, moglo se vidjeti i po ugođaju ispred samog Hrvatskog doma. Svi oni koji su to zaželjeli mogli su ispeci slaninu na otvorenom i uživati u običaju koji se u dobra stara vremena često ˝tračio˝ na ovim slavonsko-srijemskim prostorima.
Treća Smotra svirača tradicijskih glazbala održana je pod pokroviteljstvom Općine Tovarnik, a zajednički su je organizirali Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije i KUD ˝Matija Gubec’ Ilača.
M.V. /




 Foto.D.Bota

Nema komentara:

Objavi komentar