subota, 21. svibnja 2016.

Velika Gospa 2004. (Vinkovački list 33/2004)

Na blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije, u nedjelju, 15. kolovoza, u najistočnijem Gospinom svetištu u Vukovarsko-srijemskoj županiji u Ilači okupilo se nekoliko tisuća vjernika i hodočasnika iz cijele županije, pa i drugih. Mise su počele rano ujutro. 
Središnje euharistijsko slavlje u 10,30 sati predvodio je mons. dr. Đuro Hranić, pomoćni biskup Đakovačke i Srijemske biskupije. U prigodnoj propovjedi govorio je o Majci Božjoj, o trudnoj ženi kojoj prijeti zmaj, i istaknuo daje ta slika aktualna i danas. ˝U trudnoj ženi kojoj prijeti zmaj možemo prepoznati sebe same kao ljude i kršćane. I nama prijeti opasnost. U našoj biskupijskoj zajednici postavljaju se sve brojniji evangelizacijski izazovi i potrebe. Borimo se sa zmajevima koji se protive kršćanskim vrednotama˝-rekao je pomoćni biskup Hranić i dodao kako kod ljudi nedostaje hrabrosti da se bude drukčiji i da se mnogi zadovoljavaju svojom prosječnošću. Govoreći o mladima u današnjem društvu naglasio je da stariji svojim načinom života ne daju dobar primjer mladima i upitao imaju li vjernici snage biti zdrava kršćanska alternativa. Dotaknuo se i uloge medija u društvu.
Rekao je da se kršćanske vrednote u medijima proglašavaju primitivnima, nazadnima, što nije dobro za društvo u cjelini.
˝Naše vrijeme treba svjedoke vjere. Važno je koliko smo spremni poistovjetiti se s trudnom ženom, s Marijom koja je živjela zemeljski život, s Majkom Božjom koja bi nam trebala biti putokaz nade i utjehe˝-istaknuo je mons. dr. Đuro Hranić, pomoćni biskup đakovački i srijemski.
Mnogi vjernici su u ovom marijanskom svetištu obnovili temeljno vjerničko opredjeljenje pristupivši ispovijedi i pričesti. Uz župnika Krešimira Aračića vjernike su ispovijedali i svećenici iz drugih župa. Već tradicionalno mnogi su pohodili ˝Gospinu vodicu˝, čudotvorni izvor kraj kojega se 1865. godine ukazala Gospa. Molili su za zdravlje, izrekli svoje potrebe, utjecali se Majci kojoj mnogi zahvaljuju na čudesnim ozdravljenjima. I dan uoči velikog blagdana ovo marijansko svetište pohodili
su brojni hodočasnici iz Slavonije i Srijema, neki i pješice kako bi ispunili zavjet što su ga dali.
Na području naše županije hodočastilo se i u drevno Gospino svetište Šumanovci u Gunji koje već 631 godinu tiho, nenametljivo i neprocjenjivo pridonosi vjeri i pobožnosti katolika ovog dijela Slavonije, pa i bosanske Posavine. Svečanu hodočasničku misu, na sam blagdan, predvodio je mons. Stjepan Karalić, kanonik i ekonom iz Đakova. Misu završetka velikogospojinskog proštenja služio je velečasni Ivan Lenić, župnik u Gunji i upravitelj svetišta.
Znatan broj vjernika pohodio je i marijansko svetište u Prkovcima. M.V.



 

Nema komentara:

Objavi komentar