petak, 28. travnja 2023.

Članak u splitskome "Jadranskom Dnevniku" od 04.06.1936.


Jadranski Dnevnik, br.129, god III

Split, četvrtak 4. lipnja 1936.

Jedno važno hrvatsko narodno pitanje

BIJELA KUGA HARA U SLAVONIJI - POZIV DALMATINCIMA DA NASELJUJU SJEVERNE HRVATSKE KRAJEVE

U duhovskom broju zagrebačke “Hrvatske straže” prikazuje g. Stjepan Petričević doista žalosno društveno i gospodarsko stanje Slavonije.

Bijela kuga hara Slavonijom. Pomanjkanje djece. Tek je u svakoj 30 ili 50 kući koljevka. Mladosti je sve manje. Starost umire, a s njom i hrvatsko selo u Slavoniji. Mnoga sela u Posavini, koja su bila naseljena isključivo našim svijetom, za nas su već izgubljena, a mnoga su na rubu propasti. U hrvatska sela dolaze tudinci!

Bijeloj kugi - opadanju poroda - u Slavoniji više je uzroka. Oni su moralne i materijalne prirode.

Brak je demoraliziran. Brak se sklapa na trgovačkoj bazi. Ako »posao« nije dobar, brak se ne sklapa. Ako nema novaca da se zadovolje svi hirovi taštine - majka ne rađa! Rastave i pobačaji na dnevnom su redu, Frivolna, pornografska, asocijalna i anacionalna literatura ubitačno je djelovala na moral slavonske obitelji, a preko obitelji na čitav tamošnji naš narod.

Razorno je i djelovanje pokvarene gospode na naše selo. Slavonske seljakinje, koje nose u grad na prodaju svoje ručne radove, dolaze u dodir sa nenarodnirn i nekršćanskim elementima, koji ih uvjeravaju o tome, kako je nepametno i nemoderno biti majka. Savjesni naši liječnici, koji neće da vrše pobačaj i tako tamane svoj narod, na selu slabo prosperiraju i gube klijentelu. Dolaze drugi liječnici, nesavjesni i nenarodni, i oni se, vršeći pobačaje, brzo obogaćuju, pa se vraćaju u grad, da eventualno postanu “ugledni javni radnici”…

Uz sve ove moralne nevolje nadošle su i materijalne. Slavonsko se selo nije snašlo u poratnim prilikama. Kućna zadruga, koja se nije pravodobno reformirala prema današnjim prilikama, likvidirana je. Uostalom, Srijemac i nije dovoljno discipliniran za sistematsku ekonomsku organizaciju. Nije dovoljno ustrajan i štediša. Dosadašnji gospodarski sistemi nisu ovdje mali uspjeha. Gospodarska zadruga “Sloga” uvela je nov zadrugarski sistem, neke vrsti sindikate, kartele, i ovaj je mnogo bolji za našeg seljaka. Agrarna reforma nije slavonskom selu koristila, a i privilegirana agrarna banka samo mu je škodila.

Moralno i materijalno stanje slavonskog sela danas je veoma teško. Porod opada, a pomor raste. U Slavoniji se je na hrvatskom narodnom tijetu otvorila živa rana!

Kod Srba je slično stanje kao i kod Hrvata. Iste mane i isti poroci. I kod Nijemaca hara bijela kuga. Tome su se zlu oteli jedino Slovaci i Rusini. To su štedljivi i religiozni ljudi. Obitelj im počiva na zdravoj moralnoj podlozi. Oni su napredni i spretni gospodari.

Ličani, Zagorci, Hercegovci i Datmatinci koji su se naselili u Slavoniji postigli su svojim radom i štednjom lijepih uspjeha.

Gosp. Stjepan Petričević opisuje u svom članku povoljne uslove za naseljavanje Slavonije:

Najviše terena za kolonizaciju ima u Posavini. Tu i najviše hara bijela kuga. To su srezovi: brodski, dakovački, županski i vinkovački, djelomično šidski i mitrovački. Tu se prije nisu selili Nijemci i Madžari s tih razloga, što je to zemljište bilo prije rata znatno podvodno od Save i više podesno za stočarstvo, jer je bilo mnogo livada, a i kućne zadruge su ipak bile neka brana pred najezdom tudinaca. Nije bilo naime toliko cijepanja imetaka. Prije 10 do 12 godina osnovana je Biđ-Bosutska vodna zadruga za to područje i prokopani su kanali, te se voda više ne zadržava na zemljištu. Ta zemIja nije još istrošena. Kada se bude počela racionalno obradivati, dat će veći prihod, nego mnogi krajevi čuvene Vojvodine. Osim toga slavonske šume daju dovoljno sredstava za ishranu stoke.

Cijena te zemlje za sada je još niska. Jedno kat. jutro stoji otprilike 2 do 4 hiljade dinara. Cijene kuća se kreću od 5 do 18 hiljada dinara. U članku sam spomenuo da se sad mnogo sele Slovaci i siromašniji seljaci Nijemci iz Bačke u Posavinu, jer im se to rentira, pošto je zemlja u Bačkoj još dosta, skupa, a porez znatno veći. Prema tome potrebno je, da se i naša braća Zagorci malo više požure sa selidbom ovamo. Cijena zemlje u srezu vukovarskom, djelomično šidskom, iločkom, rumskom itd. kreće se od 5 do 8 hiljada dinara po katastralnom jutru. U tim srezovima ima dosta narodnih manjina i jačih privrednika, koji se uz trgovinu bave i ekonomijom. Tu se jedino mogu kupiti zemljišta agrarnih interesenata od Privilegirane agrarne banke, koji ne otplaćuju svoje anuitete, porez i namet. Cijena te zemlje kreće se od 3 do 4 hiljade dinara zato, što na njoj ima znatno duga na porezu i nametu. Uslov je kod toga: da je kupac zemljoradnik, Jugosloven po narodnosti, da nema svoje zemlje dovoljno za obrađivanje, a ima mnogobrojnu obitelj.

Braćo Zagorci, Međimurci, Hercegovci i Dalmatinci! Vi, koji i nemate dovoljno zemlje, da prehranite svoju porodicu, a koji imadete velko vrelo životne snage i smisla za zadrugarstvo i kojima je stalo da budete napredni gospodari, vama se pruža prilika, da ovdje možete lijepo napredovati. Vaša djeca i vaša unučad na taj način bit će spašeni, da ne moraju postati tvornički radnici i zgodan objekat velikih kapitalista za jeftino dobijanje radne snage, već će biti slobodni gospodari na svojoj grudi.

Poljodjelski alat malo rabIjeni može se dobiti uz vrlo nisku cijenu kod većih posjednika, koji su oni kupovali u doba jačeg prosperiteta poljoprivrede, a sad rasprodajući zemlju i njega prodavaju.

Sve obavijesti o tomu, gdje se može zemlja uz nisku cijenu kao i gdje se može dobiti pod zakup (arendu) ili napolicu, mogu se dobiti besplatno uz priklop marke od 2 i pol dinara za odgovor kod Gospodarske zadruge “Njiva”, Ilača (kotar Šid), Srijem.

 (I.-f.)

Nema komentara:

Objavi komentar