srijeda, 25. siječnja 2023.

Članak iz "Borbe" od 30.09.1991.

 Članak iz "Borbe" od 30.09.1991. .Prenosim ga u cjelosti.

Borba  Ponedeljak, 30. septembar 1991.

PODRUČJE ZAPADNOG SREMA

I dalje varljivo primirje

Minobacački sukobi i puškaranja između zaraćenih strana obeležila su i protekli vikend

Šid. — Proteklog vikenda na ratištu u zapadnom Sremu zabeleženi su sporadični minobacački sukobi i puškaranja:

Put od Šida do Vukovara preko Orolika i Negoslavaca, kako javljaju srpski izvori, od subote je prohodan. Nakon višednevnih borbi, kao i čišćenja terena od zaostalih mina i hrvatskih snajperista, sela Tovarnik, Ilača i Slavkovci pretežno naseljenih hrvatskim življem nalaze se pod kontrolom Jugoslovenske narodne armije.

Ovih dana trebalo bi početi potvratak 292 meštana Tovarnika izmeštenih tokom trajanja sukoba u Šid, pošto  je stanje uovom selu normalizovano.

U noći između petka i subote na Vinkovačke Banovce, naselje koje se nalazi na dvadesetom kilometru puta Šid-Vinkovci izvršen je jak minobacački napad hrvatskih bojovnika koji je počeo oko 22,56 časa iz pravca Djeletovaca.

Oko ponoći paljba je prekinuta da bi oko 7,38 ujutro nastavljena istom žestinom. Branioci sela odbili su napad i naterali protivničku stranu da se vrati na polazni položaj u centar Đeletovaca.

U Mirkovcima koje kontrolišu jedinice Jugoslovenske narodne armije bilo je relativno mirno,dokje sporadičnog puškaranja bilo u selu Sremske Laze, na sreću bez povređenih i uz neznatnu materijalnu štetu. Primećeno je da se hrvatski oružnici koji su pobegli sa Ilače i Tovarnika grupišu u Iloku, spremajući se za pomoć Vukovaru.

Prema informaciji Opštinskog operativnog štaba za prihvat i pomoć izbeglicama, u Šidu je evidetirano 2.700 izbeglica sa ugroženog područja koji svakodnevno pristižu. Upućen je apel za pomoć u hrani i odeći, jer su rezerve na izmaku.

T. ŽIVANOVIĆ



Nema komentara:

Objavi komentar