utorak, 21. lipnja 2022.

Tri članka iz novina "Borba" o Ilači iz perioda 1944.-1949.

 Mislim da bi bilo dobro za povijest našega sela da se vidi što je pisalo glasilo KPJ (Komunističke Partije Jugoslavije) o događajima u selu i oko njega. Nije mi namjera da vodim rasprave o tome tko je što i kada napravio. Ovo je samo dokument vremena.

“Borba”  Subota, 9. decembar 1944.

Naše jedinice oslobodile su u Sremu velika naselja: Ilača, Šidski Banovci, Tompojevci, Čakovci, Mikluševci, kao i veći broj manjih mesta, dok su desantne trupe prešle Dunav kod Sotina i ugrožavaju Vukovar

Ratni izveštaj Vrhovnog štaba 8. decembra

U Sremu, nastavljajući dalje uspešno napredovanje, naše su jedinice oslobodile velika naselja. Ilača, Šidski Banovci, Tompojevci, Čakovci, Mikluševci, Đeletovci i veći broj manjih mesta. Na dunavskom sektoru naše znatne snage izvršile su prelaz ove reke kod Sotina, ovladale ovim naseljem i dalje uspešno nadiru u pravcu Vukovara. Sa sektora Županja—Brčko Nemci vrše ogorčene protivnapade na levi bok naših snaga, ali i pored ovoga, naše jedinice sigurno lome sve odbrane protivnikami sve više ugrožavaju važan komunikacioni čvor Vinkovci. U ovim bojevima ubijeno je 650, a zarobljeno 250 Nemaca. Uništena su tri tenka, a zaplenjeno je 6 topova, 11 bacača, 15 kamiona, nekoliko magacina hrane i nagaznih mina.

Pomažući trupe na zemlji naša aviacija izvršila je vrlo uspešno bombardovanje nemačkih kolona u Vukovaru, kod Vinkovaca i Zvornika, kojom prilikom su uništena tri tenka, 90 automobila. 3 cisterne benzina, 20 kola, 1 kompozicija i izazvano deset požara.

U Slavoniji četrdeset kilometara zapadno od sremskog fronta naše su jedinice uništile jednu nemačku kolonu kod Gorjana na komunikaciji Đakovo-Našice i napale jedan voz u blizini samog Broda……….

“Borba”  Nedelja, 14. septembar 1947.

PUŠTENA JE U SAOBRAĆAJ

OBNOVLJENA PRUGA BOROVO-VUKOVAR-ILAČA

Osijek, 13 septembra

U prisustvu naroda iz čitave vukovarske okoline, pretstavnika narodne vlasti i masovnih organizacija juče popodne puštena je u saobraćaj obnovljena železnička pruga Borovo-Vukovar-Ilača u dužini od preko 18 kilometara. Prilikom povlačenja, hitlerovci su ovu prugu razorili do temelja. Ne samo što su pokidali šine i pragove, nego su na više mesta, miniranjem razorili i nasipe, tako lja je obnavljanje ove pruge pretstavljalo težak problem.

Ova pruga je od velikog značaja, jer će se znatno rasteretiti saobraćaj na pruzi Vukovar-Vinkovci i Vinkovci-Bograd.

“Borba”  Ponedeljak, 28. mart 1949.

Osuđena dva ustaško-mačekovska funkcionera u Zagrebu

Zagreb, 27 marta

Pred većem Okružnog suda za grad Zagreb počelo je suđenje Zvonku Kovačeviću, bivšem trgovcu iz Zagreba i Živanu Kuvedžiću zemljoradniku iz Ilače u Šidskom srezu, koji su optuženi za protivnarodnu delatnost i izdajstvo pre okupacije i za vreme tzv. „NDH".

Optuženi Kovačević je još od 1935 godine, pošto je napustio policisku službu, održavao sastanke sa Slavkom Kvaternikom i Adolfom Sabljakom, ličnim „pobočnikom“ zlikovca. Pavelića. Preko njih je Kovačevvhć upoznao Mačeka, koji mu je 1938 godine na predlog Kvaternika poverio dužnost da formira „građansku zaštitu".

Odmah posle ulaska nemačke vojske u Zagreb, Kvaternik je postavio optuženog Kovačevića za komandanta Mačekove zaštite u Zagrebu. Na sastanku Mačeka i Kvaternika, koji je ugovorio Kovačević, Maček je predao vlast Kvaterniku i dao mu proglas kojim poziva hrvatski narod na kapitulaciju i saradnju s fašistima i njihovim plaćenicima.

Kada se narod u Bosni počeo dizati na otpor protiv okupatora optuženi Kovačević je 22 aprila 1941 godine – po nalogu Kvaternika, sa “zaštitom” otišao u Sarajevo,gde je vršio mnoga zverstva.

U februaru 1942 godine Pavelić je primio optuženog – Kovačevića, imenovao ga ustaškim pukovnikom i postavio za ustaškog „stožernika" velike župe Prigorje. Kao stožernik Kovačević obilazi teren, održava političke sastanke, smenjuje nepouzdane i neaktivne ustaške funkcionere i postavlja nove. On je ujedno i zapovednik svih “bojni” na području stožera, te je izdavao naloge za akcije protiv jedinica NOV i vršenje nasilnih mera nad građanstvom.

Drugi optuženi Živan Kuveždić izabran je 1935 godine za poslanika Šidskog sreza. Aktivno je sarađivao u formiranju „zaštite“ i sprovodio sve direktive Mačekovog vođstva za pripremanje okupacije. Na  sastanku u Zagrebu Kuvedžić organizuje u svom srezu „seljačku zaštitu", postavlja komandante i lično sudeluje u razoružavanju jugoslovenske vojske. Na njegovu inicijativu organizacija HSS Šidskog sreza daje pismenu izjavu o lojalnosti Paveliću.

Optuženi Kuvedžić je bio inicijator poznatog sastanka Mačekovih zastupnika na području tzv “NDH” održanog 10 aprila 1941 godine u Zagrebu, na kome je 80 mačekovaca potpisalo izjavu lojalnosti i suradnje s ustašama.

Sud je osudio Zvonka Kovačevića i Živana Kuverića za njihov zločinački rad na smrt streljanjem, Trajan gubitak svih prava i konfiskaciju celokupne imovine.

(N.K.)

2 komentara:

  1. Poštovani, da li je javno dostupna arhiva časopisa Borba. Naime, bavim se istom tematikom samo o Babinoj Gredi.
    Pozdrav i zahvala na očuvanju spomena na našu šokačku starinu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Poštovani. Jeste. Javite mi se na Fb profil i poslati ću vam link. Drago mi je da se bavite poviješćuvaše lijepoga sela.

    OdgovoriIzbriši