nedjelja, 12. lipnja 2022.

Posjeta velikog vojvode Albrechta Ilači 1877. godine

 Članak objavljen u novinama "Zastava" davne 1877. godine. Nisam ništa mijenjao od izvornog govora i teksta.

"Zastava"  Sreda, 4. maja 1877.

Gornji Tovarnik na đurđev-dan. Juče bijasmo očevidci kako naš narod ume svojski da i dočekuje.

Našega cara stric, Njegova Visost veliki vojvoda Albreht, došao je ovamo pre podne. Na međi između Šida i Tovarnika dočekaše Njegovu Visost svijuh obština mnogobrojni zastupnici, nebrojno stanovnika na konjima i kolima, rekao bi se je najsvetliji blag dan. Njegova carska Visost sa svojom pratnjom inkognito prispevši do međe Tovarnika, Šida, bude sjajno dočekana. Naše novo-oktroisane politične obštine sela Lovasa, Novaka, Babske, Ilače, Banovaca stanovnici nadticaše se, rekao bi, koji će bolje i lepše toga visokoga gosta da dočekaju.

Stigavši na među između Tovarnika i Šida, beše Njeg. Visost od načeonika g. Janohne pozdravljena. Prozborivši sa istim, pa i drugima više reči, metnuvši trougli šešir na glavu, sve se krenu u Tovarnik, te uz pucnjavu prangija i zvonenja zvona u svima crkvama, mnogobrojnog naroda, bude Njegova Visost imposantno u Tovarnik dopraćena. U Tovarniku beše sve na okupu. Ženskinje pa i muški sve se je sleglo. I sveštenstvo je bilo zastupljeno. 

Iz Tovarnika Njegova Visost u svojoj pratnji pošla je u Ilaču, gde na međi bude divno i sjajno dočekana. Ilača je mesto u kome sami Šokci žive. Narodnje odelo, kožuh’, gunjac imponovaše. Odavde u Banovce prispevši, ovde i opet još brojnije na okupu sveta doček beše. 

Išlo se je i pratilo na granicu tovarničku dopratilo se do bivše graničarske brodske regimente pod Orolić (danas Orolik, napomena Pavo Posavac). Njegova Visost mogla se je uveriti o osećaju, koga naš narod goji za cara i domovinu

Na granici tovarničke političke opštine svijuh šest sela predstavnici iz usta g. načeonika i od Njegove Visosti uzmu oproštaj, i zažele Njegovoj Visosti srećan put. 

Sva pratnja vrativši se u Tovarnik, nastavila je bratsko veselje, što je i opet znak, da se našega cara stric visoko i mlogo u Srba i Šokaca ceni i poštuje, a da u tome carevom stricu Srblji pa i Šokci u Slavoniji i svoj stub protiv mađarštine osećaju.

nadvojvoda Albrecht Friedrich Rudolf von Österreich-Teschen (*03.08.1817. u Beču; †18.02.1895. u Arco, Tirol, danas Trentino, Italija) 

Nema komentara:

Objavi komentar