utorak, 23. ožujka 2021.

KUD Matija Gubec 1972. godine

 Vinkovački List, GODINA: 1972 BROJ: 18 STRANICA: 5

 

Sve sekcije Kulturno-umjetničkog društva Matija Gubec iz Ilače aktivne su, jednako kao i dosad.

Postoje: folklorna, dramska, pjevačka, tamburaška i pionirska sekcija, koje vrše pripreme za nove nastupe. Međutim, o tim nastupima bit će riječi kasnije. 0 dosadašnjim nastupima, a i uspjesima KUD Matija Gubec, informirao nas je Matija Matošević, tehnički rukovodilac, koji je prije te dužnosti, bio predsjednik društva, tj. od njegova osnivanja 1970. do početka ove godine, od kada je predsjednik Đuro Lukić.

Društvo je tri godine zaredom nastupilo na Vinkovačkim jesenima, jedanput na Smotri folklora u Zagrebu, na Đakovačkim vezovima prošle godine, a u Ilači, na “Prvom uspjehu” pjevački zbor je dobio prvu nagradu, dramska sekcija također. I pojedini solisti KUD M. Gubec tom su prilikom osvojili prve nagrade: vokalni solist, svirač na samici, dvojnicama i guslama.

Moramo zabilježiti i priredbe Društva u svom mjestu, tj. Ilači, zatim u Lovasu (općina Vukovar), Kukujevcima (općina Šid) i drugim okolnim mjestima.

Za dvije godine postojanja i djelovanja to je popriličan broj nastupa. Obično se u takvim slučajevima događa da tempo rada popusti, barem na neko vrijeme. Ipak, to nije slučaj sa 90 aktivnih i izvjestan broj podupirajućih članova, koji, opet, materijalno pomažu rad KUDa Matija Gubec. Namjeravaju nabaviti neke nove tamburaške instrumente, obnoviti pod u Hrvatskom domu, gdje se održavaju probe, dok su pozornicu još ranije sami uredili.

Trenutno, članovi dramske sekcije uvježbavaju jedan scenski komad, koji će izvesti za Dan borca - 4. srpnja, naravno u Ilači, a prethodno su u svom mjestu za Dan oslobođenja, 11. travnja, dali jedan recital. Za jesen će pripremiti dramu “Matija Gubec - kralj seljački”. S tom će dramom ići na festival seoskih dramskih amatera, što će se početkom iduće godine održati u jednom od podravskih gradova.

- Članovi Društva zaista redovno dolaze na probe - kaže Matija Matošević. Zato ćemo se i moći dobro pripremiti za nastup iduće godine u Zagrebu, na Smotri folklora, koja se održava u sklopu pro slave 400-godišnjice smrti Matije Gupca, čije ime nosimo.

Prije toga, odnosno ove godine, Društvo će sudjelovati na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima.

No, još prije svih tih nastupa, moći ćemo slušati pjevače i tamburaše ovoga Društva. Naime, u subotu, 20. omj. (20.05.1972. - napomena Pavo Posavac) u 18,30 sati Radio Zagreb će emitirati polsatnu emisiju pod nazivom Iz naroda za narod sa snimcima starih narodnih pjesama i igara u izvođenju članova KUD Matija Gubec iz Ilače. — (a)

Nema komentara:

Objavi komentar