petak, 3. ožujka 2017.

Izvještaji raznih NDH jedinica o djelovanju partizana na tlu današnje Vukovarsko-Srijemske Županije 1941.-1944.



Izvještaji NDH jedinica o djelovanju partizana na području Srijema.
Ja sam ovdje prikazao samo izvještaje koji se odnose na Vukovarsko-Srijemsku Županiju. Tko zna, možda nekome budu korisni podaci.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------



ZBORNIK DOKUMENATA I PODATAKA
O NARODNOOSLOBODILAČKOM RATU
JUGOSLOVENSKIH NARODA
TOM
I
KNJIGA 17
BORBE U VOJVODINI 1941-1944 GOD.
BEOGRAD
1958
(neprijateljski dokumenti)


Od dana 24. veljače 1942.

1942. godina

25. II. o. g. u selu Komletinci uhapšen je cigan Janko Radulović zato, što je u pekari Marijana Antunovića kada je primio kruh digao ga u vis i viknuo »Živio Staljin«.
26. VII. dobila je žandarmeriska stanica u Vukovaru poštom jednu opomenu-pismo, ond. dopis »opomena« u kome se od žandarmerije zahteva da ne vrši više službu za Pavelića i Hitlera.
Dana 8.VIII.1942. u 16 i 30 h. napala je jedna skupina selo Lipovac prema do sada skupljenim viestima oko 100—150 osoba, a prema navodima da se toliko izto nalazi u pričuvi u šumi. Prednji su bili naoružani većinom puškama, a jedan dio i bombama, te samokresima. Izsti su se zadržali u mjestu svega jedan i po sat, te su tom prilikom ubili dva čovjeka i jednu ženu, osobe u starosti od 65—75 godina. Po obćini su razbacali spise, odnieli jedan pisaći stroj, izlupali dvoja vrata, nekoje spise sobom odnieli. Pismohrana Pripremne bojne bila je po iztima razbacana, ni do danas nismo dobili provjerene podatke o kakvom manjku. Odnieli su dva krugovalnika, oca 15—20 kg. masti, nekoliko kaputa, odjeće, jednu pušku lovačku, iz radnje jednog pravoslavca — trgovca pokupili su sve bolje stvari većinom štofove, duhan i cigarete sve, te iz kuće svu gotovu odjeću i rubeninu. Od jednog gostioničara popili su 20 lit. vina, 5 litara rakije, 5 šabesa, koje nisu platili. Prema pričanju promatrača sa tornja navodno je dvojica partizana ubijeno, jedan teže, a jedan lakše ranjen, koje su sobom ponieli. Prema pričanju i današnje obaviesti nalazi se u šumi 8 (osam) kola sa prtljagom partizana. Napadači su većinom raznoliko obučeni, vagabundi, te kod ulaza u selo nisu baš tako mnogo ni pucali, pa je vjerojatnost da ne posjeduju obilno naboja, a biće da su i mnoge bombe umjetne, a po svoj prilici i puške. Kod ulaza u selo pitali su pojedine osobe da li su »Mačekovci«, pošto su pojedini partizani po mjestu vikali »živio Maček i Kralj Petar«. Izstoga dana u večer upućeno je iz Vukovara u Lipovac kamionom 30 oboružanih ustaša i to 24 iz 5 djelatne satnije i 6 pripadnika P.B. pod vodstvom ustaškog poručnika Pandurovića. Iako je ovo pojačanje upućeno kamionom, pomoć je stigla kasno, jer su se partizani bili već povukli. No za svaki slučaj ostala je u Lipovcu posada od 50 pripadnika P.B. iz Sida, pod vodstvom jednog oružničkog narednika.
Dne 10.VI1I.1942. u 11 sati dobili smo obaviest da se izta rulja od 8.VIII.1942. kreće ponovo u napad prema Lipovcu. Zatražena pomoć upućena je iz Sida sa 40, iz Morovića 20 ljudi. Daljni se izvještaji očekuju.
Dne 9. VIII. 1942. ubijen je između Bapske i Berkasova umirovljeni oružnik Sava Vojvodić od tri člana Pripremne bojne, koji su išli u potjeru za dvojicom pošto su u 5 sati u jutro prošli nuzgrednim ulicama Sida sa ubrzanim koracima, stoga je upućena potjera da ih legitimira i eventualno uhapsi. Međutim na poziv da stanu nisu stali, nego su počeli bježati u kukuruze i tako.je isti ubijen, a drugi utekao. Poginuli je inače vrlo sumnjiv, već od prie, a sada je svoju sumnju tim više podkriepio kada je išao u Bapsku, jer tamo uobće nema posla, pa je vjerojatno izti išao u Molovin, radi partizanskih veza.
Dana 8.VIII. t.g. prolazila je jedna skupina od 60 odmetničkih razbojnika i pljačkaša kroz atar sela Strašinci zvan Post, te su tom prilikom oteli ručni sat od Ivana Lepiša, zatim opljačkali stan Marka Vidakovića i uhvatili pastira Tomu Novosela, te nad istim počinil ubistvo, t.j. zaklali ga. Većina ovih bila je naoružana, dok neki nisu imali oružje te se uputili u pravcu mjesta Soljani.Kako domobranstvo tamo ne poduzima nikakove mjere protiv odmetnika, Mjestno zapoviedničtvo P.B. u Strašincima moli da se već jednom počne sa čišćenjem, jer muškarcima prieti opasnost kad idu u polje na rad.
Prema, izviešću šumske manipulacije Spačva u Spačvi izvršen je u noći od 30. na 31. srpnja 1942. oko 20.45 h. napadaj po odmetnicima na stovarište u Spačvi. Napadaju je prisustvovalo oko 30 odmetnika. Spomenutim napadajem nije nanieta ozbiljna šteta državnoj imovini, jedino je oštećen criep na zgradama od puščanih naboja, a nešto izrešetan gornji dio dvorca Spačve, ali posliedice tog napadaj moglo bi biti od presude važnosti za daljnje režijske poslovanje na području spomenute manipulacije, jer su se razbježali sa stovarišta i iz šume svi zaposleni radnici i kirijaši, te u koliko se u najkraće vrieme ne pruži dovoljna sigurnost za nesmetan rad, oni se više neće vratiti na posao. Prigodom tog napadaja odveli su odmetnici 4 para konja poduzetniku izvoza šumskom prugom, te je uslied toga prestao i svaki daljni izvoz. Pošto se sa stovarišta Spačva i njenog radnog područja podmiruje ogrievom bliže pučanstvo izstočnog diela države, kao i vojska, to ukoliko se odmah područje Spačve ne očisti i dovoljno ne osigura od odmetničkih napadaja, prestat će svaki rad na stovarištu i u šumi, a što će imati dalekosežne posliedice, jer to je do sada bilo jedino slobodno područje ovog ravnateljstva gdje se je rad nesmetano odvijao.
Radi navedenog moli se što prije poduzeti sve potrebno, kako bi se mogao nastaviti nesmetani rad na stovarištu Spačva i radnom području manipulacije Spačva.
Dana 2. ov. mj. (srpnja) nalazila se Marija Pasztor iz Antina na polju približile su joj se tri nepoznate osobe i pitale je za P.B. P..tinu i mjestnog zapoviednika, te joj tom prigodom dali do znanja da će posjetiti Antin. To je isto čuo od izstih nepoznatih osoba i Patapčuk Ivan iz Antina. Budući da se tu radi o očitoj prijetnji partizana, trebalo bi poduzeti i u ovom kraju stroge mjere za svaku eventualnost. Prednje se ustupa naslovu na znaje.

Veljača 1943.

17. II. 1943. u 1900 sati, na pustaru Ivanci (45 km. j. i. H Mitrovice) došla su 2 partizana, jedan naoružan sa vojničkom puškom, a drugi sa samokresom i dvie bombe. Na pustari su govorili sa Ivanom Lukšićem i pitali ga, kako postupa sa narodom, te su ga upozorili da hrđavo ne postupa i da za ustaše ništa ne žrtvuje. Nakon toga otišli su u nepoznatom pravcu. Istog dana oko 2130 sati, na istoj pustari, primjetio je ove partizane domobranski razvodnik Marko Ezgeta, koji se
nalazio na dopustu kod kuće na ovoj pustari. Pozvao je iste da stanu i kako nisu stali, opalio je na iste 1 naboj iz samokresa koji su odgovorili na istog, ispalivši 3 naboja iz samokresa, a zatim se izgubili u nepoznatom pravcu.

Ožujak 1943.

2. III. u 1700 sati u s. Trpinju (9 km. s. z. Vukovara) izvršen je prepad od nepoznate jačine partizana na oružn. ophodnju postaje Bobota koji su sa zapovjednikom krila i doupraviteljem župske redarstvene oblasti iz Vukovara vodili izvide po nalogu Vel. Župana povodom odbjeglih 58 osoba iz Trpinja. Ophodnja je napad odbila bez vlastitih gubitaka. Partizani su ranili jednog mladića.
4. III. u 2400 sata ubijen je iz puške u svojoj kući ustaški tabornik Brezović Mate u s. Marincima (12 km. j. z. Vukovara). Noću 7. na 8. III. iz s. Gaboša (19 km. z. Vukovara) pobjeglo je od svojih kuća i pridružilo se komunistima 15 muških osoba.
U razdoblju od 5. III. do 14. III. pobjegli su od svojih kuća 2 seljaka pravoslavca iz s. Srem. Laze i pridružili se komunistima.
11. III. u s. Boboti (12 km. s.z. Vukovara) po ophodnji Postaje Bobota uhićen je bez oružja kod svoje kuće seljak Sve-tislav Vukajlović koji je nedavno pobjegao u komuniste. predat žup. redarstvu u Vukovar.
14. III. u 0230 sati skupina komunista nepoznate jačine opalila je nekoliko naboja na oružn. postaju Bobota i na zgradi polupala 3 prozora. Gubitaka nije bilo.
U razdoblju od 9. III. do 15. III. pobjeglo- je iz Pačetina (11 km. z. Vukovara) 3 muške pravoslavne osobe koje su se pridružile komunistima.
12. III. povratio se je svojoj kući u s. Bobotu mladić Veso Rusmirović koji je nedavno odbjegao komunistima.
U razdoblju od 5. III. do 19. III. pobjegli su od svojih kuća iz s. Ostrovo (16 km. z. Vukovara) 7 pravoslavnih muških osoba i iz sela Bršadina 3 pravoslavne muške osobe koje su se pridružile komunistima.

Travanj 1943.

3. t r a v n j a 1943. oko 1200 sati na m j e s t u zv. »Mikanovački pašnjak« kod šume J a s e n j e (22 km. j.z. Vinkovaca) od strane 3 komunista koji su bili skriveni u jednoj kolibi, ubijeni su, lugar Kovačević Grgo iz Vođinaca i seljak Marković Nikola iz N. Mikanovaca, kotara Vinkovci. Od lugara odnijeli 1 voj. pušku.
11. na 12. t r a v n j a 1943. nepoznati broj naoružanih komunista odnijeli su iz blagajne obćine Ostrovo 6.000 kuna (4 km s. Vinkovaca) i otišli u nepoznatom pravcu.
23. travnja 1943. u 1200 sati oko 55 naoružanih komunista otjerali su sa pašnjaka kod s. Strašinci (25 km. j.z. Šida) 100 kom. goveda i svinja u pravcu Svinove Bare.

Svibanj 1943.

4. V. 1943. oko 2300 sata nepoznati broj naoružanih komunista pokušali su silom unići u kuću seljakinje Ane Varga iz sela St. Mikanovaca (18 km. z. Vinkovaca), ali na njenu viku stražnici ustaške posade otvorili su puščanu vatru, pa su komunisti pobjegli u nepoznatom pravcu.
25. V. 1943. u 1830 sati 4 naoružana komunista odnieli su sa salaša Ane Edl i drugih salaša na mjestu zv. »Grabina« (13 km. s. z. Vinkovaca) po nekoliko kg. slanine i mesa i otišli u šumu Durgutovica (11 km. s. z. Vinkovaca).
U razdoblju od 24. V. do 2. VI. 1943. odbjegli su od svojih kuća 5 pravoslavnih muškaraca iz s. Srem. Laze (11 km. J-1 Vinkovaca) koji su se pridružili komunistima.

Lipanj 1943.

2. VI. 1943. u 0200 sata nepoznati broj naoružanih komunista pojavio se je u blizini s. Gaboša (8 km. s. z. Vinkovaca), izpucali su 8—10 naboja iz samokresa i u nepoznatom pravcu izdubili se. Iza njih na terenu nađena je jedna gas-maska M.33 izrade zavoda »Obilićevo«.
3. VI. 1943. oko 2200 sata po trojici nepoznatih naoružanih komunista na mjestu »Vasla« (6 km. z. Vukovara) ubijen je komunista Mirko Atanasković iz s. Bršadina, koji se je prije 2 dana vratio iz šume i predao se obćini.
14. VI. 1943. u 0015 sati, kod željezničke postaje Ivankovo (10. km. j . z . od Vinkovaca) 6 naoružanih komunista napalo je stražnika željezničke bojne. U borbi lakše ranjen 1 domobran, a kod komunista gubitci nepoznati.
Komunisti se povukli južno od željezničke postaje Ivankovo i u biegu ostavili 2 ruksaka u kojima se je našlo komunističkog tvoriva.

Srpanj 1943.

1. VII. 1943. u 1630 sati od naoružanih komunista nepoznate jačine zauzeto je s. Lipovac (14 km. j.z. Sida). Obćinski načelnik izkoristio priliku i pobjegao. U obćini uništili svu pismohranu.
2.VII. oko 0030 sati došlo je u s. Komletince (14 km j. i Vinkovaca) nepoznati broj naoružanih komunista, gdje su i kuća dvojice seljaka opljačkali u novcu i tvorivu vriednost od 102.600 kuna.
3.VII. oko 2300 sata došlo je u naselje Lipovača (6 km s z. Vukovara) oko 20 naoružanih komunista, gdje su sakupljenim seljacima održali svoj promičbeni govor, a na kraju i naložili, da sve svoje, koje imaju u vojsci, pozovu da dođu svojim kućama i stupe u komunističke redove.
3.VII. oko 2300 sata došao je nepoznati broj naoružanih komunista u selo Petrovce (8 km j. z. Vukovara) i u svoje redove silom poveli 35 mužkaraca - u nepoznatom smjeru.
4/5.VII. oko 2325 sati na željezničkoj pruzi Ilača-Tovarnik (10 km s. z. Sida) porušili su komunisti miniranjem 5-6 m pruge, te oštetili žicu b.b. linije.
5.VII. oko 1900 sati kod s. Tordinci (16 km s. z. Vukovara) sukobili su se naoružani komunisti nepoznate jačine sa ustaškom posadom iz Tordinci. U međusobnoj borbi poginulo i 12 komunista i 11 zašužnjeno, dok su im istodobno zaplienien i 2 strojnice.
11. VII. 1943. u 0305 sati na želj. pruzi Ilača — Tovarnik na km. 125 (10 km. s.z. Sida) eksplodirao je pakleni stroj pod točkovima teretnog vojnog vlaka br. 8, dva vagona manje oštećena. Žrtava nije bilo. Promet je istog dana uzpostavljen.
13/14.VII. na željezničkoj pruzi Dalj — Borovo — Trpinja (8 km s. z. Vukovara), od strane komunista nepoznate jačine napadnuta je obhodnja od 3 domobrana i 1 njemač, vojnika, koja je osiguravala prugu. .. .
15. VII. 1943. oko 0030 sati u s. St. Mikanovci (18 km. z. Vinkovaca) naoružani komunisti nepoznate jačine zapalili su 4 vršaća stroja, 1 za krunjenje i 1 za mlevenje kukuruza, te oko 290 lit. petroleja i ulja, kao i 2 šupe u kojima se je sve ovo nalazilo, vlastničtvo seljaka Mrvice Antuna, Galić Franje, Sarka Marka i Kovačević Pave. Šteta se cieni na 1.450.000 kuna. Nakon izvršenog djela komunisti su u nepoznatom
pravcu pobjegli.
16. VII. 1943. oko 0330 sati u s. Strašinci (26 km. j.z. Šid) oko 30 naoružanih partizana upalo je u kuću seljaka Katarić Ivana i ubili ga, a zatim zapalili njegov vršaći stroj i opljačkali od istog jedna kola i 2 konja
24. VII. 1943. oko 1600 sati, na rubu šume Durgutovica (14 km. s. z. Vinkovaca) naoružani partizani nepoznate jačine sačekali su u busiji i izpalili 4 puščana naboja na pomoćnog lugara Trošelj Luku i Medaković Stjepana iz Ivankova. Trošelja ubili, dok je Medaković uspio pobjeći.
25. VII. 1943. oko 2300 sata, oko 20 naoružani partizana došlo je na pustaru Henrikovci vlastničtvo grofa Belasi iz Bršadina (7 km. s. z. Vukovara) i sa 5 vršalica poskidali i odnieli remenje.
25. VII. 1943. oko 2200 sata, na pustari Henrikovci (10 km. j. z. Vukovara) zapalili su partizani jednu kamaru slame i vršaći stroj vlastelinstva u Nuštaru.
25. VII. 1943. oko 2100 sat, u s. Marinci (8 km. j.z. Vukovara) zapalili su partizani vršaći stroj Popovića i drugova iz Marinaca.
25. na 26. VII. 1943. u s. Bršadinu (7 km. s.z. Vukovara) poskidali su partizani 3 remena sa 3 vršaća stroja i time vršaće strojeve onesposobili za posao.
26. VII. 1943. oko 0100 sat, 1 km. ist. s. Nijemaca (14 km. s. Sida) odjel njemačke vojske od 30 momaka, sukobio se je sa jačom skupinom naoružanih partizana. U borbi koja je trajala do 0330 sati jedan njemački vojnik poginuo, gubitci partizana
nepoznati. Partizani se povukli u šume Jahinje odakle su i došli.
26. VII. 1943. oko 2300 sata, u s. Gabošu (9 km. s.z. Vinkovaca) zapalili su partizani jednu kamaru pokošenog žita i vršaći stroj Bošnjaku Miji.
27. VII. 1943. oko 2200 sata, oko 100 naoružanih partizana upalo je u s. Prkovci (19 km. j. z. Vinkovaca) i razoružali noćnu stražu jaku od 10 momaka, sastojeću se od seljaka i oružnika, oružje im oduzeli a sa oružnika i odjelo skinuli bez
borbe. Osim toga zapalili su 2 vršaća stroja a potom na kraju sakupili u s. narod i održali im komunistički govor. Partizani se nakon toga povukli u šumu Muško Ostrvo odakle su i došli (20 km. j.z. Vinkovaca).
28. VII. 1943. oko 2300 sata, oko 15 naoružanih komunista došlo je u kuću Valcer Hanca u s. Retkovcu (14 km. j.z- Vinkovaca) i od istog oduzeli vojničku opremu i oružje, pa se izgubili u šumu zv. Krivsko Ostrvo (20 km. j. z. Vinkovaca) odakle su i došli.
29. na 30. VII. 1943. 5 naoružani partizana upalo je u s. Negoslavci (7 km. j. Vukovara) i sa 3 vršaća stroja odnieli remenje i time ih onesposobili za vršidbu.
30. VII. 1943. u s. Marinci (7 km. j.z. Vukovara) naoružani partizani nepoznate jačine opljačkali su iz obćinske blagajne oko 18.000 kuna, 1 pisaći stroj i 1 poštansku torbu, a iz obćine iznieli sve spise i knjige i zapalili, pa se u nepoznatom pravcu izgubili.
30. VII. 1943. oko 2330 sati, upala su 3 naoružana komunista na salaš Fajn Angeline u Markušici (19 km. j.z. Vinkovaca) i opljačkali 1 samokres i 1 krugoval.
31. VII. 1943. oko 2030 sati, zapalili su komunisti u s. Markušici (11 km. j.z. Vinkovaca) skladište i u njemu 5000 kg. lana i oko 15000 kg. pšenice i raznih stvari u ukupnoj vriednosti 1,225.000 kuna, vlastničtvo posjednika Hofmana Frica.

Kolovoz 1943.

2. VIII. 1943. u 1530, u s. Ostrovu (5 km. s. Vinkovaca) vršeni su izvidi i pretres stana studenta Cvetković Nikole komuniste. Tom prilikom Cvetković je sa jednim puščanim nabojem u trbuh teško ranio poručnika njemačkog redarstva Petersona a nakon toga pobjegao. Poručnik je prenet u bolnicu Vinkovce.
Povodom ovoga njemačko redarstvo uhitilo je u ovom selu 7 osoba i otjeralo u Osijek. Iz straha povodom ovoga, stanovničtvo ovoga sela osim starih i nemoglih, dalo se u bjegstvo
2. VIII. 1943. oko 2100 sat, oko 100 naoružanih komunista blokiralo je s. Retkovce (14 km. j.z. Vinkovaca) i napali oružn. obhodnju sa puščanom vatrom postaje Cerna koja je čuvala vršitbu žita. U borbi poginula oba oružnika. Osim toga komunisti su zapalili 3 vršaća stroja i odveli obćinskog bilježnika Kristić Đuru za čiju se sudbinu ne zna.
4. VIIl. 1943. iz s. Gaboša (8 km. s. z. Vinkovaca) pobjeglo je 17 pravoslavnih muških i ženskih osoba i pridružili se komunistima.
4. VIII. 1943. oko 2130 sati, upalo je u s. Ostrovo (5 km. s. Vinkovaca) nepoznati broj komunista i zapalili 2 vršaća stroja.
6. VIII. 1943. oko 2215 sati, na želj. pruzi Vinkovci-Brod između Vođinaca i Mikanovaca, prerezali su komunisti 4 b.b. stupa i na prugu postavili.
7. VIII. 1943. oko 0200 sata, na želj. pruzi Vinkovci.Brod između Ivankova i Vinkovaca, komunisti su prerezali 4 b.b. stupa.
8.VIII. 1943. oko 2030 sati, došlo je 10 naoružanih komunista na salaš Ervina Kenigdorfera (15 km. j. i. Vukovara) i opljačkali 3 građan. puške, 1 samokres sa 350 naboja, 1 srebrnu kutiju, 1 zimski kaput i 1200 kuna gotova novca, a od Sabadaš Đure 1 građansku pušku.
9. VIII. 1943. oko 2400 sata, došlo je nepoznati broj komunista na koloniju Šodolovci (19 km. s.z. Vinkovaca) i uhvatili ustašu Tomašek Stjepana, Perića Stjepana i Preselac Jakova, od istih oduzeli oružje i svu trojicu streljali.
9. na 10. VIII. 1943. na putu Nijemci — Djeletovci (17 km. s.z. Šida) posjekli su komunisti 4 b.b. stupa a izolatore polupali. Linija u toku dana popravljena.
10. VIII. 1943. oko 1545 sati, upalo je 6 naoružanih komunista na salaš Šmit kod s. Sotina (17 km. j.i. Vinkovaca) i izpalili 9 puščanih naboja na upravitelja salaša ali bez učinka.
10. VIII. 1943. oko 2200 sata, upalo je 15 naoružanih komunista u s. Šiškovce (17 km. j.z. Vinkovaca) i od oružnika Cvitković Tadije koji je bio na dopustu odnijeli odjelo i remenje sa jednog vršaćeg stroja odnijeli a stroj učinili nesposobnim za vršitbu.
12. VIII. 1943. oko 2130 sati, odvedeni su iz s. Mikanovaca (19 km. z. Vinkovaca) po komunistima Cvrković Stjepan učitelj i Knežević Marko. Sumnja se da su se dragovoljno pridružili komunistima.
29. VIII. 1943. u 2300 sata, došla su 2 naoružana komunista u s. Mikluševce (12 km. j.i. Vukovara) i razoružali 6 obćinskih stražnika odnijevši im oružje, pa se nepoznatim smjerom izgubili.                                                                                   
29. VIII. 1943. oko 2130 sati, jedan naoružani komunista odveo je iz kuće Zivkovića Milorada u s. Bršadinu (7 km. s.z. Vukovara) obć. bilježnika Colaković Josipa u nepoznatom pravcu za čiju se sudbinu ne zna.                 
Tokom druge polovine mj. kolovoza o.g. pobjeglo je iz sela Koroga (14 km. s.z. Vinkovaca) u Mađarsku 7 vojnih bjegunaca, svi mađarske narodnosti.
29. VIII. 1943. u 2300 sata, došla su 2 naoružana komunista u s. Mikluševce (12 km. j.i. Vukovara) i razoružali 6 obćinskih stražnika odnijevši im oružje, pa se nepoznatim smjerom izgubili.                                                                                  
 29. VIII. 1943. oko 2130 sati, jedan naoružani komunista odveo je iz kuće Zivkovića Milorada u s. Bršadinu (7 km. s.z. Vukovara) obć. bilježnika Colaković Josipa u nepoznatom pravcu za čiju se sudbinu ne zna.                                           
Tokom druge polovine mj. kolovoza o.g. pobjeglo je iz sela Koroga (14 km. s.z. Vinkovaca) u Mađarsku 7 vojnih bjegunaca, svi mađarske narodnosti.

Rujan 1943.

1. IX. 1943. oko 2400 sata, došlo je u s. Trpinju (11 km. s.z. Vukovara) 7 naoružanih komunista i opljačkali od Kovačević Mirka jedan brzoglasni aparat i 30.420 kuna, iz pošte 3.236 kuna i u poštanskim markama 2.235 kuna a iz obćine 4.600 kuna, a spise zapalili.                                                                                        
1. IX. 1943. oko 2030 sati, došlo je u s. Đeletovce (18 km. s.z. Sida) oko 20 naoružanih komunista i od seljaka pokupili građansko oružje, a uhvatili ustašu Šučić Petra i odveli ga, za čiju se sudbinu ne zna.                                                     
2. IX. 1943. prekinuli su komunisti brzoglasnu liniju Cerna—Vinkovci (12 km. j.z. Vinkovaca) posjekavši 30 stupova. 
 6. IX. 1943. oko 2130 sati, oko 450—500 naoružanih komunista došlo je u s. Nijemce (16 km. z. Sida) i zapalili zgradu sa 5 vagona žita i ječma žitarske zadruge, a u obć. pošti i oruž postaji sve spise i knjige spalili, iz pošte odnijeli 13.000 kuna i 12.000 kuna u poštanskim markama, od seljaka opljačkali razne stoke i namirnica.                                        
 6. IX. 1943. u 2345 sati, na želj. pruzi Ilača—Tovarnik (10 km. s.z. Sida) naletio je vojno-teretni vlak na podmetnutu minu. Lokomotiva i 2 vagona izbačeni. Žrtava nije bilo. Pruga oštećena.  
 8. IX. 1943. u 2355 sati, na želj. pruzi Tovarnik—Sid (5 km.s.z. Sida) naletio je teretni vlak na postavljenu minu. Lokomotiva teže oštećena. 11 vagona uništeno. Teže ozleđen jedan domobran.                                                                                   
 9. IX. 1943. oko 1130 sati, na želj. pruzi Vrbanja—Otok (26 km. j.i. Vinkovaca) naletio je osobni vlak na 2 postavljena paklena stroja.8 U času eksplozije oko 400 naoružanih komunista napalo je vlak. U borbi poginuo 1 domobran i 2 putnika ranjena, a oko 80 domobrana razoružano. Gubitci komunista 1 poginuo i 3 teže ranjena. 
9. IX. 1943. kod s. Šiškovaca (16 km. j.z. Vinkovaca) naoružani komunisti opljačkali su od blagajnika obćine Cerna 20.596 kuna.
9. IX. 1943. oko 1730 sati, naoružani komunisti nepoznate jačine odveli su iz s. Andrijaševaca (9 km. j.z. Vinkovaca) seljaka Hilken Filipa i obćinskog načelnika Butkovića Danu, za čiju se sudbinu ne zna.  
9. IX. 1943. oko 2300 sata, posjekli su komunisti brzoglasnu liniju Cerna-Vinkovci (12 km. j.z. Vinkovaca) posjekavši 2 stupa.                                        

SAOPŠTENJE PODRUČNOG REDARSTVA IZ OSIJEKA OD 9 OKTOBRA 1943 GOD. O VEŠANJU 20 SIMPATIZERA PRIPADNIKA NOP-a                           
 Zbog izvršenih atentata na željezničku prugu u noći od 8. i 9. X. 1943. kod Sidskih Banovaca sa strane bandita bile su danas kao taoci na licu mjesta obješene sliedeće osobe: Stavlja se ovime do znanja cielokupnom pučanstvu, da će se ubuduće svi atentati na željezničku prugu i ostala sabotažna djela biti kažnjeni na odgovarajući način. Poziva se također pučanstvo da u vlastitom probitku sudjeluje pri odkrivanju i spriečavanju takovih nedjela.
Zapovjedno mjesto, dne 9. X. 1943.
O G L A S
Boško Mitar, Sid.
Krnać Janko, Sid.
Jovanović Božo, Sid.
Ercegovac Tošo, Sid.
Đačan Sava, M. Vašica.
Stevančević Vlada, Sid.
Cvijanović Ilija, Sid.
Marković Mladen, Sid.
Serdar Pera, Sid.
Radenović Spasoje, Sid.
JCekić Božo, Sid.
Sitničić Slavko, Sid.
Mauković Nikola, Sid.
Rajković Ratko, Sid.
Kutlarović Mitar, Sid.
Vidović Jova, M. Vašica.
Paić Vlajko, Sid.
Prnjaić Mitar, Sid.
Sitničić Petar, Sid.
Radoilović Veljko, Sid.
Zapovjednik područnog redarstva Osijek SAMERN.

10. IX. 1943. oko 1930 sati, naoružani komunisti nepoznate jačine na putu Vinkovci—Cerna (10 km. j.z. Vinkovaca) uhvatili su domobrana Smolčić Ivana iz Cerne i odveli za čiju se sudbinu ne zna.
10. IX. 1943. oko 0200 sata, oko 70 naoružanih komunista napalo je vojničku stražu na želj. mostu na r. Bosutu (10 km. i.i. Vukovara). U borbi koja je trajala 2 sata komunisti su razoružali i odveli 15 domobrana. Gubitci komunista nepoznati.                                                                           10. IX. 1943. oko 2100 sat, 6 seljaka iz s. Šodolovaca (11 km. s.z. Vinkovaca) došlo je na naselje »Ada« (22 km. s.z. Vin kovača) i na ime komunista od 2 seljaka odnijeli 1 građansku pušku i 1 odjelo. Oružnička postaja Gaboš izaslala obhodnju koja se je sukobila sa ovim seljacima i primila borbu, te 1 ubila 5 je pobjeglo. Zaplenjena 1 građanska puška. Gubitaka kod oružnika nije bilo.                          
10. IX. 1943. oko 2000 sati, upalo je oko 50 naoružanih komunista na salaš Vitman Karla (13 km. s.z. Vinkovaca) i 0d istog opliačkali 4 komada svinja.  10. IX. 1943. oko 2000 sati, u s. Komletinci (22 km Sida) naoružani komunisti nepoznate jakosti u obćini i pošti opljačkali su sve spise. Od ustaša koji su došli kući odnijeli 7 pušaka, 2 samokresa i odore. Sobom su odveli 3 mladića Ceha.  
10. rujna 1943. Oko 01 sat, straža II. bojne ovog zdruga u jačini 13 momaka, koja se nalazila na Bosutskom mostu (6 km. J.I. od Vinkovaca), razoružana i odvedena. U isto vrieme izvršen napad na stražu iste bojne, koja se nalazila na željezničkoj postaji privlaka (11 km. J.I. od Vinkovaca), prepad odbijen bez gubitaka.                                                                                                                    11. na 12. IX. 1943. na želj. pruzi Vinkovci — Ilača (16 km. j.i. Vukovara) posjekli su komunisti 32 brzoglasna stupa.                            
12. IX.  oko 0200 sata, u s. Andrijaševcima  (9 km. j.z. Vinkovaca), 100 naoružanih komunista odnijelo je iz obćine 2 vojničke puške, 2 pisaća stroja i pisaće tvorivo.  
13. IX. 1943. oko 1600 sati, došlo je neutvrđeni broj naoružamih komunista u s. Veru (15 km. s.z. Vukovara) i napali njemačku radnu službu i od istih opljačkali 50 kabanica, 30 pari odjela, 2 parabela, 24 voj. puške a spise i knjige zapalili. Osim toga teretni samovoz sa drvima zapalili.                                                      
25. IX. 1943. oko 2030 sati, 6 naoružanih komunista došlo je na koloniju »Lipovača« (6 km. s.z. Vukovara) i sa 2 domobrana, koji su došli na dopust, svukli odoru i odnijeli.   
25. na 26. IX. 1943. naoružani komunisti nepoznate jačine opljačkali su od Libert Franje, stanujućeg kod šume »Jasenja« (16 km. j.z. Vinkovaca), 1 kravu, 1 tele, 1 par konja i kola i otjerali u šumu. 
28. IX. 1943. oko 2200 sata, 50 naoružanih komunista opljačkalo je iz obćine Mikluševci (12 km. j.i. Vukovara) 1 pisaći stroj, a spise i knjige zapalili. Iste noći i ista skupina komunista u s. Čakovci (12 km. j.i. Vukovara) polupala je na želj. postaji sav uredski namještaj i postrojenja, a iz blagajne opljačkali neutvrđeni iznos novca, dok su knjige i spise zapalili. Zatim iz seljačke zadruge opljačkali 108.000 kuna i zgradu zadruge zapalili u kojoj je izgorjelo oko 400 met. žita, a obćinske knjige i spise zapalili, a obćinskog bilježnika ubili.                                  
30. IX. 1943. oko 2130 sati, oko 100 naoružanih komunista napalo je oružničku postaju Opatovac (16 km. j.i. Vukovara). Oružnici dali otpor ali usljed hadmoćnosti komunista povukli se u s. Sotin (10 km. j.i. Vukovara). Postajnu pismohranu zapalili a opremu odnijeli, te obćinsku pismohranu zapalili. Osim toga razoružali su narednika Tolić Petra koji se je na zdravstvenom dopustu u s. Opatovcu nalazio i oružje od njega odnijeli. Jačina postaje bila je 5 momaka.
30. IX. 1943. oko '2130 sati, oko 50 naoružanih komunista odvelo je sa kolonije Ludvinci (15 km. s.z. Vukovara) 3 seljaka pravcu kolonije Siloš (19 km. s.z. Vukovara).

Listopad 1943.

2. X. 1943. oko 2200 sata, između s. Ilače i želj. postaje Ilača (12 km. s.z. Sida) zapalili su komunisti oko 450 met. stočne hrane i jednu presu u vriednosti 325.000 kuna — vlasničtvo Ministarstva oružanih snaga.
2. na 3. X. 1943. oko 30 naoružanih komunista došlo je u s. Svinjarevci (11 km. j.z. Vukovara) i ubili ustaškog tabornika Božić Filu i Smit Jozefa te iz obćine zapalili pismohranu, a po selu opljačkali više vrednostnih stvari.
4. X. 1943. oko 1900 sati, naoružani komunisti nepoznate jačine opljačkali su iz obćine Tordinci (16 km. s.z. Vukovara) 3.500 kuna gotova novca, a spise i knjige zapalili, te odnijeli od nekojih mještana oružje i druge vriedne stvari.
6. X. 1943. oko 1015 sati, naoružani komunisti nepoznate jačine ponovno su došli u s. Tordinci i iz sela odnijeli ostatak vojnog namještaja i građanskog oružja i nekih vriednih stvari
6. X. 1943. oko 1330 sati, u polju između sela Tovarnika i Ilinaca (3.5 km. j. Tovarnika) sukobila se je obhodnja od 12 momaka ruske legije u njemačkoj vojsci sa skupinom naoružanih komunista nepoznate jačine. U borbi Ipoginuo je 1 dočastnik i 5 vojnika. Odoru i 12 koturova partizani odnijeli. Gubitci komunista nepoznati.
7. X. 1943. oko 0900 sati, oko 30 naoružanih komunista došlo je u s. Nijemce (15 km. z. Sida) i po kućama istaknutih Njemaca tražili od jelo ali nisu našli ništa, tražili su obćinskog načelnika i bilježnika ali su se ovi sakrili, a gostioničara Kuvedžić Stjepana odveli su, za čiju se sudbinu ne zna.
8. X. 1943. oko 2300 sata, naoružani komunisti nepoznate jačine upali su u s. Marince (8 km. j.z. Vukovara) i od 2 seljaka odnijeli 2 vojničke puške, a jednog seljaka sa sobom odveli, za čiju se sudbinu ne zna.
8. X. 1943. u s. Boboti (14 km. s.z. Vukovara) jača skupina komunista sakupila je pučanstvo i održala im komunistički govor. Između ostalog govorili su, da živežne namirnice njima predaju a ne državi i da iste ne nose na tržište jer da su kune
kao novac bezvredne i da ih ne primaju.
9. X. 1943. oko 0830 sati, u s. Boboti (14 km. s.z. Vukovara) 6 naoružanih komunista upalo je u teretni samovoz tvornice »Bata« u Borovu koji prevozi mleko za aprovizaciju tvornice, vozača i njegovog pomoćnika prisilili da otjera samovoz na pustaru »Ludvinci« gdje su njih pustili a samovoz zadržali.
9.X. 1943. u 0136 sati, na želj. pruzi Sidski Banovci-Đeletovci (16 km. s.z. Sida) naišao je teretni vlak na podmetnutu minu od strane komunista. Lokomotiva i 4 vagona oštećena. Žrtava nije bilo.
9. X. 1943. oko 2211 sati, na želj. pruzi Tovarnik — Ilača (10 km. s.z. Sida) naišao je brzi njemački vlak na podmetnutu minu. Lokomotiva oštećena a 5 vagona iskočilo i prevalilo se. 1 vojnik želj. bojne i 1 željeznički službenik lakše povređeni.
13. X. 1943. u s. Podgrađu (16 km. j.z. Sida) komunisti su sakupili 15 kola raznih živežnih namirnica i odvezli u s. Jamenu gdje im se stožer nalazi.
13. na 14. X. 1943. mještani sela Vinkovački Banovci (15 km. s.z. Sida) sakupili su oko 8.000 kg. pšenice i odvezli u s. Podgrađe i predali komunistima. Iste noći skupina naoružanih komunista nepoznate jakosti opljačkala je u s. Nijemci (15 km. z. Sida) od liečnika Jurinca Viktora sve liekove koje ie imao u ljekarni i odvezli u s. Podgrađe.
19. X. 1943. oko 1700 sati, upalo je oko 70 naoružanih komunista na salaš Vitman Karla (15 km. s.z. Vinkovaca) i od istog opljačkali svu stoku, živežne namirnice i poljodjelski alat i otišli u smjeru Koprivne.
19. X. 1943. u 1957 sati, na želj. pruzi Ilača — Sidski Banovci (12 km. s.z. Sida) naletio je njemački brzi vlak na postavljenu minu. Lokomotiva i 4 vagona sa tračnica izbačeni i teže oštećeni. Strojovođa teže a ložač lakše ranjeni.
24. X. 1943. oko 2200 sata, došlo je 15 naoružanih komunista u s. Korog (21 km. s.z. Vukovara) i od obćinskog bilježnika Lončar Josipa odnieli i vojničku pušku i 2 bombe.
 26. X. 1943. oko 2100 sat, odveli su komunisti iz s. Negoslavci (7 km. j. Vukovara) seljaka Serbić Jovu i Konstantina, za čiju se sudbinu ne zna.
29./30. listopada u 20 sati grupa od 100—200 partizana napala je selo Strašinci, kotar Šid. Partizani su došli od sela Soljani i Drenovci i šume »Buka«. Napad je trajao od 20—22 sata i odbijen od posadnog voda 25 sata. Žrtava nije bilo, samo
je oštećeno nekoliko kuća od naboja iz teških strojnica.
30. listopada oko 19.30 sati, 15-20 naoružanih komunista upalo je u selo Tordince (9 km. s. Vinkovaca), od seljaka opljačkali raznih odjevnih stvari, najeli se, uzeli cigareta i otišli u smjeru naselja »Ludvinci« (15 km. s. z. Vukovara).

Studeni 1943.

2. studenog oko 20.00 sati, naoružani komunisti nepoznate jačine odveli su iz sela Ostrova (5 km. s. Vinkovaca) seljaka Alić Krstu, za čiju se sudbinu ne zna.
2. studenog oko 16.30 sati, na putu sela Trpinja — naselje Klisa (16 km. s. Vukovara), naoružani komunisti nepoznate jačine sačekali su jedan njemački teretni samovoz u kome su bila dva vojnika, na isti pripucali i samovoz zapalili, dok subvojnici izbjegli.
2. studenog oko 17.45 sati, na putu sela Ostrovo — Tordinci (16 km. z. Vukovara) sukobile su se dvie skupine naoružanih komunista nepoznate jačine i međusobno se puškarali. U borbi je poginuo biv. željezničar Alić Krsta, koga su komunisti iste večeri odveli iz sela Ostrova. Na mjestu čina pronađeno: ubijeni Alić, 1 karabin, 3 komunističke kape, 1 šešir, 2 naboja, 1 pripasni remen i 1 bomba.
4. studenog od strane njemačkog redarstva iz sela Markušice i naših oružnika postaje Gaboš i Nuštar izvršena je premetačina sela Ostrova (17 km. z. Vukovara) i Tordinci (16 km. s. z. Vukovara) i uhićeno 18 sumnjivih osoba.
4. studenog oko 11.00 sati, sa njive zv. »Požega« (14 km. s. z. Vukovara) nestale su Savaković Marica i Ištvanović Ivša iz sela Tordinaca, koje su sjekle kukuruzovinu. Sumnja se da su ih komunisti odveli. Za sudbinu istih se ne zna.
6. studenog oko 18.30 sati, u selu St. Mikanovci (19 km. z. Vinkovaca), oko 20 naoružanih komunista napalo je stan ustaškog nadporučnika Filipović Zvonimira, koji je došao na zdravstveni dopust. Pucali su, ali ih je pucanjem iz parabeluma odbio.
6. studenog oko 20.00 sati, došlo je u selo Šarengrad (7 km. z. Iloka) 4 naoružana komunista, iz stana prieglednika rizničke straže opljačkali odijelo i druge stvari, pred obćinom ubili seljaka Der Pavla, a po kućama ustaša i domobrana tražili odijelo i oružje, pa se izgubili.
10. studenog u selu Ilača (12 km. s. z. Sida) predano je obhodnji oružničke postaje Tovarnik od strane obćine 6 komunističkih letaka, koji su bili prikucani po drveću u selu.
12.XI.1943. oko 1430 sati, sačekali su komunisti na putu Graberje (12 km. s. z. Vinkovaca) domobrana nepoznatog imena i odveli ga sobom, za čiju se sudbinu ne zna. Ovaj domobran radio je na izgradnji mosta u s. Andrijaševci.
20.XI.1943. oko 1730 sati u s. Ludvinci (15 km. s. z. Vukovara) oruž. obhodnja postaje Borovo pronašla je u torbi jednog partizanskog teklića partizanske letke pod naslovom »Za što brži svršetak rata«. Torbu je teklić u bježanju odbacio. Letci su predani mjerodavnim.
20.XI.1943. u 1905 sati, na želj. pruzi Đeletovci — Sid. Banovci naletio je njemački vlak na postavljenu minu na prugu. Prilikom eksplozije izbačeno 5 vagona i lokomotiva. Žrtava nije bilo.
23. XI. oko 0220 sati, oko 30 naoružanih partizana upalo je u s. Podgrađe (16 km. j. z. Sida) i ubili ustaškog tabornika Marjanović Andriju, ženu mu odveli a kuću zapalili. Odveli su i seljaka Marjanović Ivana i opljačkali od istog 2 konja. Jedan partizan ubijen je od strane jednog seljaka a 1 ranjen.
24. XI. oko 60 naoružanih partizana upalo je u s. Nijemci (15 km. z. Sida) i opljačkali od 5 mještana 4 konja, razne živežne namirnice i druge vriednostne stvari.
24. XI. povratili su se iz šume i predali postaji Cerna Šutić Mato i Vranić Josip iz s. Ratkovaca koji su bili po partizanima odvedeni.
24. na 25. XI. na želj. pruzi Vukovar — Sid postavili su partizani minu na prugu na 3 mjesta. Na prva dva mjesta mine su eksplodirale a na trećem mjestu nije. Razrušeno je 36 met pruge. Druge štete nije bilo. Iste noći razrušili su partizani na želj. postaji Bokšić manji dio pruge i polupali dva brzoglasa i odnijeli baterije.
25. XI. oko 0100 sat, eksplodirala je mina na želj. pruzi Orolik — Đeletovci koju su partizani podmetnuli i razrušila 20 met. pruge i 200 met. b. b. linije.
26. XI. oko 2300 sata, naoružani komunisti nepoznate jačine upali su u s. Nijemce (16 km. z. Šida) i zapalili obćinu i bivšu oruž. postaju a nekoliko seljaka opljačkali.
26. XI. 1943. oko 2300 sata, uhitila je njemačka vojska u s. St. Mikanovci (20 km. z. Vinkovaca) Valentić Antu i Matu koji su pripadnici ustaškog pokreta, te ih streljali jer su po nekoj osobi lažno obtuženi da su pripadali partizanima.
28. XI. 1943. vratio se je nenaoružan i predao oruž. postaji Cerna Miličević Antun iz s. Šiškovaca, koji je bio od strane partizana nasilno odveden. Predat je kotarskoj oblasti.
29. XI. 1943. oko 2300 sata, upalo je u s. St. Mikanovce (20 km. z. Vinkovaca) nepoznati broj naoružanih partizana i odveli 2 ženske koje su bile tumači njemačke vojske.
30. XI. 1943. oko 1900 sati, u s. Ivankovu (9 km. z. Vinkovaca) u kući Hlobek Ivana, pronađen je po njemačkoj vojsci komunista Stambolija Janko iz Ivankova. U času uhićenja ispalio je jedan naboj iz puške i ubio njemačkog narednika, ali je istodobno iz samokresa drugi njemački vojnik ovog komunistu ubio. Hlobek Ivan, žena i kćerka Stambolijina po njemačkoj vojsci uhićeni i obješeni.

Prosinac 1943.

2. XII. 1943. u 2217 sati, na želj. pruzi Sid. Banovci-Ilača (13 km. s. z. Sida) naletio je njemački vojni vlak na postavljenu minu od strane komunista. Lokomotiva, 2 vagona i pruga oštećeni. Žrtava nije bilo.
4. XII. 1943. u 2210 sati, na želj. pruzi Tovarnik-Šid naletio je putnički vlak na postavljenu minu od komunista. 2 štitna kola sa tračnice izbačena i pruga oštećena. Druge štete nije bilo ni žrtava. Promet uzpostavljen.
4.- XII. 1943. oko 2030 sati, došla su 4 naoružana komunista kod Parčetić Petra, čuvara želj. pruge na pruzi Šid-Tovarnik i od istog opljačkali džepni sat i službeni brzoglas polupali.

OBAVEŠTENJE PODRUČNOG REDARSTVA IZ OSIJEKA
OD DECEMBRA 1943 GOD. O VESANJU 15 PRIPADNIKA I
SIMPATIZERA NOP-a
O G L A S
Zbog izvršenih atentata na željezničku prugu u prošlim
danima kod Tovarnika2 sa strane bandita, bili su danas kao
odmazda na licu mjesta obješeni sliedeći uhvaćeni banditi:
1. Sijvčev Slobodan, Vukovar.
2. Kljaić Žarko, Bobota.
3. Stojaković Milan, Borovo.
4. Parabak Sreta, Borovo.
5. Lukić Jovo, Trpinja.
6. Crnogorac Stevo, Pačetin.
7. Milanković Milan, Bršadin.
8. Sredojević Panta, Borovo.
9. Kljaić Milan, Bobota.
10. Crnogorac Spasoje, Pačetin.
11. Rađanović Milivoj, Prnjavor.
12. Čanić Mika, Prnjavor.
13. Lazarević Savo, Prnjavor.
14. Pavlović Dušan, Grgeteg.
15. Nikolić Lazar, Krušedol.
Stavlja se ovim do znanja, cielokupnom pučanstvu, da će ubuduće svi atentati na željezničku prugu i ostala sabotažna djela biti kažnjeni na odgovarajući način.
Poziva se također pučanstvo da u vlastitom probitku sudjeluje pri otkrivanju i spriečavanju takovih nedjela.
Zapovjednik područnog redarstva Osijek
SAMERN SS-oberfirer und oberst der Policaj.

7. XII. 1943. u 1830 sati, na želj. pruzi Đeletovci- Orolik (18 km. j. i. Vinkovaca) naletio je brzi vlak na postavljenu minu od strane komunista. Lokomotiva izbačena i oštećena, kao i pruga. 2 putnika i 2 željezničara lakše povređeni.
8. XII. 1943. prilikom akcije od strane njemačkog redarstva u šumi zv. »Orljak« kod potoka »Bitulja« (20 km. j. z. Vinkovaca) ubijena su 3 komunista a 3 živa uhvaćena. Zaplijenjeno nešto pušaka, streljiva i namirnica. Gubitaka nismo imali.
10. XII. 1943. u 2100 sat, na želj. pruzi Vinkovci — Jankovci naletio je njemački brzi vlak-preselica na postavljenu minu od komunista. Lokomotiva i 2 vagona izbačeni ali nisu oštećeni. Pruga za 20 met. oštećena. Žrtava nije bilo. Promet uzpostavljen.
10. XII. 1943. oko 0200 sata, upalo je u s. Komletinci (22 km z. Sida) oko 30 naoružanih komunista i iz obćine opljačkali 40.000 kuna i pisarničko tvorivo, a iz stana bilježnika 1 krugoval i 1 građansku pušku a njega vezali i sobom odveli za čiju se sudbinu ne zna.
12. na 13. XII. 1943. u s. Petrovci (9 km. j. z. Vukovara) od strane naoružanih komunista nepoznate jačine ubijeno je 6 seljaka a 1 ranjen. Razlog ubijstva nije poznat.
14. XII. 1943. oko 0900 sati, 6 naoružanih komunista uhvatilo je u šumi »Grobik« (9 km. j. z. Vukovara) lugara Šarić Stjepana, razoružali ga, svukli i pustili, a odjelo i oružje odnijeli.
15. XII. 1943. u 2120 sati, na želj. pruzi Vinkovci — Mirkovci naletio je vojno teretni vlak na postavljenu minu od komunista. Lokomotiva i pruga oštećena, a 2 štitna vagona i 4 obična vagona potpuno uništeni. Žrtava nije bilo. Promet uzpostavljen.
15. XII. 1943. oko 2100 sat, oko 200 naoružanih komunista napalo je selo Tovarnik (8 km. s. z. Sida) iz oruž. postaje odnijeli 2 puške, streljivo, posteljinu i oružničku opremu, iz pošte 180.000 kuna, iz obćine 2 pisaća stroja, oružje, streljivo i posteljinu, iz prodavnice »Bata« 50 pari cipela, iz sela 2 konja s kolima, ubili zapovjednika mjestne zaštite, i odveli iz stana oruž. vodnika Novosel Tomu koji se je iz 7. oruž. pukov. nalazio na zdravstvenom dopustu, pa se udaljili u smjeru s. Ilinci.
15. XII. 1943. oko 1800 sati, po naoružanim komunistima nepoznate jačine odveden je iz s. Trpinje (11 km. s. z. Vukovara) obćinski blagajnik Jančurić Petar kojeg su komunisti ubili i od istog opljačkali gotova novca u iznosu od 500.000 kuna. Novac je bio obćinski.

Siječanj 1944.

Dana 21. I. 1944. oko 11,00 sati obhodnja II. bojne S. Z. između Spačve i Vrbanje naišla na veću partizansku skupinu, s kojom je stupila u borbu, i protjerala odmetnike prema Vrbanji, gdje je protivnik dao odpor, a zatim se povukao prema Savi. Vlastitih gubitaka nije bilo. Neprijatelj ostavio 9 mrtvih. Zaplienjene 2 puške, 1 ranjen, nosila i 2 partiz. kape. Naročita izkustva nisu učinjena. Obhodnje su preslabe da protjeraju bande od nekoliko stotina ljudi. Kao nedostatak osjeća se nedovoljno naoružanje satnija, osobito teškim pješačkim oružjem, i nedovoljna pokretljivost uslied pomanjkanja kamiona za prievoz četa.
20./21. 1. 44. oko 100 bandita su napali žel. stan. Vrbanja, razjurili domaću stražu i uhvatili 5 ljudi, među kojima se nalaze i sunarodnik Vg. [narodne grupe] Mathiasl Hiel, rođen 1920 i Paul Werner, rođ. 1896. Banditi, koji su kradom ušli u selo, ubili su jednog Hrvata. Na dan 21. 1. oko 400 bandita su pokušali da opkole mesto i da ga napadnu, ali ih je u toku prepodneva domaća straža dvaputa odbila. Posle podne su banditi ponovo pokušali da mesto na juriš zauzmu, ali su u međuvremenu sa prispelim pojačanjem od 1 voda vojske i 2 tenka proterani u obližnje šume. Gubici bandita: 19 mrtvih, broj ranjenika nije poznat. Domaća straža: poginulo 1, ranjeno 2 (Hrvati).
Noću 21./22. 1. ušlo se u trag banditu Grgi Čoliću iz Vrbanje koji je uhvaćen i streljan. Glavna sedišta bandita su navodno Grk (7 km jug.-ist. Morovića) i Crkvište (šuma 5 km sev.-ist. Jamena). U šumi oko Crkvišta su navodno napravljene barake pokrivene slamom.
 30. 1. 44 u 20 čas. došli su oko 100 bandita u selo Stari Mikanovci (19 km zap. Vinkovaca), sakupili su stanovništvo i održali im komunistički govor.                
Banditi su 31. 1. 44. napali Bapsku Novak (10 km sev Sida) i opljačkali lovačke i vojničke puške, ratni materijal, vatrogasne uniforme i građansko odelo. Jedan Hrvat poginuo jedan ranjen. Mesto je bez vojničke zaštite, a takođe nemä
ni domaću stražu. Od 2194 stanovnika, 490 su Nemci.
31. 1. 44 u 23 čas. došli su oko 50 bandita u s. Vođinci (15 kjug.-ist. Vinkovaca) i odveli sa sobom 4 lica. Spalili su opštinsku arhivu.                            

Veljača 1944.

1. 2. 44 došao je od partizana seljak Jovan Jovanović iz Gaboša (20 km zap. Vukovara) i predao se žandarmeriji u Gabošu. Isti je prošle godine pobegao iz vojske i priključio se banditima. Predat je nemačkoj policiji.                                    
1. 2. 44 nepoznati broj bandita izvršio je napad kod šume »Vidraš« na žel. pruzi Vinkovci — Osijek (6 km sev.- zap. Vinkovaca) na teretni voz, zapalili su jedan vagon u kome je izgorelo 8 konja, ubili 1 nemačkog vojnika i jednog ranili; opljačkali železnički personal.                                                 1. 2. 44 U 20 čas. došli su oko 70 naoružanih bandita u s. Tompojevce (14 km jug.-ist. Vukovara), odneli iz opštine 19.000 kuna, arhivu spalili. U selu su opljačkali neke seljake, spalili jednu staju i šupu u kojima su izgoreli 2 konj a i 1 krava. Sobom su poveli 3 nemačka vojnika koji su se nalazili kod svojih kuća na otsustvu.
Noću 1/2. 2. banditi su napali Tompojevce. Opštinska arhiva i inventar uništeni; roditeljska kuća pomoćnog policajca Jakova Hafera, koji se nalazio na osustvu, spaljena. Esesovac Adam Masarek i pomoćni policajac Martin Müller odvučeni su u šumu, a tako isto je opljačkana vojnička
 drugih vojnika koji su bili na otsustvu kod svojih kuća, kao i lovačko oružje.
Banditi su 2. i 3. 2. 1944 opljačkali sela Apševce i Lipovac (prvo pripada opštini Nijemci, 7 km jug.-ist. Nijemaca, a drugo je udaljeno 9 km jug.-ist. Nijemaca). U Batrovcima (6 km ist. Lipovca) navodno se nalazi 4—5000 bandita. Prema iskazu stanovništva sela Apševci i Lipovca banditi navodno imaju nameru da zauzmu Nijemce. U slučaju da ova akcija ne uspe, treba da bude razoren most na Bosutu kod Podgrađa (5 km juž. Nijemaca).
Na dan 3. 2. u 8 čas. ujutru banditi su u selu Vinkovački Banovci napali, odn. otvorili vatru na patrolu Pomoćne policije i ustaša jačine od oko 40 ljudi, pošto je ista jednim svojim delom opkolila selo, drugim delom prodrla u selo. Kad je patrola primila borbu, banditi su pobegli. Prema izvršenoj istrazi, u selu je bilo 20—25 bandita koji su imali zadatak da se u selu prikupe za neki napad. Nije poznato na koje mesto je planiran napad.
3. 2. 44 U 23.10 čas. banditi su na žel. pruzi Ivankovo- Vođinci (13 km zap. Vinkovaca) oborili 3 telefonska stuba.
4.II.1944 u šumi Banov dol (19 km. j. z. Vinkovaca) nepoznati broj naoružanih partizana uhvatili su tri lugara, iste svukli i odijelo im oduzeli, a njih pustili, te im uništili službene knjige.
4.II. 1944. na putu Retkovci- Ivankovo (12 km. j. z. Vinkovaca) nepoznati broj naoružanih partizana sačekao je teretni samovoz od Zempra, koji je prevozio žito i isti sa 4.000 kp žita zapalili.
Na dan 4. 2. u 14 čas. navodno 4 bandita su napali kamion otkupnog preduzeća »Zempro« na putu Retkovci — Ivankovo (10 km zap. Vinkovaca) i spalili automobil. Vozač i pratilac pušteni uz otkup od 20.000 kuna.
ga porušili. Žrtava nije bilo, promet odmah uzpostavljen.
Na putu prema Lovasu, 3 km od Tovarnika, 4. 2. u 16 čas. napadnuta su kola rukovodioca mesne grupe iz Tovarnika od strane dvojice bandita; kola su spaljena, sinovi i konji su se vratili svojoj kući.
4.-5.11.1944. došao je nepoznati broj naoružanih partizana u selo Bobota (14 km. s. z. Vukovara) i iz sela odveli 3 osobe, za čiju se sudbinu ne zna.
 Noću 8/9 februara oko 1000 bandita (prvi izveštaj 400 bandita) napali su Lovas, pri čemu im usled nedostatka oružja nije mogao da bude suprotstavljen nikakav otpor. Banditi su opljačkali 40 nemačkih kuća i odveli 60 ovaca i 60 konja. Ljudskih žrtava nije bilo. Banditi su došli iz pravca Batrovaca i oko 4 čas. ujutru otišli su ponovo tamo. Žel. prugu su prešli na mestu udaljenom oko 3 km istočno od Tovarnika.
Jedna patrola nemačko-hrvatske žandarm. stanice u jačini od 30 ljudi, posle izvršenog zadatka (pretresanje terena Mikanovci) dobila je naređenje da u Vođincima pribavi kola i istima da se ođveze u Vinkovce. Prilikom ulaska u jednu kuću jedan bandit je ubio rajhsdojčera podoficira Humpla, a smrtno ranio sunarodnika Josefa Röhricha iz Novog Sela, inače pripadnika Pomoćne policije. Bandit je bio neki kurir. Različiti pisani materijal koji je kod njega nađen predat je EK3 u Vinkovcima.                                                                                                 
8—9.II.1944. oko 200 naoružanih partizana upalo je u selo Lovas (19 km. j. i. Vukovara) i opljačkali tamošnje mještane, od kojih su osim ostalih vriednih stvari otjerali 50 konja i 45 komada goveda.
10.II.1944. oko 0230 sati kod željezničke postaje Grabovo (9 km. j. i. Vukovara) sukobila se je obhodnja oružničke postaje Borovo »Bata« sa tri naoružana partizana, koji su na obhodnju pripucali. Obhodnja borbu primila i partizane raztjerala. Naših gubitaka nije bilo, a kod partizana nepoznato.
11—12.II.1944. na željezničkoj pruzi Šid — Tovarnik (2 km. s. z. Sida) partizani su posjekli 26 komada b. b- stupova i zapalili željezničku stražaru.
26/27.II.1944. došlo je u selo Petrovci (8 km j. z. Vukovara) oko 20 naoružanih komunista. Iz obćine opljačkali 53.340 kuna novca, te pisarničko tvorivo.
Tokom druge polovine veljače 1944. pokupili su komunisti 30 muškaraca iz sela Vere (15 km s. z. Vukovara) i ove odveli, za čiju se sudbinu ne zna.

Ožujak 1944.

2/3.III.1944. na željezničkoj pruzi Cakovci — Bokšić (15 km ji. Vukovara) posječeno je po komunistima 20 komada bb stupova.
9.III.1944. oko 2300 sata došlo je u selo Cakovce (13 km j. z. Vukovara) nepoznati broj naoružanih komunista i od domobranskog narednika Astalaš Pavla, koji je došao na dopust, odnieli domobransku odoru, jednu parabelu i dvie bombe.
13. III.1944. oko 2100 sat došlo je u s. Cakovce (13 km j. i. Vukovara) nekoliko naoružanih partizana, svukli odoru sa ustaškog nadporučnika Zimunić Aleksandra i vojničara Horvat Dragutina i istu odnieli, kao i 29.500 kuna državnog novca od Horvata oduzeli, koji je novac bio namienjen za izplatu domobrana, koji se nalaze za kupovinu stočne hrane.
13. III.1944. oko 2400 sata došla je u s. Čakovce (13 km j. i. Vukovara) manja skupina naoružanih partizana i po selu vršili pljačke u raznim namirnicama.
13. III.1944. oko 1400 sati na pustari Banovci (28 km z. Vukovara) sukobila se je obhodnja njemač. redarstvenika sa skupinom od desetak naoružanih partizana i tom prilikom bez vlastitih gubitaka ubili 1 partizana od kojeg su zaplijenili 1
pušku, 2 bombe i 30 naboja.          
13.III.1944. oko 2100 sat došlo je u s. Cakovce (13 km j. i. Vukovara) nekoliko naoružanih partizana, svukli odoru sa ustaškog nadporučnika Zimunić Aleksandra i vojničara Horvat Dragutina i istu odnieli, kao i 29.500 kuna državnog novca od Horvata oduzeli, koji je novac bio namienjen za izplatu domobrana, koji se nalaze za kupovinu stočne hrane.
13.III.1944. oko 2400 sata došla je u s. Cakovce (13 km j. i. Vukovara) manja skupina naoružanih partizana i po selu vršili pljačke u raznim namirnicama.
13.III.1944. oko 1400 sati na pustari Banovci (28 km z. Vukovara) sukobila se je obhodnja njemač. redarstvenika sa skupinom od desetak naoružanih partizana i tom prilikom bez vlastitih gubitaka ubili 1 partizana od kojeg su zaplijenili 1 pušku, 2 bombe i 30 naboja.
15. III. 1944. u 2000 sati na željezničkoj pruzi Otok-Brčko (27 km j. i. Vinkovaca) sudario se je oklopni vlak s teretnim vlakom, koji je dolazio iz Brčkog. Pri sudaru izbačeno 2 kola iz kolosjeka. Žrtava nije bilo.
20. III. 1944. oko 2200 sata u s. Mikluševci (13 km j. i. Vukovara), po naoružanim partizanima nepoznate jačine ubijenoje u svojim kućama 5 građanskih osoba, među  kojima i obćinski bilježnik, pa je nakon toga opljačkana blagajna, iz koje su odnijeli neustanovijeni iznos novaca, a potom se udaljili u nepoznatom pravcu.
24. III. 1944. oko 2330 sati na željezničkoj pruzi Tovarnik-Ilača (10 km s. z. Sida), naoružani partizani nepoznate jačine sačekali su obhodnju željez. bojne i ovu napali. U ovoj borbi poginuli su 3 stražnika, 1 teže ranjen, a 1 nestao, dok su se 3 biegom spasili, jer su napadači bili nadmoćniji. Gubitci partizana nepoznati.
29. III. 1944. u s. Mikluševci (13 km j. i. Vukovara) izvršena je po župskom redarstvu odmazda nad partizanskim pomagačima, te je obješeno 10 osoba među kojima i 1 ženska.
29. III. 1944. oko 2215 sati na željezničkoj pruzi Đeletovci-Orolik (18 km j. i. Vinkovaca) naišao je vojni vlak na minu postavljenu od partizana, uslied čega su 1 štitna kola i stroj izbačeni i oštećeni. Žrtava nije bilo.
29. III. 1944. partizani nepoznate jačine opljačkali su sa pustare Inocenc (6 km j. z. Iloka) 1 konja sa konjskom opremom i 1 kola i otišli u pravcu Fruške Gore.

Travanj 1944.

2. IV. 1944. oko 2100 sat na željezničkoj pruzi Tovarnik-Sid (4 km s. z. Sida) naišao je brzo-teretni vlak na minu r,n stavljenu od partizana. Stroj i 4 kola izbačeno i oštećeno kar i pruga oštećena. Strojovođa lakše ranjen.
2. na 3. IV. 1944. naoružani partizani nepoznate jačine opljačkali su iz sela Šarengrada (7 km z. Sida) od seljaka 5 konja i jedna kola pa otišli u nepoznatom smjeru.
3. IV. 1944. naoružani partizani nepoznate jačine zapalili su sve zgrade i uređaje pustare Principovac (3 km j. Iloka) — vlastničtvo vlastelinstva Kneza Odeskalskog u Iloku, a u kojima je izgorjelo 10 m drva i svi poljodjelski strojevi i alat, kao i 25 vagona slame.
5. IV. 1944. oko 2100 sat, oko 150 naoružanih partizana napalo je selo Lovas (19 km j. i. Vukovara). U borbu sa par tizanima stupili su naoružani mještani i jednog partizana ubili, a više ranili koje su partizani sobom odnieli i povukli se u
smjeru sela Babska Novak (9 km s. i. Sida). Za vrieme ove borbe uspjelo je partizanima izvršiti veću pljačku raznih stvari od mještana u selu.
5. IV. 1944. u 2035 sati, na željezničkoj pruzi Vinkovci-Zemun (13 km j. i. Vinkovaca), naišao je osobni vlak na minu postavljenu od partizana. Dvoja štitna kola uništena a jedna osobna jače oštećena. Pruga oštećena. Jedan njemački vojnik poginuo i 3 teže ranjena. Promet uzpostavljen.
6. IV. 1944. oko 2330 sati zapalili su partizani željezničku stražaru br. 81 na pruzi Tovarnik — Ilača (10 km s. z. Sida) a od čuvara pruge odnieli razne robe u vrijednosti 100.000 kuna.
10. IV. 1944. oko 2000 sati dva naoružana partizana opljačkali su 2 kobile sa pustare Orlovača (9 km s. z. Vukovara) vlastničtvo tvornice Bata i iste otjerali u nepoznatom pravcu.
11. IV. 1944. oko 0900 sati, na željezničkoj pruzi Otok-Brčko, na rieki Brežnica (25 km j. i. Vinkovaca), minirali su partizani željeznički most i djelomično
11. IV. 1944. oko 0900 sati, na željezničkoj pruzi Otok — Brčko, na rieki Brežnica (25 km j. i. Vinkovaca), minirali su partizani željeznički most i djelomično ga porušili. Žrtava nije bilo, promet odmah uzpostavljen.

Srpanj 1944.

2.VII. oko 0030 sati došlo je u s. Komletince (14 km j. i Vinkovaca) nepoznati broj naoružanih komunista, gdje su i kuća dvojice seljaka opljačkali u novcu i tvorivu vriednost o 102.600 kuna.
3.VII. oko 2300 sata došlo je u naselje Lipovača (6 km s z. Vukovara) oko 20 naoružanih komunista, gdje su sakuplje nim seljacima održali svoj promičbeni govor, a na kraju i naložili, da sve svoje, koje imaju u vojsci, pozovu da dođu svojim kućama i stupe u komunističke redove.
3.VII. oko 2300 sata došao je nepoznati broj naoružanih komunista u selo Petrovce (8 km j. z. Vukovara) i u svoje redove silom poveli 35 mužkaraca — u nepoznatom smjeru.
4/5.VII. oko 2325 sati na željezničkoj pruzi Ilača — Tovarnik (10 km s. z. Sida) porušili su komunisti miniranjem 5—6 m pruge, te oštetili žicu b.b. linije.
5.VII. oko 1900 sati kod s. Tordinci (16 km s. z. Vukovara) sukobili su se naoružani komunisti nepoznate jačine sa ustaškom posadom iz Tordinci. U međusobnoj borbi poginulo i 12 komunista i 11 zašužnjeno, dok su im istodobno zaplienien i 2 strojnice.
13/14.VII. na željezničkoj pruzi Dalj — Borovo — Trpinja (8 km s. z. Vukovara), od strane komunista nepoznate jačine napadnuta je obhodnja od 3 domobrana i 1 njemač, vojnika, koja je osiguravala prugu. .. .

Kolovoz 1944.

17. VIII. u 2300 sata na željeznič. pruzi Vinkovci — Osijek (10 km s. z. Vukovara) naišao je teretni vlak na minu, koju su postavili komunisti. Stroj uništen, a 10 vagona oštećeno. 1 željezničar poginuo, a 2 teže ranjena.
18. VIII. oko 0530 sati kod sela Vere (13 km s. z. Vukovara) sukobio se je jedan odjel II. bojne, 7. domobr. posadnog zdruga sa jednom skupinom komunista. U borbi je ubijen 1 komunista. Plien 2 puške i 1000 naboja i 1 samokres sa 20 naboja, a 1 strojnica uništena. Dva domobrana ranjeni.
18. VIII. oko 1400 sati sa njive sela Borova (7 km s. i. Vukovara) komunisti su silom odveli 2 seljaka iz Borova, za čiju se sudbinu ne zna.

Rujan 1944.

1. IX. oko 2330 sati komunisti su napali kuću ustaš. tabornika Gerstner Ivana u selu Komletinci (19 km j. i. Vinkovci) i vrata polupali, našto im se je tabornik predao, koga su svezali i sa sobom poveli, odnijevši od istog i 1 pušku i 1 samokres. Za sudbinu tabornika se ne zna.
1. IX. oko 0115 sati na želj. pruzi Vinkovci — Brčko u šumi Spačva (25 km j. i. Vinkovci) po komunistima je razorena pruga u dužini 90 metara. Do popravka promet se vrši prelaženjem.
7. IX. na želj. pruzi Vinkovci — Brčko (13 km j. i. Vinkovaca) postavili su komunisti 7 mina, usled čega je 14 šina izbačeno. Pruga se popravlja.
8. IX. u 2300 sata komunisti nepoznate jačine opljačkali
su iz sela Nijemci (24 km j. i. Vinkovaca) 96 svinja. Njemač. redarstvo sa mještanima napadače odbili. Sa naše strane 1 ranjen, dok je od komunista 1 mrtav pronađen.
8. IX. u 2330 sati 3. obkoparski sat 3. lovač. zdruga, oko 200 momaka, napustili su mjesto St. Jankovce (9 km j. i. Vinkovaca) i pošli nepoznato kuda.
10. IX. oko 0500 sati na putu sela Komletinci — željez. postaja Đeletovci (19 km j. i. Vinkovci) komunisti su sačekali pukovnika Đurđevića Antuna sa 3 domobrana i 1 vojničara, koji su išli na željezničku postaju Đeletovce, pa ih odveli u šumu
Gradina (20 km j. i. Vinkovaca) za čiju se sudbinu ne zna.
10. IX. oko 2100 sat komunisti nepoznate jačine otjerali su nepoznato kuda iz sela Komletinci (19 km j. i. Vinkovaca) 3 ustaše i 5 domobrana, koji su došli kući na dopust. Istodobno su poveli i 2 građanina u nepoznatom smjeru.
15. — 18.IX. komunisti nepoznate jačine otjerali su iz sela Komletinci (19 km j. i. Vinkovci) 33 mužke osobe u nepoznatom smjeru, za čiju se sudbinu ne zna.
18.IX. komunisti nepoznate jačine napali su u selu Privlaka (11 km j. i. Vinkovci) seosku stražu i ranili seljaka — stražara Stimac Ludvika. Ostali stražari su se razbježali. Istodobno su iz kuće ustaše Čalić Ivana odnieli 1 pušku sa 50 naboja, ustašku odoru i druge odjevne stvari, pa se izgubili u nepoznatom smjeru.
20.IX. oko 1300 sati u selu Andrijaševci (10 km j. z. Vinkovci) 3 naoružanih komunista ubili su hitcem u glavu posjednika Kajter Andriju, pa otišli u nepoznatom smjeru.
22/23.IX. Došao je neustanovljeni broj komunista u selo Šiškovce (16 km. j. z. Vinkovci) i prisilili seljake, da su sa 10 kola morali seliti stvari i obitelj poznatog komuniste Kusanović Ivana, te su sve to dvezli u s m j e r u planine Papuk i kad su došli do neke nepoznate šume, u istoj su sve iztovarili i po nalogu komunista vratili se svojim kućama. Istodobno su odveli seljaka Jamrić Marka, za čiju se sudbinu ne zna.
26.IX. oko 2015 sati na željezničkoj pruzi Vinkovci-Osijek (3 km s. sela Borova, a 9 km s. z. Vukovara) naišao je putnički vlak na minu postavljenu od komunista. Stroj i 1 vagon oštećeni. Žrtava nije bilo. Pruga popravljena.
29.IX. oko 0600 sati, oko 3.000 komunista napalo je mjesto Ilok. Ustaška posada sa njem. redarstvom borbu primili, koja je trajala 36 sati, kada im je stigla pomoć i napadače odbili. Istodobno komunisti su napali ustašku posadu u Šarengradu
(8 km z. Iloka), koju su savladali i selo opljačkali. Gubitci: 5 ustaša, 3 njem. redarstvenika, 2 građanina i 1 rizničar poginuli, a 9 ustaša, 17 njem. redarstvenika i 9 građana ranjeno, 21 ustaša nestalo. Od komunista pronađeno je 6 mrtvih. Za vrieme ove borbe, komunisti su u Iloku opljačkali sve drž. ustanove, među kojima i oruž. postaju, sve trgovačke radnje i ljekarnu. Sve zgrade drž. ureda zapalili, osim pošte i kotarskog suda Pri povlačenju iz Iloka komunisti su sa sobom poveli 68 osoba, od kojih se povratilo 28, a za sudbinu ostalih se ne zna.

Listopad 1944.

28. i 30.X sovjetski zrakoplovi napali su želj. postaju Šid bombama i strojničkom vatrom. Poginuo je 1 vojnik, a 2 su ranjena.
31.X nepr. zrakoplovi napali su Vinkovce, Šid, Vukovar i s. Otok. Ima štete i žrtava.
31.X.1944 g. Neprijateljski vatreni prepadi preko r. Dunava na Ilok, na naše i njemačke postrojbe kod Sotina,(10 km j. i. Vukovara) te na cestu Dalj — Erdut i sam Erdut. Borbene skupine posjele su uporišta u Fruškoj Gori. S područja Iloka vlastito topničtvo uzvratilo je vatru na neprijateljske postave.

Studeni 1944.

1.XI.1944 godine Neprijateljska topnička vatra na cestu Ilok — Vukovar te na Dalj i Erdut.


Prosinac 1944.

1. XII. 1944 g. Na Dunavskom odsjeku pojačana je neprijateljska topnička vatra na Opatovac (16 km j. i. Vukovara). Sjeverna obala Dunava nasuprot Vukovara jako posjednuta od neprijatelja.
6. XII. 1944 g. Na iztočnoj fronti u Sriemu noću 3/4. XII započeli su partizani uz podporu sovjetskog topničtva i težkog naoružanja očekivani napadaj na naše iztaknute postave. Iztodobno neprijateljske snage u jakosti 3 bojne (oko 2.000 ljudi) prešle su Dunav između Opatovca i Mohova (14 km s. Sida) u zaleđu borbene crte. Do sada su odbijeni svi neprijateljski napadaji na Ilok i Opatovac.
8. XII. 1944 g. Na Sriemskom odsjeku u toku su žestoke borbe sa Sovjetskim
i part. snagama koje napadaju u području Tovarnika. Kod Opatovca na Dunavu Sovjetske snage u osobito teškom napadaju uspjele su ovladati ovim mjestom ali su protu napadajem ponovo odbačeni te je Opatovac ostao u našim rukama.
U tim borbama osobito se iztakla I. bojna 8. lovačke pukovnije.
9. XII. 1944 g. U Sriemu nastavljaju se žestoke borbe s. Ilača i Nijemci
(28 km j. z. Vinkovaca). U toku je naš protunapadaj. Noću 7/8. XII. neprijatelj je prešao Dunav kod Vukovara. U toku žestokih borbi uspjelo je našim snagama suziti nepr. mostobran.
10. XII. 1944 g. U Sriemu nastavljaju se borbe na crti: Sotin — Berak —
Orolik — Otok (21 km i. 17 km i. j. i. 17 km j. i. Vinkovaca). Željeznička pruga Otok — Brčko ugrožena je od part., koji su zauzeli Vrbanju (15 km s. i. Brčkog).
Na Dunavu kod Vukovara neprijatelj dovlači nova pojačanja u mostobran iztočno Vukovara. Neprijateljske čete podpomaže topničtvo sa sjeverne obale rijeke i monitori s Dunava.
11. XII. 1944 g. Na Sriemskom odsjeku nastavljaju se žestoke borbe zapadno Tovarnika i na mostobranu jugoistočno Vukovara.12. XII. 1944 U Sriemu vode se borbe na crti Sotin — Orolik — Otok.U toku je protunapadaj kod Komletinaca (iztočno Otoka). Vrbanja na pruzi Otok — Brčko očišćena je od part. Na Dunavskom odsjeku žestokim vlastitim protunapadajem odbačen je neprijatelj s mostobrana kod Vukovara preko rijeke, uz teške gubitke.                                    
 14. XII. 1944 Neprijatelj napada jače kod Sotina južno od Otoka. Na Dunavu bez promjena.
U borbama za mostobran kod Vukovara u vremenu od 8 do 10. XII. nakon što je neprijatelj odbačen preko Dunava pronađeno je 248 neprijatelja, 51 zarobljen (od toga 4 sovjetska častnika) i zaplienjeno: 100 lakih i 16 teških strojnica, 43 strojosamokresa, 23 protuoklopne puške, 9 protuoklopnih topova. 2 topovnjače na Dunavu pogođene su i potopljene od našeg topničtva. U ovim börbama odlikovao se osobito hrabrošću 4. sat Vinkovačke ustaške bojne u više juriša.
15. XII. 1944 Na borbenoj crti u Sriemu neprijatelj već tri dana napada jakim snagama, osobito kod Sotina. Jaka neprijateljska zrakoplovna djelatnost. U Vinkovcima uslied napadaja neprijateljskog zrakoplovstva ima štete i žrtava.
16. XII. 1944.g.Na Sriemskom odsjeku poslie trodnevnih uzaludnih napadaja
na Sotin i južno 14. XII započeo je neprijatelj u jakosti jedne divizije nakon višesatne bubnjarske vatre svoj napadaj. Braniočevom usredotočenom vatrom neprijatelj je svuda zaustavljen i odbačen na svoje polazne postave, pretrpevši znatne gubitke u, ljudstvu i tvorivu.                                                                         
17. XII. 1944 g. Na Sriemskom odsjeku neprijatelj nije produžio svoje napadaje kod Sotina, a prema Privlaki i Otoku (10 i 19 km j. j. i- Vinkovaca) su same slabe neprijateljske snage. Kod Komletinaca (5 km i. Otoka) obostrana topnička vatra.                    
18. XII. 1944 Na Sriemskom odsjeku između Save i Bosuta u toku su borbe s partizanima. U Sriemu kod Negoslavaca (9 km j. i. Vukovara) podhvatne snage u napadu s težnjom odbacivanja neprijatelja imale su početne uspjehe, ali su kasnije zaustavljene jakom neprijateljskom vatrom te su povučene na polazne postave.Vukovar je pod pojačanom neprijateljskom topničkom vatrom.               
19. XII. 1944 g. Živahna neprijateljska zrakoplovna djelatnost osobito u području Vinkovaca.                                                                                     20. XII. 1944 g. Na Sriemskom odsjeku odbijeni su svi neprijateljski napadaji podpomognuti topničtvom na crti Orolik — Sotin. Kod Otoka odbijena su 2 noćna napadaja partizana i zaplienjena 1 ruska strojnica. 7 vojničara je ranjeno.
21. XII. 1944 g. Na Sriemskom odsjeku odbijeni su mjestni napadaji neprijatelja. Na borbenoj crti kod Otoka živa neprijateljska djelatnost. Neprijateljski pokreti izpred postava tučeni su uspješnom topničkom vatrom. Živa djelatnost sovjetskih borbenih zrakoplova na Sriemskom odsjeku, posebno na željezničku prugu i postrojenja kod Vinkovaca i Osijeka.
22. XII. 1944 g. Na Sriemskom odsjeku bila je samo slabija mjesna borbena
djelatnost osobito iztočno Otoka. Između Bosuta i Save nuzpjelo je našim četama premjestiti glavnu crtu u iztočnom smjeru. Pojačana je neprijateljska borbena djelatnost na crti iztočno Otoka, gdje se očekuju novi neprijateljski napadaji.
Kod Sotina prvi puta su opažene bugarske čete19 na fronti (3. divizija). Izmjena ruskih četa s bugarskim i dalje traje.
23. XII. 1944 g. Na Sriemskom odsjeku osim mjestne topničke vatre bez
značajnije borbene djelatnosti. Neprijateljska oklopijena kola
kod Sotina prisiljena su na uzmak vatrom našeg topničtva.                       24. XII. 1944 g. Na Sriemskom odsjeku jedna neprijateljska skupina (u jakosti bojne) uspjela je iznenada prodrieti iz šume južno Otoka na prugu Brčko — Vinkovci. Protumjere su u toku. Odbijen je napadaj na Otok pripremljen neprijateljskom topničkom i bacačkom vatrom i podpomognut neprijateljskim zrakoplovstvom. U tom napadaju sudjelovale su i bugarske čete. Neprijateljski gubitci nisu poznati. Vlastiti gubitci: 4 poginula i 20 ranjenih. Na borbenoj crti između Bosuta i Dunava odbijeno je više manjih neprijateljskih napadaja.          
25. XII. 1944 g. Na Sriemskom odsjeku između Vrbanje i Otoka neprijatelj se u gumenim čamcima preko po dvodnog zemljišta približio želj. pruzi i neprestano pojačava svoje napadaje. Protunapadaj iz Otoka nije uspio. U toku je novi protunapadaj pojačanim snagama. Odbijeni su svi neprijateljski napadaji na Otok podpomognuti topničkom i bacačkom vatrom. Nađen je 51 poginuo neprijatelj. Ima pliena. Vlastiti gubitci: 16 poginulih, 33 ranjena i 12 nestalih. Na borbenoj crti između Orolika i Sotina življa neprijateljska borbena djelatnost uz pojačanu topničku vatru osobito težim topničtvom. Jugoiztočno Sotina neprijateljska oklopna kola prisiljena su na uzmak vatrom, našeg topničtva.      
25. XII nepr. je cieli dan napadao na crti Orolik — Sotin potpomognut topničtvom ali bez uspjeha.   
26. XII na cieloj toj crti samo nepr. vatra za uznemiravanje. Na cielom Sriemskom odsjeku dovedena su pojačanja Nijemaca. Nepr. gubitci u Sriemu: 175 part. i 93 Bugara poginulih, veliki broj je ranjen, zaplienjeno oružje i tvorivo. Na Dunavu i Dravi samo obostrana vatra za uznemiravanje.                                       
27. XII. 1944 g. Na Sriemskom odsjeku stanje je poboljšano poduzetim protumjerama. Neprijateljski prodori su pročišćeni i neprijatelj odbačen te su ponovo zaposjednuti stari postavi. Odbijeni su svi neprijateljski napadaji na Otok pri čemu je poginulo 51 neprijateljski vojnik (izbrojano). Vlastiti gubitci 16 poginulih (1 častnik), 31 ranjen (2 častnika) i 12 nestalih. U toku je čišćenje područja oko Otoka i Privlake.
28. XII. 1944 Na Sriemskom odsjeku između r. Bosuta i Save očišćen
je jedan nepr. prodor između Otoka i Privlake, nepr. odbačen na polazne postave. Cesta Županja — Brčko još uvjek ugrožena.
29. XII. 1944 Na sriemskom odsjeku pročišćeno je područje od Otoka i uzpostavljena stara borbena crta. Neprijatelj koji se u početku žilavo borio povukao se kasnije uz visoke gubitke daleko u iztočnom smjeru. 30 part. poginulo, 4 zarobljena. U šumskom području južno Otoka nastavljaju se težke borbe. Na odsjeku između Bosuta i Dunava izviđačke skupine prodrle su daleko izpred borbene crte i ustanovile veliki broj nepr. vojnika (Bugara) u borbama predhodnih dana. Samo iztočno Orolika pronađeno je 114 poginulih, zaplienjeno 17 strojnica i 30 strojopušaka.
30. XII. 1944 Na Sriemskom odsjeku nepr. je bezuspješno više puta napadao u jakosti sati iztočno Otoka. Kod Đeletovca razbijeni su vatrom branioca novi nepr. napadaji u jakosti bojne pod pomognuti jakom topničkom vatrom. Na ostalom djelu Sriemskog odsjeka na Dunavu i Dravi bilo je samo mjesne vatrene djelatnosti.                                                                        
31. XII. 1944 Na Sriemskom odsjeku nastavlja se nepr. napadačka djelatnost osobito iztočno Orolika gdje su odbijeni napadaji Bugara u jakosti bojne. Kod Otoka odbijeni su u toku 28 i 29. XII svi nepr. napadaji i uništena 3 nepr. utvrđena položaja. Tom prilikom nepr. je imao 42 poginula i 4 zarobljena, a zaplijenjeno je 11 stroj, pušaka i više pušaka. Opažena su nepr. pojačanja na crti južno Bosuta.

Nema komentara:

Objavi komentar