ponedjeljak, 23. svibnja 2016.

Velika Gospa 2014. (Vinkovački list 33/2014)

Gospino svetište u Ilači postoji već 149 godina od kada se nekoliko stotina metara dalje od crkve pojavio nasred kolnog puta, na mjestu današnje kapelice, izvor vode, gdje se iste večeri i ukazala Gospa, samo sedam godina nakon lurdskog ukazanja. Uz izvor se vežu čudotvorna ozdravljenja, a svetište Gospe na Vodici od tada su počeli posjećivati brojni hodočasnici tražeći ozdravljenje ili se pokloniti Gospi.
Iste godine kada se dogodilo ukazanje postavljen je uz izvor kip Majke Božje, a 1867. počela je gradnja crkve, koja je posvećena na Veliku Gospu 1870. Za vrijeme Domovinskog rata Ilača je, kao i cijeli istočni dio Vukovarsko-srijemske županije, bila okupirana, a svetište devastirano. Tada su silnici zatrpali izvor, ali nakon godinu dana iz izvora je samo od sebe počela opet teći voda što je za hodočasnike i poklonike Gospe Ilačke najveće čudo, uz brojna druga čudotvorna ozdravljena nepokretnih koja su se zbivala krajem prošlog stoljeća. Središnju mišu u llači predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić koji je govorio o krivim koracima Vlade koja nisu na dobrobit ljudi, o razorenim obiteljima, djeci koja nakon zadnjeg zvona u školi odlaze samo majci ili ocu jer je puno djece bez majke ili oca.
Msgr. Srakić rekao je daje Europska Unija preuzela zvjezdice iz krune Majke Božje i time iskazala čast njenoj bezgrešnost i neokaljanosti njenog života.


Nema komentara:

Objavi komentar