ponedjeljak, 23. svibnja 2016.

Biciklima su povezali Vukovar i Sarajevo (Vinkovački list 18/2014)

Članovi biciklističkog kluba iz Ilače, Mario Blažić i Tomislav Ciprić, biciklima su povezali
Vukovar i glavni grad susjedne BiH Sarajevo kako bi ukazali na značaj povezivanja ova dva grada kojima je zajedničko stradanje nedužnih civila u ratu 90-ih godina. Od Vukovara do Sarajeva putovali su tri dana dana i prešli preko 300 km, uz konstantno promjenjivo vrijeme.

Na put su se odlučili jer su željeli upoznati ovo podneblje, a putujući uočili su razlike u BH kantonima, entitetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. 

Veže nas nešto slično, rat je neka poveznica. Sarajevu i Vukovaru je zajedničko stradanje i pogibija nedužnih civila. Putujući ovamo vidjeli smo veliki broj spomen-obilježja i groblja. To je poveznica koja nas je i vodila na ovom putovanju, pojasnio je Mario.

Tomislav Ciprić kaže da bi u cilju povezivanja Vukovara i Sarajeva trebalo češće organizirati neke karavane, zajedničke rute kojima bi se obilježila ratna događanja u ovim gradovima, ali i povezalo stanovništvo. Kako kaže, kako su prilazili Sarajevu, osjetili su život, ali kažu da se, ipak, i dalje osjeća podijeljenost između ljudi.
Sport svakako treba biti jedan od načina da se oda počast žrtvama stradanja 90-ih godina u Vukovaru i Sarajevu. Postoje stotine načina na osnovu kojih se trebamo povezati, zaboraviti ne treba nikada, ali živjeti moramo, rekao je Tomislav.


Nema komentara:

Objavi komentar