subota, 21. svibnja 2016.

Velika Gospa 2006. (Vinkovački list 33/2006)

 Proslavljena svetkovina Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije u llači

Nekoliko tisuća vjernika pohodilo je na svetkovinu Velike Gospe svetište Gospe Ilačke, najveće marijansko svetište u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Središnje misno slavlje predvodio je pomoćni biskup đakovački i srijemski msgr. Đuro Hranić koji je u propovjedi pozvao vjernike na molitvu za obitelj i kvalitetan kršćanski bračni život. ˝Biti čovjek znači postojati za drugu osobu. Ljubiti i biti ljubljen trajna je potreba svakog čovjeka. Gaziti bračnu vjernost znači gaziti samoga sebe, svoje kršćansko dostojanstvo˝, naglasio je, između ostalog, biskup Hranić, te dodao kako je zadaća svakog istinskog kršćanina, vjernika, da promiče vrijednosti obitelji.
Kritički se osvrnuo na medije koji nerijetko kršćanske vrijednosti poput braka i obitelji označavaju konzervativnima i nazadnima. Pozvao je okupljene da se odupru ˝pogubnom mentalitetu˝, da ne dopuste zatiranje pravih vrijednosti.
Toga dana, a i dan prije, Ilačkoj Gospi, hodočastili su i utjecali su se mnogi. Osim u Ilaču, vjernici su hodočastili i u brojna druga marijanska svetišta, kako na području naše Županije tako i na nekima drugima. Mnoštvo vjernika hodočastilo je u Prkovce i u Cernu, te Gospi Šumanovačkoj u Gunji, pa i u Aljmaš, u Mariju Bistricu i u Međugorje.
M.V.

Nema komentara:

Objavi komentar