subota, 21. svibnja 2016.

Velika Gospa 2005. (Vinkovački list 33/2005)

BEZ BOGA NE MOŽEMO FUNKCIONIRATI
 

Već po tradiciji na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velike Gospe, u ponedjeljak 15. kolovoza, brojni vjernici hodočastili su u marijanska svetišta. Na području Vukovarsko-srijemske županije najpoznatije je ono u Ilači. Na središnjem misnom slavlju, koje je u Gospinu svetištu ˝na vodici˝ predvodio prof. dr. mons. Tomislav Ivančić iz Zagreba, okupilo se oko dvije tisuće vjernika.
˝Došli smo svatko sa svojim nakanama, s mukama, jer su nam rekli da je ovdje Gospa blizu i da se molitve ispunjavaju˝. Dolazak nije luksuz. Bog želi samo jedno, da mu vjerujete da vas voli˝ -rekao je u propovjedi mons. Ivančić. Govoreći o prošlom vremenu i ˝vihoru rata˝ koje je zahvatilo ovo područje, naglasio je da se to vidi na licima žitelja slavonske i srijemske ravni, i da ne treba žaliti za onim što je prošlo, ne gledati u zlo, već u dobro, u budućnost.
˝Bez Boga ne možmo funkcionirati. Čovjek ne može bez molitve, one koja iz srca izlazi. Vjerujte da je život neuništiv. Došli smo Mariji, Kraljici neba i zemlje. Marija nam je važna. Ona nas zagovara.
Marija nam je dragocjena. Sveti ljudi nisu oni koji ne griješe, već oni koji se kaju. Tako je jednostavno biti kršćanin. Marija je dokaz da Bog postoji˝ -istaknuo je poznati teolog Tomislav Ivančić. 

Župnik i upravitelj svetišta Krešimir Aračić zahvalio je Bogu na vremenu koje je poslužilo kako bi se hodočasnici dobro osjećali, te mons. Ivančicu stoje prihvatio poziv ove župe da predvodi misno slavlje na sam blagdan. Ovo središnje euharistijsko slavlje sakralnim, marijanskim pjesmama uveličao je župni pjevački zbor.
Služene su još tri svete mise, a predvodili su ih ovogodišnji mladomisnici đakovačke i srijemske biskupije. Uoči blagdana, u nedjelju, 14. kolovoza, navečer, svete mise predvodili su mons. Tadija
Pranjić, župnik i dekan vinkovačkog dekanata, velečasni Robert Farkaš, župnik vinkovačke
župe Presvetog Srca Isusova i Miro Tomas, župnik iz Nijemaca.
Upriličena je i procesija sa svijećama. Gotovo da nije bilo hodočasnika koji u ovoj prigodi nisu pohodili ˝Gospinu vodicu˝, izvor vode koja prema svjedočenjima pridonosi ozdravljenju. Bilo je i onih koji su Gospi Ilačkoj hodočastili pješice. Dan uoči blagdana punih devet sati od Vinkovaca do Ilače pješačila je grupa vinkovačkih djevojaka.
Na blagdan Velike Gospe, noseći njoj i s njom svoje nade i strahove, svoje uspjehe i padove, svoje upite i ushite, hodočastilo se i u Gospino svetište u Šumanovcima kraj Gunje, te u Prkovce, pa i u druga marijanska svetišta, ponajviše u Aljmaš.
M.V. / Foto: G. Panić

Nema komentara:

Objavi komentar