subota, 21. svibnja 2016.

4. smotra tradicijskih glazbala (Vinkovački list 14/2005)

ČETVRTA SMOTRA SVIRAČA TRADICIJSKIH GLAZBALA U ILAČI
 

Snaga tradicijskog života je nešto što nas je držalo kroz stoljeća. Očuvanju i razvoju hrvatskog identiteta Slavonije, Baranje i Srijema, Njegovanje tradicije je nešto što nas je , pridonijeli su to ogatstvo i snaga tradicijskog života˝-na-lasio je ministar poljoprivrede, šumarstva vodnog gospodarstva Petar Čobanković, roglašavajući otvorenom IV. Smotru virača tradicijskih glazbala koja je u subotu, . travnja, održana u llači, u nazočnosti vekog broja mještana Ilače i okolnih mjesta, zvanika i gostiju. Program su pratilaborski zastupnici Petar Mlinarić i Ante Đapić. Svima njima dobrodošlicu je zaželio  i Mata Ferinac, predsjednik KUDa ˝Matija Gubec˝ iz Ilače.
U prostorijama ˝Hrvatskog doma˝ nastupili su brojni izvođači na tradicijskim glazbalima, samici, frulama, gajdama, dudama i violini. Sviranjem i pjevanjem predstavili su se samičari Ivan Vorgić iz Tovarnika, Josip Božić iz Svinjarevaca, Ante Jurčević iz Novih Mikanovaca, Antun Božić iz Antina i Franjo Verić iz Osijeka. Romana Grgurovac iz Privlake svirala je na samici i gajdama, a članovi ˝Obiteljske družine za l folklornu glazbu˝ iz Slobodnice, svirači Velimir Duspara i Ivan Počinak, na samici, dudliću i violini. Ovu Družinu još su činile pjevačice Marija Počinak i Vlatka Duspara. Anita Tomoković i Andor Vegh, članovi Društva prijatelja Baranjskih starina ˝Ižip˝ iz Topolja, svirali su na samici i gajdama. Sedamdesettrogodišnji Pavo Gadanvi iz mađarskog Novog Sela, na glazbalu dude izveo je nekoliko pjesama i igara podravskih Hrvata u Mađarskoj. U okviru Smotre nastupili su i članovi društva ˝Cetingradska tamburica˝ iz Cetingrada na Kordunu, zatim Muška pjevačka grupa KUDa ˝Mladost˝ Vođinci kojoj je to bio prvi javni nastup, te KUD ˝Šokadija˝ iz Strizivojne i Ženska pjevačka grupa KUDa Vranovci-Bukovlje. Program je počeo nastupom Tamburaškog orkestra Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva ˝Matija Gubec˝ iz Rume /SICG/, naših Hrvata iz Vojvodine koji njeguju hrvatsku kulturnu baštinu.
Predstavio se i mjesni KUD ˝Matija Gubec˝ iz Ilače, te Muška pjevačka grupa iz Ilače i mladi tamburaški sastav Osnovne škole iz
Ilače.
Program nije izveden do kraja jer je u trenutku kada se saznalo za smrt Svetog
Oca prekinut kako bi bila obznanjena ta tužna vijest. Utihnule su samice, gajde i frule, mnogima je zastala riječ u grlu.
Župnik Krešimir Aračić predvodio je molitvu, a potom su se svi nazočni razišli u miru, s mislima na Papu , na ˝jednog od najvećih papa u povijesti˝.
Smotru svirača tradicijskih glazbala Slavonije, Baranje i Srijema popratile su i dvije zanimljive izložbe. Onu pod nazivom ˝Veliko je sad veselje˝ u prostorijama osnovne škole priredili su članovi KUDa Vranovci-Bukovlje, a onu pod nazivom ˝Još nas ima˝ gosti iz Sremske Mitrovice. U prigodi održavanja Smotre, članovi KUDa ˝Matija Gubec˝ Ilača, koji je zajednički sa ZAKUDom Vukovarsko-srijemske županije organizirao Smotru, položili su cvjetni aranžman i zapalili svijeće na grob Mate Matoševića, jednog od utemeljitelja ovoga društva i inicijatoga održavanja Smotre.
M.V.
Foto: D. Puharić

1 komentar:

  1. DAVOR RUNTIĆ SA POKOJNIM MIRKOM MEŠTROVIĆEM I MATIJOM MATOŠEVIĆEM JE BIO POKRETAČ TE MANIFESTACIJE I IMAO BI ŠTO OTOME REĆI DA GA IMA TKO PITATI!

    OdgovoriIzbriši