nedjelja, 22. svibnja 2016.

Sijela, igre i divani (Vinkovački list 39/2008)

Prošlog petka manifestacija Sijela, igre i divani posjetila je Ilaču. U bogatom kulturno-zabavnom programu nastupili su KUD ˝Matija Gubec˝ Ilača, KUD ˝Bizovac˝ Bizovac, KUD ˝A.G.Matoš˝ Tovarnik, pučki pjesnik Đuro Kuveždić, ŽPS ˝Matija Gubec˝ Ilača, TS ˝Slavonia band˝, Magdalena i TS ˝Sinovi ravnice˝, humorist čika Toma, te trik baća Josip Ciganović. Manifestaciju je posjetio i načelnik Općine Tovarnik Marinko Beljo, zajedno sa članovima Općinskog vijeća i Općinskog poglavarstva.
Ponovno je organizirano i natjecanje u starim sportovima. Natjecale su se četiri ekipe u disciplinama nošenje jaja u žlici, potezanje konopa, karike na marike, skakanje u vreći i ispijanje piva. One su imena dobile po vjernim sponzor stacije ˝Sijela, igre i divani" a prvo mjesto osvojila je grupapa ˝Sinalco˝ iz Oni su dobili mi paket osječkog piva i majice i diplomu. 

Drugo mjesto osvojila je ekipa ˝Iločki podrumi˝ iz Ilače koja je nagrađena s 12 litara Osječkog piva, 5 litara iločkog vina, majicom i diplomom, dok je treće mjesto osvojila ekipa ˝Gastro grupa˝ koja je nagrađena s 5 litara iločkog vina, majicom i diplomom. Majicu i diplomu za osvojeno četvrto mjesto dobila je ekipa ˝Osječko pivo˝ iz Ilače. I u Ilači je, već tradicionalno, održano natjecanje u kuhanju čobanca, a prijavljeno je čak 18 natjecatelja. Ocjenjivački sud u sastavu: Vlatko Svitlanović, Ivica Vulić i Željko Ozdanovac, odlučio je kako najbolji čobanac kuhaju Ivan Blažić i Franjo Katalenić, drugo mjesto osvojio je Marijan Kuveždić, a treće dvojac Antun Pavlović i Zvonimir Kajba. Oni su također nagrađeni vrijednim nagradama sponzora. Čobanac se po završetku natjecanja dijelio izvođačima i posjetiteljima.
Općina Tovarnik je treću godinu za redom domaćin ove manifestacije. Prve dvije godine manifestacija se održala u Tovarniku, a ove godine u Ilači. Tovarnik je šesta općina koju je manifestacija ˝Sijela, igre i divani˝ posjetila u sezoni 2008. godine. Do kraja listopada posjetit će još četiri mjesta. Bogat kulturni, ali i zabavni program koji se održava uživo bilježi se i kamerama pa će se i od sezone 2008.g. pripremiti istoimeni serijal koji će se emitirati na lokalnim
TV postajama.
Manifestacija njeguje tradiciju te kulturnu baštinu općina i gradova u kojima se održava. Predstavlja bogate običaje svakoga mjesta i ističe posebnost te različitost običaja, nošnje, plesova i pjesama od mjesta do mjesta.


Nema komentara:

Objavi komentar