nedjelja, 8. svibnja 2016.

"Prvi uspjeh" (Vinkovački list 41/1975)

PRED PUNOM DVORANOM HRVATSKOG DOMA U IIAČI
Vrlo uspješan nastavak ˝Prvog uspjeha˝


Prva jesenska priredba Prvog uspjeha — Portret moga mjesta, inače osma po redu u ovogodišnjem ciklusu, više nego uspješno, ovaj puta održana je pred dvoranom Hrvatskog doma u Ilači, u nedjelju navečer 19. 10., s tim da je — kao i ranije priredbe — bila posvećena 30. obljetnici oslobođenja i pobjede nad fašističkim okupatorom.
Stoga nije za čuditi se, što je upravo tradicionalna rubrika Politički sat pobudila veliku pozornost među brojnim posjetiteljima, mahom mladićima i djevojkama ne samo iz sela — domaćina, nego isto tako i iz Tovarnika, Šidskih Banovaca, Tompojevaea, Sremskih Laza i drugih susjednih mjesta, koji su s oduševljenjem i pljeskom pozdravili sve sudionike.

Priredbu je otvorio, u ime organizatora i mjesnih društveno-političkih organizacija, predsjednik
Mjesne zajednice Ilače Đuro Lukić, a potom su se skladnim redom odvijale točke bogatog dvosatnog programa, u kojem je sudjelovalo nekoliko desetaka mladih Ilačana i
Banovčana, natječući se u interpretacijama narodnih i zabavnih melodija, kvizu znanja Jugobanke, igri s loptom za publiku i prikazavši entuzijazam na literarnom i recitatorskom polju.
S izuzetnim zadovoljstvom, prihvaćeno je i specijalno gostovanje poznatog humoriste Ivana Herrnana iz Županje, koji je u ulozi FroIe traktoriste raspoložio gostoljubive mještane i goste svojim originalnim viđenjem Ilače, njenih karakteristika i osobitosti, priključivši se na taj način portretima rodnog kraja mladih literata.
Isto tako, po općoj ocjeni, kvalitetan nastup bio je i 64-godišnjeg Ivana Lipovića, koji je svirajući na dvojnici i pjevajući izvorne narodne pjesme Šokadije i Slavonije, u svakom slučaju, pobrao najspontaniji pljesak i zahtjev za ponovni nastup, naravski u nekoj darugoj prigodi.

Znani Ilačani, sudionice NOB, Mato Hajmburger i Petar Sertić, predsjednik mjesne organizacije
SUBNOR, u kratkom (izlaganju evocirali su uspomene na dane ustanka i revoluoije, kao i samo oslobođenje Ilače, kao prvog mjesta u Hrvatskoj poslije proboja Sremskog fronta gdje je zavijorila zastava pobjede i socijalističke izgradnje, zbog čega se svi sumještani i danas ponose.
Još bismo dodali i to, da su u priredbi Prvog uspjeha, kao što se i očekivalo, znatan udio imali učenici i učenice ovdašnje renomirane Osnovne škole Slobodan Bajić, kroz nastupe u natjecateljskim rubrikama, uključujući vrlo uspješno čitanje vlastitih pjesničkih i proznih sastava, uglavnom nagrađivanih u tematskim takmičenjima osnovaca vinkovačke općine i slavonsko-baranjske regije.
I. G.

Nema komentara:

Objavi komentar