nedjelja, 22. svibnja 2016.

Premijera ˝Draga Gospa llačka˝ (Vinkovački list 26/2010)

U HRVATSKOM DOMU U ILAČI UPRILIČENA

Premijera dokumentarnog filma ˝Draga Gospa llačka˝ 




U organizaciji Vukovarsko-srijemske županije, Župe sv. Jakova apostola u Ilači i Udruge dr. Ante Starčević
Tovarnik, u petak, 25. lipnja, u Hrvatskom domu u Ilači upriličena je premijera dokumentarnog filma ˝Draga Gospa llačka˝ redatelja Branka Ištvančića.
Scenaristi su Nevenka Nekić i Branko Ištvančić, producent Antun Ivanković, snimatelji Tomo Sabljić i Vitomir Turbić, a skladatelj Pere Ištvančić.
Film ˝Draga Gospa llačka˝ je rađen u produkciji Udruge dr. Ante Starčević
Tovarnik, a izvršnu produkciju potpisuje Artizana Zagreb. Dokumentarni četrdesetominutni film ˝Draga Gospa llačka˝ proglašen je najboljim na
1. filmskom festivalu hrvatskih vjerskih filmova održanom početkom lipnja ove godine u marijanskom svetištu na Trsatu. Redatelju Ištvančićti pripala je glavna nagrada trsatskog Filmskog festivala-statua Ivana Pavla II. Filmu je pripala i nagrada za najbolju glazbu autora Pere Ištvančića.

Kako je napisala jedna od scenarista filma prof. Nekić ˝film ’Draga Gospa llačka’ sažima metafiziku i mistiku sakralnog i čovjekov ovozemaljski hod u traganju za smislom života.
Tema hodočašća Gospi Ilačkoj otkriva povijest srijemskog prostora, pojavu svete vode po Blaženoj Djevici Mariji i povezuje ovo svetište s Lurdom. Snimljen na autentičnim mjestima zabilježio je izjave svjedoka, dokumentarnu građu i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora. Glazba se zasniva na originalnim tradicijskim instrumentima i melodici.˝ Ilača je jedno od četiri naj
veća slavonska marijanska prošteništa, smješteno na putu od Vinkovaca prema Tovarniku. Samo sedam godina nakon lurdskih ukazanja u Ilači se pojavio čudan izvor vode koji je uz ostale čudne događaje, pobudio zanimanje mnoštva vjernika i hodočasnika, napose bolesnih koji su tražili ozdravljenja i, kako govori predaja, doista ozdravljali, a ozdavljaju i danas.
Prije premijerne izvedbe filma govorili su predsjednik Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik i producent filma ˝Draga Gospa llačka˝ Antun Ivanković, načelnik Općine Tovarnik Jakob Asić i domaći župnik i upravitelj Gospina svetišta u Ilači Krešimir Aračić.
Kako se moglo čuti film ˝Draga Gospa llačka˝ bi trebao biti preveden i na engleski i njemački jezik, a Ivanković je ispred Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik najavio sljedeći filmski projekt.
Riječ je o snimanju dokumentarnog filma u koprodukciji s HRTom o najvećem nadbiskupijskom marijanskom svetištu Gospe Aljmaške. S.K.

    

Nema komentara:

Objavi komentar