subota, 7. svibnja 2016.

Otvorena nova škola i ambulanta u Ilači (Vinkovački list 2/1971)

NOVA ŠKOLA I AMBULANTA DVA VELIKA DOGAĐAJA ZA ILAČU

Prošli tjedan je u Ilači otvorena nova školala odmah zatim i zdravstvena ambulanta. Bila je to velika svečanost u kojoj je sudjelovalo cijelo selo i brojni gosti. Ilačani su pozvali predstavnike svih društveno političkih organizacija iz Vinkovaca, predstavnike Zavoda za prosvjetu, Skupštine općine Vinkovci, zastupnike u Republičkom vijeću Sabora SRH Dragutina Žanića, direktore osnovnih škola, predstavnike Jugoslavenske armije, kao i predstavnike Medicinskog centra Vinkovci.

Na otvorenju škole govorio je predsjednik Općinskog vijeća Općinske skupštine, kiž. Marijan Rubić, zatim direktor škole Milenko Perković, kao i predsjednik Mjesne zajednice Ilača, Stjepan Filić.
Dragutin Žanić također je pozdravio prisutne i čestitao selu ovaj radosni događaj.
Osnovna škola u Ilači djelovala je u zaista teškim uvjetima. Nastava se držala na tri mjesta i to u dvije stare školske zgrade, izgrađene prije stotinjak godina, i u Domu kultiire. Razumljivo je da pri takvom stanju stvari nije ni bilo moguće očekivati visok nivo i kvalitet odgojno-obrazovnog procesa.
Nova zgrada škole, zapravo je dogradnja i adaptacija. Stara školska zgrada je adaptacijom pretvorena u suvremenu fiskulturnu dvoranu, a na to je dograđen novi prostor sa četiri učionice, prirodoslovnim kabinetom, sanitarnim traktom i još nekim pratećim prostorijama. Škola je opremljena najnužnijim inventarom, ali se u opremu mora još ulagati. Čitav ovaj zahvat stajao je oko 75 milijuna starih dinara, dijelom iz sredstava samodoprinosa koji je selo davalo tri godine a dijelom iz sredstava Zajednice za financiranje osnovnog obrazovanja.
Odmah nakon otvorenja škole, u Domu kulture otvorena je ambulanta. Prema riječima predsjednika
Mjesne zajednice Stjepana Filića, Ilača očekuje ovaj događaj od 1954. godine, kada su prvi puta tražili da se u njihovom selu organizira zdravstvena služba. Na otvorenju ambulante govorio je dr Ozren Koščić. koii je izrazio uvjerenje da će uskoro biti organizirana stalna liječnička služba u Ilači. a zasad će liječnik dolaziti dva, ili tri puta tjedno.
Za selo su to veliki događaji. Ilača ie tako u jednom danu dobila dvije institucije koje je čekala više godina. • S. B.



Nema komentara:

Objavi komentar