ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

O OŠ "Slobodan Bajić" (Vinkovački list 15/1982)

Razgovor o entuzijazmu radu

Prilikom posjete OŠ Slobodan Bajić IlačaBa novci u Ilači razgovarali smo s učenicima koji su osvojili II mjesto na Općinskom natjecanju Nauka mladima i s njihovim nastavnicima


Kod odabiranja eksperimentalnog dijela imali smo teškoća, jer je naša škola siromašna pri borom i kemikalijama, a nema mo ni prostoriju za takav način rada. U literaturi sam našao odgovarajući pokus, za koji sam mislio da će biti najbolji, poslali smo rad, i eto, osvojili smo drugo mjesto, što nam je omogućilo sudjelovanje na republičkom natjecanju -Nauku mladima — s ponosom je istakao na stavnik biologije—kemije, JozoRajić.


Na nedavno održanom općinskom natjecanju Nauku mladima, mladi kemičari, učenici
OS Slobodan Bajić Ilača—Banovci u Ilači, Branko Marić i Mirjana Petričević, osvo jili su drugo mjesto.
Bio je to razlog za kraći razgovor s nastavnikom biologije— kemije, Jozom Raijćem i učenicima koji su tako uspješno predstavljali svoju školu.
— Već trinaest godina vodim grupu mladih kemičara i svake godine pripremam učenike za natjecanje Nauku mladima.
Obično su to učenici osmih razreda. Prilikom odabiranja teme, ove godine imali smo nešto drugačiji postupak. U razgovorima, mladi kemičari su sami odluči li da tema nosi naslov Značaj metala u životu čovjeka. Nakon samostalnog rada dolazili smo zajednički do ispravki i odabira nja onih radova koji su bili najbolji. Posebno se istakao jedan, koji smo i poslali na natjecanje.
Evo što je o svom sudjelovanju na općinskom natjecanju rekao učenik osmog razreda, Branko Marić:
— Prije ovog još sam dva puta bio na natjecanju, i to iz matematike. Predstavljajući rad
Značaj metala u životu čovjeka bio sam zadužen za eksperimentalni dio. Nisam se nadao tako velikom uspjehu, bio sam iznenađen i ponosan kad sam čuo da smo osvojili drugo mjesto.

— Ove godine prvi put sam išla na natjecanje i to iz kemije, mog omiljenog predmeta. Druga nagrada koju smo moj drug i ja osvojili bit će mi podstrek za još bolji i uspješniji rad -još pod dojmom utisaka s ovog natjecanja — rekla nam je Mirjana Petričević.

SVESTRANA AKTIVNOST 

U OS Slobodan Bajić Ilača—Banovci, u Ilači, zapaženi rezultati postižu se i u ostalim slobodnim aktivnostima — rekla nam je nastavnica hrvatskosrpskog jezika, Ankica Bruner, i dodala:
— U školi djeluju slijedeće slobodne aktivnosti: literarna grupa, recitatorska, likovna, sportska, zbor i mlade vezilje. Od naprednih grupa, uz kemičare, tu su i matematičari, biolozi i mladi fizičari. Grupe aktivno rade i rezultati nisu izostali. Tako, su, osim kemičara, koji su ove godine postigli vidne rezultate, i matematičari prošle godine osvojili drugo i treće mjesto, a biolozi i mladi fizičari drugo mjesto. Literarna grupa ima svoju tradiciju, godinama postiže dobre rezultate na općinskom natjecanju. Tako je prošle godine pjesma Danijele Posavac pod naslovom "Zemljo velikog Tita" dobila priznanje. Sto se tiče ostalih grupa, i one aktivno rade, naročito mlade vezilje.
Rad omladinske organizacije pri Osnovnoj školi, u zadnjih godinu—dvije ocijenjen je kao vrlo dobar, a da bi bio još bolji poduzimaju se razne akcije i planiraju aktivnosti. Nešto više o tome rekao nam je predsjedavajući OO SSA, Josip Perić.
— U našoj školi aktivno radimo, svaki drugi tjedan održavamo sastanke. Mnogobrojne radne akcije izveli smo još u prvom, a evo i u drugom polugodištu. U povodu Dana omladinskih radnih akcija uređivali smo okoliš oko škole i prostorija Mjesne zajednice. Na omladinskim sastancima rješavamo pitanja koja se tiču učenja i discipline, tu smo vrlo kritični i samokritični. Zabavni život je također razvijen, a njega najviše provodimo u slobodnim, rekreativnim subotama. Nedavno smo na kvizu Tito, revolucija, mir, koji je bio organiziran u Vinkovcima, osvojili peto mjesto. U narednom razdoblju planiramo niz aktivnosti u kulturno-umjetničkom amaterizmu, uljepšavanju sela i drugom.
M.V.

Nema komentara:

Objavi komentar