subota, 7. svibnja 2016.

Marin Bubalović (Vinkovački list 25/1973)

ZABILJEŽENO U ILAČ
PRVENSTVENO STOČAR, PA TEK ONDA RATAR

Marin Bubalović iz Ilače mlađi je čovjek. Tek mu je 25 godina, ali je već stekao dosta Iskustva u svinjogojstvu, kojim se bavi od prije četiri godine, i to intenzivno. Počeo je u kooperaciji s Ekonomskom jedinicom PIKa Vinkovci, u Ilači. U početku je imao 4 rasplodne krmače, zatim 10 1 sada 19 komada. Vlasnik je i dva nerasta.
Međutim, sada više ne kooperira s PIKom Vinkovci, nego s Veterinarskom stanicom Vinkovci. M. Bubalović nam je i objasnio zašto je izabrao drugog kooperanta.
— Veterinarska stanica Vinkovci daje bolje uvjete. Dok me je PIK Vinkovci za rasplodne krmače zadužio u novcu, zaračunavao kamate, osiguranje i liječenje, Veterinarska stanica mi je dala kilogram krmače za kilogram praseta, s tim što ona sama snosi trošak osiguranja i eventualnog liječenja, a kamata ni nema. Osim toga Vetirinarska stanica redovitije vrši otkup prasadi.
Eto, neki dan sam ih nazvao i oni su došli u dan (četvrtak) određen za otkup. I bolju stočnu hranu sam dobivao od Veterinarske stanice.
U početku se Marin Bubalović orijentirao više na tov svinja, pa je prvo isporučio 68 kom. tovljenika i zatim, u slijedeće dvije ture, po 127 komada.
Krajem prošle godine od Veterinarske stanice uzeo je 10 komada krmača, a 9 ih je imao od ranije, tako da se sada opredijelio za proizvodnju prasadi (prošlog tjedna tri prvopraskinje su oprasile 32 praseta, ukupno). Prosječno, krmače M. Bubalovića oprase 11—12, a othrane 9—10 kom. prosadi! Trenutno ovaj proizvođač ne tovi svinje, jer je hrana loša s obzirom na lanjski nekvalitetan kukuruz, kao komponentu u krmnoj smjesi. Prodaje prasad i to će mu, veli, biti stalnija orijentacija sve dok se ne popravi kvalitet stočne hrane. Tada će ponovo toviti, ali će i dalje uglavnom zadržati proizvodnju prasadi.
Marin Bubalović, poput većine drugih svinjogojaca, bavi se i ratarstvom, ponajviše proizvodnjom kukuruza, radi ishrane stoke, (a)


Nema komentara:

Objavi komentar