nedjelja, 8. svibnja 2016.

Knjižnica i čitaonica (Vinkovački list 6/1974)

IZ ILAČE

Fond od preko tisuću knjiga u sastavu Kulturno-umjetničkog društva Matija Gubec u Ilači, dvije godine djeluje Knjižnica i čitaonica, kojom rukovodi Josip Filić, a koji nam je o njoj i dao pobliže informacije.
Prije svega, valja reći da Knjižnica raspolaže s 1.250 knjiga, a otvorena je utorkom i četvrtkom navečer, te nedjeljom prije podne. Prostorija Knjižnice i čitaonice u Ilači skromno je namještena: u njoj su četiri stola s 12 manjih fotelja, što po prilici odgovara (ali ne uvijek) broju posjetilaca. Članova je 86, a
članarina je 1.200 st. dinara godišnje. Ako član Knjižnice ima knjigu 14 dana na čitanju, tada plaća 10 st. dinara. No, poljoprivrednici, zbog prirode svoga posla, nemaju često mnogo vremena za čitanje, pa mogu knjigu zadržati na čitanju i po mjesec dana, s tim što tada plaćaju 20 st. dinara za korištenje, a to je zaista minimalno.
Josip Filić nam je rekao da godišnje Ilačani posude u Knjižnici oko 500 knjiga, a najviše čitaju povijesne romane.
Prošle godine Knjižnica i čitaonica u Ilači dobila je od Kulturno-prosvjetne zajednice općine Vinkovci pomoć od 440.000 st. dinara, što je utrošeno na nabavu knjiga, čišćenje prostorija i kupovinu ogrjeva. Osim te pomoći, vinkovačka Gradska knjižnica i čitaonica dala je ilačkoj knjižnici na poklon 50 knjiga, dok su nedavno Ilačani, tj. njihova Knjižnica naručila novih knjiga u vrijednosti od 100.000 st. dinara. — (a)

Nema komentara:

Objavi komentar