ponedjeljak, 9. svibnja 2016.

Ilača, reportaža iz 1979. godine (Vinkovački list 42/1979)

Ilača je među manjim mjestima naše komune, ali među najudaljenijim od središta općine. Danas u ovom lijepom malom mjestu u 313 domaćinstava živi i radi 1.900 stanovnika, od kojih se veći dio bavi poljoprivredom, jer je svega oko 80 mještana u radnom odnosu. Poljoprivrednici posjeduju 110 traktora i 18 kombajna, te oko 40 osobnih automobila. Ovako veliki broj poljoprivrednih strojeva i osobnih automobila razlog je i osnivanju prve auto-moto sekcije u jednom selu naše komune. U prošloj godini u Ilači je rođeno 25-ero djece, vjenčano je 10 parova, a umrlo je 7 osoba. Osnovnu školu pohađa 146 učenika, a ove godine u prvi razred upisano je 16 đaka.
U mjestu postoje dvije trgovine I jedna gostionica, te tri zanatske radnje. Mještani Ilače nisu zadovoljni snabdijevanjem i uslugama, pa smatraju da je potrebno nešto poduzeti, prvenstveno na unapređenju snabdijevanja. U mjestu djeluje više društveno-političkih organizacija, a Mjesna konferencija SSRNHa središte je svih društvenih zbivanja. I ovdje, kao i u drugim mjestima većina konkretnih aktivnosti provodi se kroz Mjesnu zajednicu, koja putem svoga Savjeta obavlja gotovo sve poslove, značajne za mjesto.
Mještani Ilače izglasali su trogodišnji samodoprinos, a sredstva su predviđena uglavnom za izgradnju jednog objekta, koji bi bio smješten u središtu mjesta. U njemu bi se nalazile prostorije Mjesne zajednice, mjesni ured, zdravstvena stanica, pošta, poslovnica Jugobanke, te jedan stan za prosvjetnog radnika. Kako nam reče Stjepan Filič, predsjednik Mjesne zajednice, predviđeno je da bi gradnja započela već ove godine, jer će se ovih dana završiti izvedbeni projekti, a nakon toga mogli bi započeti radovi. Izgradnjom ovog objekta riješile bi se mnoge potrebe koje sada predstavljaju problem, a to je smještaj navedenih organizacija, ali i otvaranje novih, kao
što su poslovnica Jugobanke i moderna pošta. Osim toga, iz ostatka sredstava uredit će se rasvjeta u mjestu i ceste, a dotirat će se i društveno-političke organizacije. Također je predviđeno i uređenje spomen-parka u Ivancima, kako bi ovo ustaničko mjesto bilo dostojno obilježeno. Prema mišljenju Stjepana Filića, najveći problem Ilače je zapošljavanje. Sve više mladih traži posao, ali ovdje ga nema, pa moraju ići dalje. Zato mještani Ilače traže da se u njihovom mjestu otvore neki pogoni, jer za to postoje uvjeti i opravdanje.
Po njihovom mišljenju pojedine radne organizacije iz Vinkovaca trebale bi otvoriti svoje pogone, kako bi se što veći broj mladih mogao zaposliti. Tako predlažu da
SOUR PIK Vinkovci, ilj neka druga radna organizaciji, izgradi svoj pogon, koji bi mogao zaposliti jedan broj radnika. Sada postoji samo jedinica kooperacije loja zapošljava oko sedam radnika, i to uglavnom ljude izvan Ilače, a ne mještane. 



MJESNA KONFERENCIJA SSRNHa KOORDINATOR RADA DRUŠTVENIH ORGANIZACIJA
 

Oko Mjesne konferencije SSRNHa Ilača okupljene su sve ostale društveno-političke organizacije, tako da se sve akcije provode zajednički i dogovorno i nijedna organizacija nije izdvojena. Sada svi zajednički rade na sređivanju dokumentacije i ostalim pripremama za izgradnju već spomenute zgrade, a Mjesna konferencija ulaže velike napore na uređenju spomen-parka u Ivancima, gdje su započeti radovi stali zbog pomanjkanja sredstava, pa je potrebno uključiti i ostale faktore u općini, kako bi se park dovršio. Andrija Pavić, predsjednik Mjesne konferencije SSRNHa Ilača, kaže da OO SK pomaže u radu SSRN. Međutim, s radom mladih nisu zadovoljni, jer je slab i neorganiziran. Mladi su se uključili donekle u KUD Matija Gubec i NK Sremac ali i tu nedovoljno, dok u ostalim akcijama ne učestvuju. U posljednje vrijeme je i Omladinska organizacija prestala djelovati, pa se sad mora uložiti mnogo napora da se oživi rad omladine. Među društvenim organizacijama posebno se ističe KUD Matija Gubec, koje nastoji okupiti što više mještana i koje svojim radom prednjači. Pavo Zivković, predsjednik KUDa Matija Gubec također ističe da je rad društva dobar. Imali su niz nastupa u mjestu i vani. Članovi nastupaju na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima i ostalim sličnim priredbama. Održavaju prijateljske veze s društvima iz Dalmacije, te organiziraju nastupe tih društava u svome mjestu. Unatoč svemu, smatraju da još treba toga dosta uraditi, kako bi se rad društva što više unaprijedio i u njega uključio
što veći broj mladih, koji bi nastavili njegovanje tradicija društva i izvornog folklora. Da je više sredstava i rad bi bio mnogo bolji, ističe Pavo Živković. Nemamo dovoljno sredstava za nabavku opreme i glazbala, jer Mjesna zajednica nije u mogućnosti izdvojiti sva potrebna sredstva, a od ostalih faktora imamo slabu financijsku pomoć. Pa ipak sve nekako savladavamo i nastojimo što bolje raditi, jer ipak imamo uvjete za rad. Imamo svoj dom, u kojem se redovno sastajemo i vježbamo.
 

SLAB RAD KOOPERACIJE

Većina mještana bavi se poljoprivredom. To im je jedino zanimanje. Zato s pravom traže i više od sadašnje organizacije za kooperaciju. Pavo Kuveždić, istaknuti poljoprivrednik, sam obrađuje svoju zemlju. Postiže dobre rezultate, a kako on kaže, zadovoljan je s prinosima, iako bi mogli biti i znatno bolji. Kao jedini muški član obitelji, on je prisiljen sam obavljati sve poslove. Nema pomoći od jedinice za kooperaciju, jer ona je, bar po njegovu mišljenju, samo trgovina i ne služi unapređenju poljoprivrede. Jedinica za kooperaciju nema strojeve kojima bi mogla pomoći poljoprivrednicima, a dosad nije održan niti jedan sastanak, ili savjetovanje s poljoprivrednicima, na kojemu bi im dali savjete za rad, pa se moraju snalaziti kako znaju. Poljoprivrednici nisu zadovoljni ni s otkupnim cijenama, koje su niske, pa većina poljoprivrednika svoje proizvode plasira mimo jedinice za kooperaciju, jer kod drugih postižu, za isti kvalitet, znatno više cijene. Zato je potrebno što prije poduzeti odgovarajuće mjere na jačanju kooperacije i unapređenju poljoprivrede, jer interes poljoprivrednika postoji, ali je on potreban i s druge strane.
Sve u svemu Ilačani dobro rade i nastoje što više doprinijeti unapređenju svoga mjesta u kojem žive i koje svi vole. Stoga žele da je što ljepše, da ne zaostaje za drugima, ali u svojim nastojanjima očekuju i pomoć komune.
Pripremio: Z. Čolaković


Nema komentara:

Objavi komentar