subota, 21. svibnja 2016.

Hodočašće Gospi Ilačkoj (najava za Veliku Gospu) (Vinkovački list 32/2000)

HODOČAŠĆE GOSPI ILAČKOJ

Hrvatski je narod Blaženoj Djevici Mariji u čast podigao mnoge crkve -svetišta kamo vjernici rado hodočaste, osobito na Marijine blagdane. Drevno hodočasničko mjesto u Đakovačkoj i srijemskoj biskupiji je i Marijino svetište u Ilači. Kroz stoljeće su vjernici hodočastili Gospi Ilačkoj, a glavno hodočašće je za blagdan Velike Gospe. 

Hodočastilo se pješice iz Otoka, Privlake, Komletinaca i drugih sela, hodočastili su bolesni, žalosni, nemoćni, prognani, obespravljeni, u Gospu imaju povjerenja učenici, vojnici, majke u porođajnim mukama, umirući... Vjernici se Blaženoj Djevici Mariji okreću u raznim potrebama, svjesni da će ih uzeti pod svoje okrilje, da će naći lijeka za svaku njihovu ranu, za svaku nevolju. Marijina su svetišta lječilišta duša.
U minulom ratnom vihoru izgledalo je da će se i svetište u Ilači pretvoriti u prah i pepeo. Ipak, i ovdje se dogodilo onako kako kaže narodna poslovica čovjek snuje a Bog određuje. Župna crkva u
Ilači, kao i crkva na vodici ostale su bez krova i potpuno demolirane. Nakon teških godina progonstva došao je i dan povratka, krenulo se s obnovom, ne samo kuća već i mjesne crkve. Župski se život opet normalno odvija, a hodočašća su oživjela. Posebice će ostati u pamćenju hodočašće za Veliku Gospu 1997. godine. 

Pod nadzorom UNTAESa i poslije dugih pregovora i dogovora, u Ilaču su hodočasnici došli vlakom iz Vinkovaca, sudjelujući u križnom putu i procesiji, a prisustvovali su i svetoj misi koju je predvodio župnik-prognanik Alojzije Asić. Od tada, a posebice u protekle dvije godine, nakon povratka, u Ilaču je hodočastilo preko 50 župa, ili kako kaže vlč. Alojzije Asić oko 20.000 vjernika.
Posebnost ovog svetišta je da svake prve subote u mjesecu hodočasti i do tisuću vjernika, ali najveći ih je broj uoči Velike Gospe. I ove godine upravitelj svetišta Gospe Ilačke vlč. Alojzije Asić nada se ponovnom procvatu hodočašća, budući da su ratne i poratne godine, u dušama mnogih, pobudile živu želju da se opet nađu u tišini i sabranosti svetišta Gospe Ilačke.
Raspored ovogodišnje pobožnosti je sljedeći: Uoči velike Gospe u
18 sati je križni put, a u 19 sati hodočasnička misa i euharistijska procesija. U 21 sat je misa za bolesnike koje dovezu njihovi bližnji ili prijatelji, dok su na sam blagdan Velike Gospe, u utorak, 15. kolovoza, mise u 8,10,30 i u 18 sati.

Obnovljena crkva u Ilači

Nema komentara:

Objavi komentar