nedjelja, 15. siječnja 2023.

Članak iz "Borbe" od 25.09.1991.

 Malo ne tako davne i ne tako lijepe povijesti. I to je dio povijesti sela. Članke prenosim u cijelosti.

Borba  Sreda, 25. septembar 1991.

Reagovanja i protesti zbog masovnog pozivanja rezervistima u JNA

Reporter „Borbe“ među rezervistima iz Srbije na položajima oko Šida

Glasine o izdaji

Mnogi rezervisti su već otišli kućama,a i oni koji su ostali protive se da idu u rat koji, kako kažu,nije njihov

Šid. — Na granici između Hrvatske i Srbije u Šidu „slegli“ su se rezervisti iz mnogih gradova Srbije. Tu su još uvek, uprkos nastojanjima da se osvajanjem Tovarnika otvori prolaz prema Vinkovcima i Vukovaru.

Da nešto nije u redu sa moralom srpskih vojnika, čija republika zvanično nije u ratu, ne govori samo tenkista koji je dovezao vozilo pred Skupštinu SFRJ. U to smo se uverili i u samom Šidu, gde se ne može„disati“ od mobilisanih vojnika.

Pogrešno bombardovanje avijacije po sopstvenim redovima (kažu daje to radila i artiljerija) jači otpor hrvatskih snaga u Tovarniku nego što se očekivalo, više poginulih i mnoštva ranjenih, doprineli su, može se reći, totalnom haosu u redovima rezervista. Iz svih usta se čuje „izdaja“, „izdaja“, glasine o žrtvama se umnožavaju geometrijskom progresijom, što dovodi do odlaganja oružja i „hvatanja pravca prema kući“. Preko dve hiljade Kragujevčana je već napustilo položaje.

U ponedeljak popodne mehanizovani bataljon Valjevaca је sа tehnikom krenuo prema Valjevu, ali je posle iznuđenog obećanja starešina da mogu otići bez posledica, ali i bez tehnike, pedesetak u iznajmljenom autobusu napustilo Šid. Sa onima koji su to učinili individualno, broj se penje na preko 300.

Pojava dezerterstva koju niko ne sprečava prisutnaje iz časa u čas. Totalno nepoverenje prema starešinskom kadru, ne prihvatanje rata za koji kažu „da nije njihov“, što je osetio i načelnik Generalštaba Adžić, doživevši „neprijatnost“ u Šidu, manifestuje se i na taj način da i oni koji su ostali ne žele da idu na položaje.

U ponedeljak, kasno popodne, u Šid je došao potpredsednik Skupštine Srbije Pavić Obradović da vidi „kakav je zastoj u odbrani srpskih interesa“. Po njemu vodi se totalni rat protiv Srbije i srpskog naroda, ali ima mnogo nerazumevanja u Srbiji za ovu situaciju“. On kaže da je stav zvanične Srbije jasan „da treba -pružiti maksimalnu pomoć svom narodu, jer ukoliko se ne shvati da se Srbija brani u Slavoniji i Krajini, dogodiće nam se Tuđman u Zemunu, Valjevu, Nišu... O prisutnim žrtvama Obradović kaže: „Postoje dopuštene i nedopuštene žrtve. Sve žrtve koje su u funkciji odbrane srpskog narodau Slavoniji i Baranji su dopuštene žrtve“. Rekao je da će ovih dana svakom građaninu Srbije postati jasno koji su pravi ciljevi Srbije u odbrani srpskog življa.

Kakvo je raspoloženje među rezervistima govore nam i reči nekih od njih. Dušan Petković iz Valjeva: - Izdali su nas. Otišli smo grlom u jagode.

Željko Vasiljević, rezervni potporučnik iz Valjeva, koji se probijao da oslobodi odsečene drugove, kaže: -Borimo se da se vratimo kući. To je bila izdaja. Poslali su nas u koloni, a čekala nasje zaseda.

Zoran Gajić iz Valjeva koji se nalazi ranjen u bolnici u Sremskoj Mitrovici, kaže: - Avioni su pobili ljude. Šta da kažem drugo nego da je izdaja. Nije bilo starešina sa nama. Poručnik je u akciji upalio BVP i otišao, kao da je pobegao.

Milan Pušić, ranjen u bolnici u Sremskoj Mitrovici:  - Izdaja nego šta. Ostali smo bez starešina dva dana odsečeni. Samo sreća nas je spasila i hrabri drugovi. Bili smo spremni da aktiviramo bombe i poubijamo se.

D. TODOROVIĆ

Revolt povratnika

Valjevo. — U ponedeljak popodne,devetorica vojnika koji su bili u posadi transportera zajedno sa Vladimirom Živkovićem došli su sa oružjem u Radio-Valjevoi tražili da u programu,što im je dozvoljeno, demantuju saopštenje SSNO.

Jedan od njih, Svetozar Bojinović, nam je za „Borbu“rekao: - Živković nije nervno poremećen,nije ukrao transporter, već se radi o borbenom vozilu sa kojim je bio u ratu između Tovarnika i Ilače. Otišao je pred Skuštinu da bi ukazao na to da su nas izdale starešine koje nisu htele da nam pošalju pomoć iz Šida. -

Nekoliko stotina valjevskih rezervista koji ističu da „nisu izdajice već da neće da osvajaju“i koji su se vratili iz Šida, napuštajući položaje, okupilo se u Skupštini opštine Valjevo i uputilo zahtev Generalštabu i vladi Srbije, rešeni da do njihovog ispunjenja ne napuštaju opštinu.

U zahtevima se traži da vojni obveznik, Živković pod hitno bude oslobođen i vraćen na kućnu negu u Valjevo, da oficiri koji su im komandovali dođu u Valjevo i daju odgovore na njihova pitanja, da se svaka četiri časa daju tačne informacije o ranjenim i poginulim. Među zahtevima su i oni u kojima se traže odgovori na pitanja: kako je general Adžić uspeo helikopterom da dođe u Šid a nije se uspelo helikopterima doturiti hrana i voda jedinicama odsečenim kod Tovarnika. Rezervisti, takođe, zahtevaju da se preduzmu mere prema onima koji se nisu odazvali na mobilizaciju, a sve izbeglice sposobne za odbranu iz Srbije da se vrate odakle su i došle.

D.T

Nema komentara:

Objavi komentar