četvrtak, 17. studenoga 2022.

Stare slike sela - ulica Vladimira Nazora - prvi dio

 Malo starih slika "Gornjeg šora". Neke su slike skenirane, neke su screenshot-ovi. Uglavnom, želja je da se sačuva sjećanje na neko drugo vrijeme.

Hrvatski Dom 1979. godine.
Prije izgradnje poslovne zgrade u centru sela, u "Domu" je bila pošta, liječnik, mjesni ured, ponekada škola, seoska knjižnica. Na ulazu je bila spomen-ploča posvećena poginulim ilačkim partizanima. 

centar sela 1987. godine

 Tada nova poslovna zgrada. U njoj je neko vrijeme bio: lječnik, zubar, mjesni ured, pošta, banka, dva stana: Mirka Pogačić i veterinarov.

Iza zgrade se vidi kuća u kojoj je živio ilački liječnik. U vrijeme kada sam bio dijete ovdje je živio doktor Stracenski. Te kuća više nema, nego je sada tu skladište trgovine "Boso"




kuće obitelji Iskrić i Vidović 1987. g

 Prva kuća je kuća obitelji Iskrić, a druga je kuća ilačkoga nijemca Petera Neller. Nakon odlaska ilačkih nijemaca, tu živi obitelj Vidović (Mirko sa obitelji i Dragan "Draškin")









Ilača 1981. godine
kuće s lijeva na desno: Ivana Čengić, Mihajla "Miše" Momčilović, Mate Iskrić, Mirka Vidović, ...

Deutsches Heim (Njemački Dom) - slikano 1.6.1936. godine
(iz knjige "Florian Neller: Illatsch(a) Der syrmische Wallfahrtsort, 1987")
U selu su postojala dva "Doma", Hrvatski i Njemački. Njemački je porušen iza 1945. godine. Bio je na mjestu današnje kuće Stjepana Dasović. Ovo je slika sa posvete Doma. Lijevo od zgrade se vidi ulaz u kuću Florijana Brandelik, danas kuća obitelji Vulić.

Kuća obitelji Kralj (u sredini) na broju 117. Tu su živjeli Ivan (1919-1992) i Anka (1916-1996) Kralj. Ivan je ubijen u Ilači za okupacije, navodno u opkladi za gajbu piva. Sa lijeve strane je stara "Rokina" kuća, a sa desne je Bešlićeva kuća. U vrijeme ilačkih nijemaca, ovdje su bile kuće: Josefa Heinisch, Michaela Neller i Jakoba Zimmermann (s lijeva na desno).

Nema komentara:

Objavi komentar