srijeda, 7. prosinca 2016.

Film "Chico" sniman dijelom i u Ilači 2001. godine

Godine 2001. sniman je film "Chico", među ostalim mjestima i u našem selu. Ostala sela su bila već podosta obnovljena, a Ilača je još bila u jako lošem stanju. Ja sam se potrudio da "pohvatam" snimke sela, kao i screenshot-ove. U nastavku ih ovdje i objavljujem.  

Cijeli film možete pogledati ovdje

Ukratko o sadržaju filma sa stranice "popcorn.hr": 

""Chico" Ibolye Fekete biografski je film o Bolivijcu mađarskog podrijetla Eduardu Rosza Floresu, čovjeku koji je kao novinar 1991 stigao u Istočnu Slavoniju. Tamo je za španjolski tisak izvještavao o srbijanskoj agresiji na Vukovar i Osijek. U jesen iste godine zgrožen stradanjima civila i licemjerjem Zapada Rosza Flores baca fotoaparat i uzima u ruke pušku.

 U većinski mađarskom selu Laslovu osniva i vodi Internacionalni vod, svojevrsnu malu hrvatsku legiju stranaca sastavljenu od lokalnih i vojvođanskih Mađara, djece njemačkih i američkih Hrvata, Bosanaca i zapadnih avanturista. Kao vođa Internacionalnog voda Flores "Chico" (nazvan tako po debeljuškastom Zagorovom pomoćniku) zamalo izmiče smrti. Uoči pada Laslova automobilom nalijeće na minu, ali se nakon šest tjedana kome budi u osječkoj bolnici. Ostao je živ, dočekao je snimanje filma o vlastitom životu i u tom filmu, štoviše, odigrao glavnu ulogu, sebe sama, na profesionalno uvjerljiv način. 

 Kad netko proživi život pun peripetija i uzbuđenja, obično se kaže da je imao život kao za film. Kad netko proživi život pun uzbuđenja i kad kulminacija pustolovnog životopisa doživi kao inozemni dragovoljac u HV-u, u jesen 1991 u slavonskom Laslovu, čovjek bi za takvog mogao reći: ima život kao za hrvatski film. Kako s hrvatskim filmom - a osobito ratnim - stoje stvari, hvala bogu znamo. No film o kojem je riječ nije hrvatski, niti je junak tog filma Hrvat. Pa ipak, film "Chico" mađarske redateljice Ibolye Fekete najljepši je film o hrvatskog domovinskog ratu i najljepši spomenik hrvatskom patriotizmu.
...
Jurica Pavičić"

Video sa scenama sela (2001.)


Screenshot-ovi iz istoga filma sa scenama sela (2001.)
















Nema komentara:

Objavi komentar