srijeda, 31. kolovoza 2016.

Svatovski običaji iz Ilače (vjenčanje Antuna Kuveždić i Marije Bertić) - (Vinkovački list 38/1970)

Više tisuća Vinkovčana i gostiju u nedjelju poslije podne prisustvovalo je spektakularnoj ceremoniji izvornih svatovskih običaja iz sela Ilače, koji su pod pokroviteljstvom Večernjeg lista Zagreb održani u okviru Vinkovačkih jeseni.
Čitav ceremonijal, koji je ustvari pratio pravo vjenčanje 21-godišnjeg Antuna Kuveždića i 19-godišnje Marije Bertić, oboje iz Ilače, odvijao se po starinskim običajima ovoga sela. Svatovski običaji odvijali su se u ulici Pavleka Miškine, u kućama Tadije Morovičanina i Ivana Zaluškog, koje su poslužile kao dom mladenaca. Sve je išlo po starinskim običajima, od odlaska po mladu do vjenčanja, a kasnije i sama večera odvijala se u ovom stilu.
Od kuće mladenke svatovi su krenuli prema Općinskoj skupštini, gdje je predsjednik Ing. Josip Broz obavio vjenčanje, na kojem su kumovi bili Ivan Parać, predsjednik vijeća društvenih djelatnosti i Josip Hodak, predsjednik Privrednog vijeća.

Navečer je u restoranu "Jadran" organizirana svatovska večera uz prisustvo svatova i velikoga broja gostiju. Za vrijeme večere održani su i stari običaji prikazivanja i ples sa mladom.
U ime pokrovitelja "Večernjega lista" Toni Šimunović obavijestio je mladence - da ih "Večernji list" nagrađuje 10-dnevnim boravkom u Trakošćanu, kumovi su im u ime Općinske skupštine predali televizor. 
Rastanak sa mladencima izveden je također po starinskim običajima, kao i ispraćaj kuma, starog svata i pokrovitelja, a poslije toga nastavljeno je veselje uz pjesme, tambure, pocikivanje i dobru kapljicu. -zč 

MLADENCI Antun Kuveždić i Marija Bertić sa kumom Ivanom Paraćem i starim svatom Josipom Hodakom prilikom vjenčanja u Općinskoj skupštini Vinkovci

 PO STARINSKOM OBIČAJU domaćin u ime mlade dariva kuma starovinskim otarkom

Nema komentara:

Objavi komentar