nedjelja, 22. svibnja 2016.

Velika Gospa 2012. (Vinkovački list 33/2012)

PROSLAVLJENA SVETKOVINA UZNESENJA BLAŽENE

DJEVICE MARIJE

Mnoštvo vjernika hodočastilo je u Marijina svetišta

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Velika Gospa proslavljena je u srijedu, 15. kolovoza, i u marijanskim svetištima Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U Gospinu svetištu u Ilači misno slavlje u 10.30 sati predvodio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić. Slavlju Velike Gospe u ovom svetištu pridonijela je zvonjava obnovljenog
Gospina zvona koje je otuđeno tijekom Domovinskog rata, pronađeno i otkopano u dvorištu obiteljske kuće Mate Ferinca u Ilači prije tri godine i koje je ove godine na blagdan sv. Jakova, apostola, blagoslovio dekan Vukovarskog dekanata preč. Pavao Kolarević, kao i novi kip Gospe Ilačke. Simbol svetišta je voda, izvori moć života, simbol Boga koji je izvor života za čovjeka. Brojni hodočasnici dolazi u Ilaču tražiti utjehu i pomoć, ali i zahvaljivati Gospi za sva dobra koja su dobili i doživjeli.
Mnogi Gospi u Ilaču dolaze i pješice, a veliki broj vjernika okuplja se na uočnicu blagdana Velike Gospe 14. kolovoza na misi u 21 sat i procesiji sa svijećama.

Blagdan Velike Gospe proslavljen je i u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu, u svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Šumanovcima kod Gunje, te u svetištu Gospe Lurdske u Prkovcima.


Nema komentara:

Objavi komentar