petak, 20. svibnja 2016.

Velika Gospa 1993. (Vinkovački list 31/1993)

Na Blagdan Velike Gospe

HODOČAŠĆA U ILAČU


U nekim našim selima na Blagdan Velike Gospe redovito je održavan (Stari Jankovci), ili se održava
(Cerna) -crkveni god, odnosno kirbaj.


Na isti blagdan na području Slavonije od davne prošlosti, sve do rata 1991.
g., bila su redovita hodočašća -proštenja. Pored ostalih čuvena su svetiša u Aljmašu, zatim Sotinu i osobito u Ilači na vinkovačkom području.
Prema vjerovanjima u Ilači se u bunaru 1865. g. ukazala Gospa. Tako se u pučkoj tradicijskoj kulturi kazalo za momke koji nisu griješili da u mlade dane vide Gospu u bunaru s malim djetetom u naručju, a da iznad njih svijetli i treperi zvijezda.
Na Blagdan Velike Gospe iz bliže i daljnje okolice putovalo se u Ilaču preko 130 godina. Putnike je do tog svetog mjesta vodila vjera u intenzivno djelovanje Božje milosti, odnosno karizme. Vjernici su do Ilače hodočastili -uz velika odricanja odlazili pješice do svog cilja. Pjevali su marijanske pjesme i vjerovali da će se na njih prenijeti dio karizme koja je tamo skoncentrirana. Nadali su se da će na taj način biti ispunjena neka njihova zamolba. U najčešćem broju slučajeva bilo je to izlječenje od neke teške bolesti. Mnogi su odlazili zbog osobnog štovanja Majke Nebeske, kao što je hodočasnik Martin Dulić, Baca Martin Dulićev iz Otoka, rođen 1921. g. 

U Ilaču je hodočastio oko 50 puta, u Aljmašu je bio osam, a u Sotinu šest puta. 

mr. Ljubica Gligorević

Nema komentara:

Objavi komentar