ponedjeljak, 9. svibnja 2016.

Uz susrete izvođača na izvornim glazbalima u Ilači (Vinkovački list 21/1977)

Uz susrete izvođača na izvornim glazbalima u Ilači
SLAVONIJA IZ SNOVA


Ovogodišnji, treći po redu susret glazbenika na izvornim instrumentima, održan u Ilači prošlog tjedna, protekao je u znaku velikih jubileja — 85. rođendana druga Tita i 40-te obljetnice njegova dolaska na čelo KPJ.
Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti i KUD Matija Gubec iz Ilače, zahvaljujući razumijevanju i materijalnoj pomoći radnih ljudi i PIKa Vinkovci, Jugobanke-sjedišta Vinkovci, OOURa Montera, Croatie, Đure Salaja, Slavonske šume, SIZ kulture općine Vinkovci i Mjesnoj zajednici Ilača, organizirali su još jednu, vrlo uspješnu priredbu, stvorivši program revijalno zabavnog karaktera, s obilježjima njegovanja izvorne glazbene tradicije.
Po scenariju i u režiji Himze Nuhanovića, pred prepunom dvoranom Hrvatskog doma u Ilači, svoje radove posvećene Titu pročitale su učenice osnovne škole Slobodan Bajić. Marija Jurić i Anica Čurčinac a duet sestara Ivanka i Anica Čičerić otpjevale su nekoliko izvornih pjesama iz Slavonije.
Vedrom raspoloženju koje je najavio voditelj Frola Traktorista (akad. slikar I. Herman iz Županje) pridonijeli su i stari divandžije, inače redoviti gosti na mnogim posijelima ovakve vrste: Šima i Pava
Grgurovac, Martin Majstorovlć i Martin Benić, Ivan Lipavić, te Adam Vuksanović, sviranjem na gajdama i dvojnicama.
Uz folklornu skupinu KUD Matija Gubec i njihov tamburaški orkestar, u završnom, zabavnom dijelu priredbe, kao gost je nastupio Vinkovčanin Nikola Jukić, jedan od mlađih, perspektivnijih književnih stvaralaca—amatera. Posebne blokove u programu imali su gosti iz Osijeka: Antun-Tuca Nikolić, Gita Šerman-Kopljar i mlađa Mirjana Primorac, interpretirajući stare narodne pjesme. Posebne simpatije i veoma dobar prijem osvojila je Gita Šerman-Kopljar, naročito njena interpretacija narodne pjesme "Kad Slavonci krenuše.." koju je publika toplo pozdravila. 

B. T.

Nema komentara:

Objavi komentar