ponedjeljak, 9. svibnja 2016.

Uz 55. obljetnicu NK Sremac iz Ilače: Sremac — Dinamo (Zagreb) 2:3

"Vinkovački List" GODINA: 1977 BROJ: 31 STRANICA: 11

Uz 55. obljetnicu NK Sremac iz Ilače
UVIJEK SU GAJILI FER IGRU


Sremac — Dinamo (Zagreb) 2:3

Susret između NK Sremac iz Ilače i podmlađenog sastava zagrebačkog prvoligaša Dinama, koji je, u sklopu proslave 55. godišnjice NK Sremca odigran u nedjelju 24. srpnja, završen je pobjedom plavih s 3:2.
Kako se radilo o prijateljskom susretu, igralo se fer i bez taktiziranja, s tim što su spretniji igrači Dinama bolje iskoristili svoje šanse. No, utakmica nam je samo povod da nešto kažemo o dugogodišnjem radu ilačkih nogometaša, koji su to ime dobili tek poslije oslobođenja.
Prije toga izmijenili su više naziva, pa su tako bili Kroacija, Oluja, Srem itd.
Prvu je loptu u selo donio, sad već pokojni, Mato Matošević, koji je postao i prvim predsjednikom kluba. U prvim godinama postojanja igrači Sremca sami su sebi kupovah opremu, ali su često igrali i bez nje, pa čak i bosonogi.
Klubova u ono vrijeme, barem u okolici, nije bilo mnogo.
Ilački nogometaši gostovali su u Tovarniku, Otoku, Oroliku, Nijemcima i još nekim selima, gdje su odlazili biciklima i zaprežnim voznima, a ponekad i pješke. Prvenstva, barem u početku, nije bilo, mahom su se odigravale prijateljske utakmice, uz obavezni revanš. A da bi bio siguran da će doći do uzvratnog susreta, klub koji je gostovao, tražio je od svog domaćina novčanu kauciju.
Treninzi uopće nisu održavani, ali oni ni danas nisu česti: vježba se utorkom i petkom, ali i tim danima na igralištu se nađe svega 5-6 igrača, katkad ni toliko.
Od predratnih nogometaša Ilačani spominju imena Franje Jungerta (kojemu, kažu, kao golgeteru, nije bilo premca u okolici), Šimu i Bartola Kuveždića, Stjepana Martinovića i druge, a od sadašnje generacije Josipa Gelemanovića, Stjepana Tulića, Ivana Devića, te Vjekoslava i
Zlatka Filića. Uostalom, ni drugi igrači Sremca (a prvotimaca je dvadesetak, te s juniorima i pionirima ukupno šezdesetak igrača), nisu manje zaslužni za osvojeno treće mjesto u svom rangu takmičenja, tj. u Ligi Nogometnog saveza područja Vinkovci.
Sada su aspiracije veće. U narednom prvenstvu, po riječima predsjednika NK Sremac, Stjepana Filića, mlađeg, Ilačani će jurišati na prvo mjesto.
Bez obzira, osvojili prvo mjesto ili ne, ilačkim nogometašima treba čestitati na njihovom jubileju, na uvijek uzornom redu na utakmicama i fer igri igrača, koja se oduvijek gaji u ovom selu.
(a)

Nema komentara:

Objavi komentar